Čuli ste za nagradu "Dobričin prsten", ali retko ko zna ko je Dobrica Milutinović: Ovako danas izgleda njegov grob

Spomeniku vraćen stari sjaj

  • 0

Vremešni, zaboravljeni grob srpskog glumca Dobrice Milutinovića ponovo je beo i čist. On nema potomke koji bi se starali o njemu, ali zato je Ratko Vujović svojom akcijom "Nezaboravljeni" vratio spomeniku stari sjaj.

Njegova ideja je da vrati stari sjaj zaboravljenim spomenicima srpskih velikana, a najpre je to uradio sa spomenikom Žanke Stokić.

Dobrica Milutinović po imenu i nije toliko poznat srpskoj javnosti, ali nagrada koja nosi njegovo ime "Dobričin prsten" katkad se može čuti u javnosti. Ove godine dobitnik je glumac Nebojša Glogovac, 2016. bila je Milena Dravić, a spisak se niže sve do 1980. godine, kada je nagradu dobio Ljuba Tadić.

Dobrica Milutinović najveći doprinos dao je između dva svetska rata.

- Cilj akcije je da vratimo fokus javnosti na njih, da se piše ko su bili i šta su radili, da upoznamo mlađe naraštaje sa njihovim kulturnim stvaralaštvom, da vratimo našoj deci prave idole i uzore. Ovaj predlog sam izneo Udruženju dramskih umetnika Srbije (UDUS) koje je prihvatilo moj predlog sa saradnju, te smo izabrali pet umetnika koji su obeležili kraj 19. i prvu polovinu 20. veka. Njihove će spomenike i grobna mesta moja firma besplatno urediti - rekao je Vujović u ranijoj izjavi za "Telegraf".

Dobrica Milutinović, Foto: Wikipedia

Plan je da se urede spomenici i Iliji Stanojeviću Čiči, Milki Grgurovoj Aleksić i Vele Augusta Nigrinovoj.

- Za likom i delom Ilije Stanojevića - Čiče šira javnost nije upoznata, čak iako je snimio prvi srpski film, već samo stručna javnost. Takođe to je slučaj i sa likom i delom dve dve dramske dive: Milke Grgurove Aleksić i Vele Augusta Nigrinove - kaže Vujović.

Inače, mnoge poznate ličnosti počivaju na Novom groblju u Beogradu i izvan Aleje velikana i Aleje zaslužnih građana. O tome kako izgledaju njihovi grobovi možete pročitati u posebnom tekstu.

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA