Zašto je Vozarev krst ofarban u crveno?

Iako su na društvenim mrežama svi postavljali pitanje "ko je upropastio krst", odgovor je vrlo prost i glasi "niko". Krst je samo prošao kroz restauraciju

  • 0

Poslednjih dana na društvenim mrežama vodila se polemika o tome šta se dešava sa Vozarevim krstom na Vračaru i ko ga je tako "uništio". Krst je, naime, danima bio crvene boje, a pre nego što je zatraženo bilo kakvo objašnjenje, pale su osude. Do odgovora nije bilo teško doći i objašnjenje je sasvim logično. A kad vidite kako ovaj spomenik sad izgleda, biće vam jasno da mu niko nije radio o glavi.

Najoštrije osude mogle su se pročitati na Tviteru, gde su ljudi uglavnom pitali šta se to radi sa spomenicima kulture.

Prosto rečeno, niko nije upropastio krst. Crvena boja je bila samo faza restauriranja spomenika, a u međuvremenu je dobijeni crveni film uklonjen.

Vozarev krst nekad/ Foto: Telegraf

- U okviru radova na hitnim intervencijama na javnim spomenicima i spomen obeležjima na teritoriji grada Beograda, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, izvodi radove na čišćenju, delimičnoj sanaciji i zaštiti Vozarevog krsta na teritoriji opštine Vračar. Radovi obuhvataju čišćenje površina od veštačkog crvenskastog kamena, sa uklanjanjem mikroflore i drugih organskih i neorganskih nečistoća, uz sanaciju oštećenih zona obloge od veštačkog kamena - rečeno nam je u Zavodu.

- Kako je postojeća obloga od veštačkog kamena u prethodnom periodu više puta segmentno obnavljana, izuzev planiranih radova na sanaciji trenutnih oštećenja, izvršena je i konsolidacija svih površina, nanošenjem konsolidujućeg sredstva premazivanjem - dodaju.

Kako su nam objasnili, primenjeni postupak je proizveo efekat crvenog obojenja na spoljnim površinama.

Vozarev krst sad/ Foto: Telegraf

- Dobijeni crveni film je peskiranjem uklonjen, a obloga od veštačkog kamena je konsolidovana. Po završnom pranju i čišćenju, po svim površinama spomenika će biti naneta hidrofobna i aseptička zaštita - kažu u Zavodu.

Izvedeni radovi su manjeg obima, u svrhu zaustavljanja propadanja spomenika. U narednom periodu se planira izvođenje opsežnih radova na konsolidaciji i restauraciji ovog spomenika.

Poreklo spomenika

Ovo nije prvi put da je krst u parku između Mileševske i Ulice Vojvode Šupljikca, nedaleko od Beogradskog dramskog pozorišta, popravljan od kako ga je 1847. godine podigao Grigorije Vozarević, po kome je obeležje i dobilo ime.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA