Zavirili smo u novo otkriće na Trgu republike koje skriva misteriju života jednog grada: Kada je sagrađena Virtemberška kapija i zašto je do temelja srušena? (VIDEO)

Detalje o kapiji otkriva direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda Olivera Vučković

  • 16

Vekovima su Beograđani špartali preko Trga republike i ne znajući da se ispod njihovih stopala kriju tajnoviti temelji Virtemberške kapije sazidane za vreme austrijske okupacije Beograda 1725. godine.

Premda se isprva sumnjalo da je reč o Stambol kapiji, analizom je nedvosmisleno utvrđeno da je reč o kapiji koja je nastala u 18. veku.

Sada, kada je na videlo izašla crvenkasta cigla, Trg republike izgleda potpuno drugačije. Ovi ravnomerno raspoređeni ostaci zidina podsećaju nas da je grad vremenom i te kako menjao oblik, baš kao i osvajače i civilizacije pod koje je potpadao.

I to je samo polovina kapije, čije će potpuno otkrivanje biti tek kada krene i rekonstrukcija kolovoza, otkriva Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Pretpostavlja se da upravo kod Narodnog pozorišta, u pravcu prema Staklencu, nalazi drugi deo kapije.

Foto: M. Beljan

Kako je jedno takvo zdanje moglo da padne u zaborav i da se arheolozi sa njim po prvi put susreću? 

Virtemberška kapija srušena je do temelja, zatrpana i zaboravljena, skrivajući misteriju života grada iz perioda austrijske okupacije duboko ispod pločnika. Rušenje se desilo u zimu 1739/40. godine, kao deo mirovnog dogovora Austrijanaca i Turaka. Sve tvrđave koje su Austrijanci gradili u periodu okupacije grada, morale su biti zbrisane.

Stručnjaci su mišljenja da postojanje ove kapije više ne bi trebalo da bude "tajna" za Beograđane. Premda će iskopine biti konzervirane i ponovo zatrpane, one će biti označene tako što će se na površini iznad ostataka zidina postaviti ploče druge boje.

Foto: M. Beljan

Naime, Zavod za zaštitu spomenika kulture formirao je Komisiju za donošenje predloga mišljenja o prezentaciji ostataka kapije na Trgu Republike sastavljenu od predstavnika svih relevantnih institucija grada Beograda i Republike Srbije, pre svega Ministarstva kulture, Sekretarijata za kulturu, Arheološkog instituta, Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i autora projekta za Trg Republike.

Beograđani ne propuštaju jedinstvenu priliku da zavire preko ograde i pogledaju temelje građevine za koju niko sem arheologa i istoričara nije tu očekivao. Kada se temelji zatrpaju, moći ćemo samo da zamišljamo kako su se izdizali zidovi kapije grada prateći buduće šare na šetalištu Trga.

Saznajte više u našem videu na vrhu teksta.

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    22. novembar 2018 | 20:44

    Da, najbolje zatrpati i obeleziti plocnikom druge boje... ne bi uopste bilo prigodno da se stave providne staklene ploce i da sutra nasi klinci sa ETF naprave hologram Virtemberske kapije koji se izdize iz tih temeplja, pa da se napravi turisticka atrakcija u prirodnoj velicini da se vidi kako je ona stvarno izgledala... ipak je bolje da se zatrpa...sto je sigurno, sigurno je...

  • Jelena

    22. novembar 2018 | 19:29

    Zasto se ne stavi staklena ploca ispod koje ce se videti ostaci kapije???

  • Istorija

    22. novembar 2018 | 19:09

    Atina je prepuna istorije. Grci su se potrudili da deo te istorije bude dostupan svima tako što su iznad iskopina postavili staklene podove. Hodajuci preko istorije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA