U ovoj zgradi Zemunci treba da srede status svojih stanova, a njene odaje samo što se ne raspadnu (FOTO)

Zgrada je u veoma lošem stanju, ali radnici u potpunosti obavljaju svoje zadatke

  • 0

Neugledna, olinjala fasada stare zgrade na Keju oslobođenja i uvijena zastava Srbije kod jednog od prozora.

"Ne, ne. Nemoj da slikaš", govorio je čovek iz obezbeđenja. Izgleda baš onako kako je Kafka opisivao u svom čuvenom "Procesu".

Foto: M. Beljan

U toj zgradi smeštene su prostorije Republičkog geodetskog zavoda i tu se zaista dešavaju dugi procesi...

Fasada je oronula, a deo objekta u prizemlju deluje napušteno. Postoje i jedna neugledna vrata garaže, službeni ulaz i ulaz za stranke.

Da je objekat državni jedino sam mogao da saznam od obezbeđenja koje se pobunilo protiv slikanja. U Republičkom geodetskom zavodu, u odgovoru na zvanična pitanja nisu želeli da kažu čije je vlasništvo objekat u Zemunu koji koriste njihove službe. Uputili su nas na njihov digitalni servis, e-katastar.

Foto: M. Beljan

Ova alatka je, inače, dragocena za svakoga ko želi da pogleda ko je vlasnik određenog objekta, da li je objekat pod hipotekom, da li je izgrađen sa dozvolom ili bez... Kako se to radi, videćete na kraju teksta.

Na moje pitanje da li stane zgrade utiče na rad službe, dobio sam odgovor iz RGZ-a da u istoj zgradi radnici marljivo rade i bez problema.

- Službenici katastra u Zemunu u potpunosti obavljaju svoje zadatke u skladu sa Zakonom i ispunjavaju svoje radne obaveze - kratko i jasno odgovaraju iz ove službe.

Kažu da je obnova zgrade potrebna i za to traže čak i donacije.

Foto: M. Beljan

- Obnova objekta je planirana. Republički geodetski zavod je otvoren za svaku vrstu donatorskih projekata koji bi omogućili poboljšanje uslova rada u službama za katastar - navode oni.

PROCES "OTKRIVANJA VLASNIŠTVA"

Da bih otkrio ko je vlasnik zgrade RGZ u Zemunu, najpre moram da vidim na kojoj se parceli objekat nalazi. To ću uraditi uz pomoć portala Geosrbija.

Printskrin: Geosrbija

U pitanju je adresa Kej oslobođenja 29, pa sam izabrao opciju da mi se u mapi prikažu kućni brojevi, kako ne bih pogrešio.

Objekat je upisan u Katastar, ali kada se na njega "klikne" izlistavaju se dve katastarske parcele, što otežava dalju pretragu.

Broj parcele na kojem se, barem sudeći po mapi, nalazi ceo objekat dalje ću uneti u registar e-katastra na posebnoj adresi.

Printskrin: RGZ

I, konačno, misterija je rešena. Izlistano je mnogo stanova i poslovnog prosotra, ali samo jedna zgrada. Klikom na "objekat" dobija se informacija da on pripada državi, baš kao što je rekao onaj radnik obezbeđenja. U pitanju je "državna svojina" na "gradskom građevinskom zemljištu".

Printskrin: RGZ

Ova aplikacija je veoma korisna, ali nije baš zgodna za one koji nisu računarski pismeni.

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA