Srbija je najveći spoljnotrgovinski partner Republike Srpske, Nikodijević poručio: Beograd i Banjaluka jačaju privrednu saradnju dve zemlje

Želeli bismo da iz ovih naših sastanaka i foruma proisteknu konkretne aktivnosti koje će, pre svega, biti posvećene unapređenju i boljem životu građana Srbije i Republike Srpske - izjavio je Nikola Nikodijević

  • 0

Naša je želja da koristeći dobre veze dva grada otvorimo vrata privrednicima za još jaču i bolju saradnju. Želeli bismo da iz ovih naših sastanaka i foruma proisteknu konkretne aktivnosti koje će, pre svega, biti posvećene unapređenju i boljem životu građana Srbije i Republike Srpske, istakao je predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević na otvaranju Poslovnog foruma Republika Srpska - Srbija u prostorijama Privredne komore Republike Srpske.

Nikodijević je domaćinima skupa zahvalio na dobrodošlici i prijemu, pre svega predsedniku Skupštine Grada Banjaluke Zoranu Taliću.

- Ovaj forum je naša zajednička inicijativa kojom smo želeli, pre svega, da koristeći dobre veze Republike Srbije i Republike Srpske, kao i gradova Beograda i Banjaluke, načinimo još jedan korak ka uspostavljanju jače privredne saradnje. Odnosi sa Republikom Srpskom nalaze se visoko na listi prioriteta Vlade Republike Srbije, a postoji i veoma slična međunaordna politika i zajednički ciljevi i interesi, kao i dobra saradnja u oblastima kulture, privrede, ekonomije, sporta. Na tragu toliko dobrih odnosa, zaključili smo da bi Beograd i Baljaluka trebalo da preuzmu inicijativu, s obzirom na to da su u pitanju nosioci privrednih aktivnosti u Srbiji, odnosno Republici Srpskoj - rekao je Nikodijević.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Prema njegovim rečima, Srbija je najznačajniji ekonomski partner Republike Srpske. Ipak, kako je rekao, postoji veliki disbalans u uvozu i izvozu, zbog čega će pokušati da predstave potencijale Beograda i naše privrede.

- U ovom trenutku tražimo nove oblike saradnje, od kojih se ističu energetika i drvno-prerađivačka industrija. Kada su u pitanju gradovi Beograd i Banjaluka, važnu ulogu igra i turizam. Na nama je da stvorimo dobre uslove, pre svega infrastrukturne, kako bi privrednici mogli kvalitetnije da sarađuju. Ovo je prilika da svi učesnici foruma iskoriste dobre političke i lične kontakte, kako bismo učinili nešto dobro za građane Srbije i Republike Srpske - poručio je prvi čovek beogradske skupštine.

Predsednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić izrazio je zadovoljstvo jer je Banjaluka u prilici da ugosti privredno-političku delegaciju Srbije.

- Osnovni cilj je unapređenje privredne saradnje kako bismo bar u nekoj meri dostigli visoko postavljenu lestvicu od, pre svega, dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Milorada Dodika. Oni su nas na neki način zadužili da u privrednom smislu maksimalno podignemo nivo saradnje - rekao je Đurić.

Zoran Talić je apostrofirao „specijalne” veze između Republike Srpske i Srbije.

- Smatram da Banjaluka može biti koristan partner kako Beogradu tako i celoj Srbiji. U fokusu naše pažnje i danas i u narednom periodu jeste odliv stanovništva i suočavanje sa nekvalifikovanom radnom snagom - rekao je Talić.

Glavne teme foruma su potencijali za ulaganja u lokalne samouprave i saradnja Srpske i Republike Srbije, perspektive u digitalnoj transformaciji privrede, razvoj privrednih odnosa, primeri poslovanja kompanije iz Srbije na teritoriji Srpske i kompanije iz Srpske koja posluje u Srbiji.

O okviru foruma održane su tri prezentacije - "Prezentacija potencijala za ulaganje u lokalne samouprave Republike Srpske i Srbije", "Potencijalni saradnje Srpske i Srbije" i "Perspektive za saradnju u oblasti digitalne transformacije privrede".

VIDEO: Hrvati bi tražili deo Republike Srpske, a to bi ugrozilo i Dejtonski sporazum: Ivanić protiv trećeg entiteta u BiH

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA