Ulica kneza Miloša – beogradski Šanzelize

Nekada sokaci, a danas prepoznatljive i na gugl mapama. Ulice Beograda, njih 34 od imenovanja daleke 1872. godine nisu promenile naziv

  • 0

Među njima i žila kucavica - ulica kneza Miloša. Istorija će ovog vladara upamtiti kao utemeljivača moderne srpske države koji je, iako nepismen, imao istančan državnički i diplomatski duh. Istoimena ulica u potpunosti predstavlja ime svog nosioca. Tokom svoje istorije, Kneza Miloša je bila i ostala najtraženija adresa diplomatskih misija, ministarstava i srpske kulturne i poslovne elite. Duž ulice, Beograd je 1894. godine dobio prve tramvaje koji su „jurili” 10km/h između Dorćola i Topčidera. U ovoj ulici je, pedesetih godina 20. veka, uveden i prvi gradski semafor.

Poslednjih nekoliko godina ova ulica se transformiše i u izuzetno mesto za stanovanje. Budući status epicentra modernog života u centru prestonice ova ulica poneće zbog velikog broja stanova koji će nositi adresu Kneza Miloša. Nekada zvana Topčiderski drum jer je spajala Narodnu skupštinu sa vladarevom rezidencijom u Topčideru, ova ulica danas na najbolji način spaja poslovni i životni duh glavnog grada. Tome u prilog idu i najavljeni planovi gradskih vlasti za kompletnu rekonstrukciju ulice koja počinje ove godine i koja podrazumeva proširenje saobraćajnica, uvođenje biciklističkih staza, video nadzora, novih javnih garaža i drvoreda.

Foto: Promo

Sjaj nekada najvećeg korzoa koji se prostirao duž ulice, a u skladu sa savremenim tempom života  upotpuniće i novi rezidencijalni koncepti stanovanja. Jedan od najvećih, najluksuznijih i najtraženijih jeste Kneza Miloša Residence koji ušuškan u krugu ključnih kulturnih, diplomatskih, komercijalnih i rekreativnih sadržaja budućim stanarima nudi prestiž života u centru grada uz minimum buke i bez  infrastrukturnih boljki koje često prate epicentre prestonice.

Ovo luksuzno stambeno naselje spuštaće se kaskadno nizbrdo prema Savskom amfiteatru, sa fasadama prema ulicama Kneza Miloša, Vojvode Milenka i Sarajevske. U njemu će biti sedam zgrada, od kojih  su tri, u skladu sa istorijskim nasleđem, zaštićene zgrade iz prve polovine 20. veka. Izgradnjom ovog kompleksa i njima će biti vraćen prvobitni sjaj. Kneza Miloša Residence će imati 226 luksuznih apartmana, od 30 do 180 kvadratnih metara stanova i penthausa, sa baštenskim prostorom ili krovnom terasom.

Novo stambeno naselje biće slika životnog prostora lišenog hladnoće poslovnih jedinica. Iako će postojati kancelarijski i maloprodajni prostor sa spoljnih strana, pravi biser ovog naselja biće uređeno dvorište sa zelenilom kao zajednički otvoreni prostor za opuštanje i druženje, zatim atrijum, i najsavremeniji spa i fitnes sadržaje. Iako je ovaj kraj poznat po uskim bočnim ulicama,dolazak novih stanara neće opteretiti postojeću infrastrukturu jer je predviđena gradnja podzemne garaže sa 400 mesta.

Izgradnjom Kneza Miloša Residence biće vraćen sjaj najveće gradske promenade.  Nekada široka, kaldrmisana aleja, sa stoletnim hrastovima doživeće novi sjaj, ali i oživeti nekadašnji naziv kojim se grad toliko ponosio – beogradski Šanzelize.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA