≫ 

Grad osniva Prihvatilište za decu Beograda

Vesić je najavio da će se na predstojećoj sednici gradske skupštine pred odbornicima naći Predlog odluke o osnivanju takve jedinstvene ustanove socijalne zaštite

  • 1

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da će se na predstojećoj sednici gradske skupštine pred odbornicima naći Predlog odluke o osnivanju Prihvatilišta za decu Beograda kao jedinstvene ustanove socijalne zaštite u nadležnosti grada.

Kako je naveo, već duži vremenski period Prihvatilište sa prihvatnom stanicom, čija je osnovna delatnost prihvat i briga o deci koja se nalaze u stanju socijalne potrebe, funkcioniše u objektu neodgovarajućeg kapaciteta, u okviru Zavoda za vaspitanje dece i omladine Beograd, ustanove čiji je osnivač Republika Srbija. Rad sa decom koja su u stanju socijalne ugroženosti, zlostavljana, zanemarivana, zatečena u skitnji, prosjačenju dugi niz godina bio je izrazito otežan.

Zamenik gradonačelnika je podsetio da je Grad Beograd u nastojanju da trajno reši problem nedostajućeg kapaciteta u prethodnom periodu obezbedio sve neophodne prostorne uslove kako bi Prihvatilište za decu Beograda funkcionisalo kao jedinstvena samostalna ustanova socijalne zaštite na teritoriji grada Beograda.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Naime, korisnici Prihvatilišta sa prethodno proživljenim negativnim iskustvima najrazličitije vrste ne mogu da borave u zajedničkom prostoru sa korisnicima Zavoda za vaspitanje dece i omladine, decom i mladima koji su u sukobu sa zakonom i kojima je sud izrekao meru upućivanja u vaspitnu ustanovu.

– To je zbog direktnog nepovoljnog uticaja, a naročito zbog toga što se korisnici Prihvatilišta moraju osećati sigurno i bezbedno – rekao je Vesić.

Takođe, pojasnio je da će se osnivanjem ove ustanove omogućiti transparentna i racionalna realizacija troškova, kao i efikasna kontrola prihoda i rashoda ustanove.

– Nakon osnivanja ustanove biće obezbeđena adekvatna kadrovska struktura i finansijska sredstva potrebna za funkcionisanje ustanove – zaključio je Vesić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA