Ekskluzivno u Beogradu: Čuveni arheolog dr Zahi Havas otkriva sve o intrigantnom otkriću mumije prve žene faraona

Hatšepsut je bila prva žena faraon, ponašala se kao muškarac, a intrige koje su obeležile njen život nastavile su se i posle njene smrti, čak i u njenoj grobnici. O svemu tome iz prve ruke možete saznati na predavanima dr Zahija Havasa 7. i 8. decembra u Beogradu

  • 2

Od 1479. godine p. n. e.do 1458. godine p. n. e. Egiptom je vladala prva žena faraon – kraljica Hatšepsut. Pre nje nijedna žena nije bila krunisana svim počastima kao kralj, niti je dobila svih pet počasnih imena faraona. Ipak, ona se ponašala i oblačila kao muškarac, tako je predstavljana na svim slikama i reljefima.

Da bi usled umiranja muških naslednika učvrstila svoju lozu na vlasti, Hatšepsut se udala za polubrata Tutmosa II. Činila je sve za svoju glorifikaciju na prestolu, a Egipat je vođen rukom ove žene dve decenije bio blagorodan, bez ratova, ekonomija i arhitektura u njemu su cvetale.

Foto: Promo/Miroslav Mikica Petrović

No, kako ništa u njenom životu nije bilo svakidašnje, neobična je bila i njena smrt i sve nakon nje. Traganje za njenom mumijom posebno.

Hatšepsut je odlučila da bude sahranjena sa svojim ocem Tutmosem I u Dolini kraljeva. Sagradila je posmrtni hram povezan sa Dolinom kraljeva tunelom dugim oko 700 metara, oko 300 metara ispod površine zemlje. Ali, njen naslednik Tutmos III činio je sve da zbriše njeno ime, urušio je sve tunele koji su hram spajali sa Dolinom kraljeva, njeno ime uklonio sa hramova.

Foto: Promo/Miroslav Mikica Petrović

Sarkofag prve žene faraona pronađen je u grobnici obeleženoj kao KV20, ali u njemu nije bila njena mumija. Naprotiv, moćnu kraljicu dr Zahi Havas pronašao je kako leži na podu jedne od manje važnih grobnica, bez kraljevskih obeležja.

Kako su izgledala istraživanja u grobnici dubokoj 200 metara, jednoj od najopasnijih u Dolini kraljeva, kako su drvena kutija sa izrezbarenim imenom Hatšepsut i jedan zub u njoj otkrili tajnu čuvanu vekovima, saznajte iz prve ruke, na predavanjima dr Zahija Havasa 7. i 8. decembra u beogradskoj Operi i teatru Madlenijanum.

Dr. Zahi Havas će na predavanjima govoriti i o tajnim vratima unutar Velike piramide, o otkriću mumija porodice kralja Tutankamona, misteriji smrti Ramsesa III, o novim otkrićima oko Velike piramide i Sfinge, novim grobnicama u drevnoj nekropoli Sakara, ali i oktrićima u dugogodišnjoj potrazi za grobnicom kraljice Kleopatre i Marka Antonija.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Y

    20. novembar 2018 | 21:07

    Ispod sfinge tajna odaja sa dokazima o postojanju atlantide

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA