Beograd ima samo pet hotela sa 5 zvezdica, ali najviše mu fale oni jeftini za velike turističke grupe

U izgradnji su tri hotela sa 4 zvezdice i jedan sa pet

  • 1

Beograd ima samo pet hotela sa pet zvezdica, a procenjuje se da mu fali još 3.000 soba kako bi mogao da parira gradovima regiona slične veličine.

Beograd ima više od 120 hotela sa oko 7.650 soba, dok glavni gradovi slične veličine, kao što su Sofija, Bukurešt, Budimpešta, Prag i Varšava, raspolažu smeštajnim kapacitetima od nekoliko desetina hiljada hotelskih soba. Procenjuje se da bi optimalan broj soba u hotelima u Beogradu bio između 10.000 i 12.000.

Broj turista koji posećuju Beograd iz godine u godinu je sve veći, naročito kad je reč o stranim državljanima.Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom 2015. godine srpska prestonica zabeležila je oko 800 hiljada poseta stranih turista, dok je već 2017. taj broj iznosio 860 hiljada. Ako se tu uračunaju i posete domaćih turista, čiji broj je već godinama stabilan i kreće se u rasponu od 150.000 do 200.000, dolazi se do podatka da je 2018. godine Beograd posetilo oko milion turista, koji su ostvarili 2.190.000 noćenja.

Najviše ima hotela sa 4 zvezdice, Foto: Pixabay

Prema podacima kojima raspolaže revizorska kuća Kreston MDM, najveći broj hotela u Beogradu čine oni sa 3 i 4 zvezdice, dok je broj hotela sa 1, 2 i 5 zvezdica znatno manji. Sa 5 zvezdica rangirano je svega pet hotela, a oni raspolažu sa ukupno 881 sobom. Reč je o hotelima "Hyatt Regency Belgrade", "Square Nine", "Metropol", "Saint Ten" i "Hilton".

- U segmentu hotela sa 4 zvezdice konkurencija je mnogo veća, budući da u Beogradu trenutno postoji više od 70 hotela ove kategorije, od čega deset hotela pripada internacionalnim hotelskim lancima. Hoteli sa 4 zvezdice raspolažu sa približno 4.350 soba, što čini oko 57 odsto ukupnog broja soba na beogradskom hotelskom tržištu - objašnjavaju.

Beogradu fale hoteli sa pet zvezdica, Foto: Profimedia/Alamy

Kada je reč o hotelima sa 3 zvezdice, u Beogradu ih ima više od 40, a njihov kapacitet je približno 1.950 soba. Od ukupnog broja hotela u Beogradu, 69 se nalazi u centralnom delu grada, 45 je locirano u široj gradskoj zoni, dok se 13 nalazi u prigradskoj zoni.

Kada je reč o planovima za budućnost, u Beogradu su u izgradnji tri hotela sa 4 zvezdice i jedan sa pet zvezdica, koji će početi sa radom u naredne dve godine.

- S druge strane, Beograd ne raspolaže dovoljnim brojem kvalitetnih hotela sa 3, 2 i 1 zvezdicom, koji su veoma bitni za turističke grupe. U prilog tome govori i činjenica da se ponuda privatnog smeštaja znatno povećala u poslednjih nekoliko godina i da u glavnom gradu postoji sve više kategorizovanih hostela i apartmana, kako bi nadomestili ovu vrstu objekata - objašnjavaju u ovoj revizorskoj kući.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Caca

    6. decembar 2018 | 13:58

    Hotel Slavija kada bi se renovirao moze da primi u jednom momentu 1100 osoba kao davne 1990 godine , samo toliko o kapacitetima smestaja u bgd- u .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA