≫ 

Oni su svesno ugrozili živote dece iz Beograda puštajući u saobraćaj neispravan autobus: Neko mora biti kažnjen (VIDEO)

Odgovornost za to što je po decu vrtića prošlog vikenda poslat autobus sa neispravnim sigurnosnim pojasevima treba da snosi ne samo prevoznik, već i stanica za tehnički pregled

  • 4

Odgovornost za to što je po decu iz vrtića prošlog vikenda poslat autobus sa neispravnim sigurnosnim pojasevima treba da snosi ne samo prevoznik, već i stanica za tehnički pregled u kojoj je izdato uverenje o tehničkoj ispravnosti - smatra direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.

Nakon drame na parkingu ispred Muzeja 25. maj, kada je otkriveno da u autobusu koji će prevesti decu na rekreativnu nastavu na Kopaonik, ne radi čak 16 pojaseva, Okanović ističe da je od velike važnosti da se ispita rad i prevoznika, i stanice.

U prvi mah, roditelji su pojaseve za sedište vezali kesama / Foto: Telegraf

KO JE PISAO LAŽNI IZVEŠTAJ DA JE AUTOBUS ISPRAVAN

- Ili taj autobus uopšte nije bio na liniji tehničkog pregleda, ili kontrolori svoj posao nisu obavili savesno. I oni koji su uradili tehnički pregled, i lice koje je overilo tehničku ispravnost, znali su da se sve to radi zbog bezbednosti dece, a dozvolili su da takav autobus uđe u saobraćaj. Ovde ne pričamo o tome da se možda jedan pojas pokvario dva dana nakon tehničkog pregleda, nego o 16 pokvarenih pojaseva! Po meni, MUP mora da izvrši vanredni nadzor, utvrdi sve činjenice i preduzme odgovarajuće mere - objašnjava Okanović za Telegraf.rs.

Autobus koji nije imao zaštitne pojaseve Foto: Telegraf

On je istakao i važnost vezivanja putnika prilikom putovanja autobusom.

- Vozilo ako je kupljeno sa pojasevima ono mora da ima ispravne pojaseve! Dešava se da prilikom sudara, kada dođe do prevrtanja autobusa, putnici stradaju zato što ispadnu iz vozila, koje zatim bukvalno padne na ljude i na taj način ih usmrti. Zato naš zakon nalaže da na svakom mestu gde postoji pojas, putnik mora biti vezan. To se odnosi i na putnike u autobusu, pa i za malu decu - kazao je Okanović.

Damir Okanović, predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja Foto: Milena Đorđević

Sporni autobus je zamenjen na zahtev roditelja i vaspitača. Da je autobus bez pojaseva odvezao decu, te da se desila neka nesreća, linija odgovornosti bila bi duga - od roditelja i vaspitača, sve do agencije i prevoznika. I bila bi ne samo materijalna, već i moralna, i krivična.

-  Zbog toga skrećem pažnju svim prosvetnim radnicima i vaspitačima, da ne dozvole da se deca nebezbedno prevoze. Da ne dozvole da tri ili četiri deteta sede na dva sedišta. Po zakonu o bezbednosti saobraćaja jedno sedište je namenjeno jednom putniku, bez obzira da li taj putnik ima četiri, osam ili 18 godina. Svako dete mora biti vezano sigurnosnim pojasom od početka do kraja vožnje.  I tu nema kompromisa. Kada vam roditelji povere dete, vi ste odgovorni za njega, i ukoliko se nešto dogodi zbog toga što vi niste vršili odgovarajući nadzor, bićete i materijalno i krivično gonjeni - upozorio je on.

Autobus koji je prevezao decu, ali ni on nije imao 7 pojaseve za vezivanje Foto: Telegraf

KAKO IZGLEDA PREGLED AUTOBUSA PRE PUTA

Prilikom vršenja tehničkog pregleda u stanici za tehnički pregled, kontrolori su dužni da provere i ispravnost sigurnosnog pojasa, i priključke i same pojaseve da li zatezači dobro funkcionišu. Ukoliko se u saobraćaju nađe autobus koji nema ispravne pojaseve, onda  MUP preduzima mere protiv stanice za tehnički pregled koje je dalo uverenje o tehničkoj ispravnosti.

Šta se sve proverava pre polaska na put

- Stariji autobus mora da ima uverenje o tehničkom pregledu koje nije starije od pet dana

- Vrši se alkotestiranje vozaša neposredno pred polazak

Obavezno alkotestiranje vozača pre puta Foto: Profimedia/imageBROKER

- Policajac proverava potrebnu dokumentaciju, proverava tahograf, da li se vozač odmarao, da možda nije skratio vreme odmora

- Policajac proverava ono što neposrednim opažanjem može da uoči, kao što su ispravnost pneumatika, ispravnost svetleće signalizacije, a ono što bi svakako policajci trebalo da rade jeste da provere i da li svi sigurnosni pojasevi u autobusu ispravno funkcionišu.

AGENCIJA VIDELA PAPIRE, ALI NE I SEDIŠTA BEZ POJASEVA

U međuvremenu se oglasila u agencija "MAG" koja je organizator puta.

- Mi nismo stručnjaci da vršimo tehnički pregled vozila, poručili su iz agencije MAG, posle propusta pred polazak dece na zimovanje.

Iz agencije koja je unajmila prevoznika i organizovala putovanje za Telegraf su rekli da u 30 godina nisu imali ovakav problem.

- Mi iznajmimo autobus i očekujemo da on bude u potpunosti ispravan. U najvećem broju slučajeva se desi da te iste pojaseve unište deca na ekskurzijama. Nismo odgovorni za to, nas policija obavesti o ispravnosti vozila - poručila je Marica Varek, vlasnica agencije MAG.

Ona je istakla da papiri koje su dobili nisu ukazivali na to da nešto fali autobusu, te da radnici agencije ne rade tehnički pregled vozila, već to čini adekvatna služba.

Iako nisu, kako navode, stručnjaci za pregled autobusa, ipak su mogli da vide da vozilo u kome je trebalo da se voze deca, nema pojaseve za vezivanje.

Posle pisanja Telegrafa, deca su se sa rekreativne nastave vratila u ispravnom autobusu sa svim pojasevima.

LASTA POKRENULA ISTRAGU ZBOG AUTOBUSA

Iz Laste nam je rečeno da je po nalogu generalnog direktora SP Lasta naloženo sektoru Unutrašnje kontrole da sprovedu istragu povodom situacije nastale  na vanlinijskom prevozu dana 17. novembra 2018.

Direktor za saobraćaj naložio je preventivnu kontrolu ispravnosti svih pojaseva u turističkim vozilima SP Lasta koji su fabrički ugradjeni.

- Vozilo je prilikom registracije prošlo kompletan redovan tehnički pregled s tim što je po važećem Pravnilniku o tehničkom pregledu vozila nama onemogućeno vršenje tehničkog pregleda za prevoz dece. Želimo da napomenemo da po Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, u članu 101. definisano decidno da navedeno vozilo s obzirom na datum prve registracije ne mora imati fabrički ugrađene sigurnosne pojaseve na svim deklarisanim sedištima - rekli su iz Laste za Telegraf.rs.

Iz Laste su dodali da je sporni autobus, koji je prošao tehnički pregled na šestomesečnom nivou od dana registracije, relativno ispravan, te da oni nisu našli zakon ni pravilo da se stariji autobusi podvrgavaju tehničkom pregledu pet dana pre puta.

Ako to zakon nalaže, a prevoznici nemaju takvu praksu, ostaje nam da sumnjamo da li svaki put kada sednemo u neki autobus stavljamo svoju glavu u torbu, a da to još i debelo plaćamo.

Kako podići svest o bezbednosti u saobraćaju:

(K. Korša)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    27. novembar 2018 | 08:21

    Sve ovo stoji ali ja kad vidim ovog Okanovića meni je muka!

  • Jeca

    27. novembar 2018 | 10:25

    Nestručne osobe po partijskoj liniji se postavljaju na veoma bitna mesta u celoj Srbiji! Kao nagrada za dugogodišnje lepljenje plakata. To nije ništa novo kod nas jer svaka vlast gura svoje ljude ali mi se čini da je ovo najgora postava do sada! Teško nama sa njima! Zato će radnička i vanpartijska deca preko čim budu mogla jer od ovih ne mogu da dođu na red!!!

  • Boki

    27. novembar 2018 | 09:42

    Kakva drzava takvi autobusi .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA