Vesić podelio paketiće mališanima u Sigurnoj kući, a obezbeđeni su im i lekovi za celu sledeću godinu

Borba protiv nasilja u društvu, posebno prema ženama, je naša trajna politika, istakao je zamenik gradonačelnika

  • 0

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević i direktor Ustanove kulture „Vuk Karadžić” Svetislav Goncić obišli su danas Sigurnu kuću u Beogradu, gde su mališanima podelili novogodišnje paketiće.

Vesić je istakao da je Grad Beograd obezbedio novogodišnje paketiće za osamnaestoro dece koja se trenutno nalaze u Sigurnoj kući da bi, kako je rekao, i ta deca dobila poklon za Novu godinu.

On je istakao da je danas dogovoreno da Apotekarska ustanova Beograd i kompanija Hemofarm doniraju lekove za Sigurnu kuću, za čitavu narednu godinu.

- Na ovaj način smo obezbedili da Sigurna kuća bude obezbeđena svim neophodnim lekovima za celu sledeću godinu, i na taj način predupredili moguće nestašice pojedinih lekova, a za koje ne treba recept lekara. Na ovaj način smo završili ovogodišnju saradnju sa Sigurnom kućom, koja je za Grad Beograd važna, jer  je borba protiv nasilja u društvu, posebno prema ženama naša trajna politika – podsetio je Vesić.

On je ukazao da se i kroz ovakve događaje skreće pažnja društvu da je nasilje neprihvatljivo.

Potrebno je nasilnike sankcionisati, a potom i ženama - žrtvama nasilja omogućiti da postanu ravnopravni članovi društva. Sigurna kuća je prvi korak, dok je sledeći da se tim ženama obezbedi smeštaj, dok ekonomski ne osnaže, a potom i obezbedi potpisivanje ugovora sa kompanijama, što smo radili i tokom 2018. godine, kako bi te žene dobile posao. Ključ je da budu ekonomski nezavisne kako bi izašle iz problema u kojem su se našle, a mi da kao društvo šaljemo poruku da ih nećemo ostaviti bespomoćne – ukazao je Vesić.

Beoinfo

On je podsetio da je pre dve godine donet novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, kojim su značajno pooštrene kazne za nasilnike, čime je naše društvo pokazalo da je spremno da se suoči sa ovakvim problemom.

Svaki ovakakav događaj ukazuje na problem nasilja u društvu i problem nasilja nad ženama. Nažalost i dalje se ne prijavljuje veći deo nasilja koji se dogodi, iz mnogo razloga. Neke žene i ne znaju da mogu da dobiju zaštitu, ili se nalaze u sredinama gde se suočavaju sa predrasudama. Ovde smo da uputimo porurku svima njima da treba da portaže pomoć društva. Grad Beograd je kroz pomoć Sigurnoj kući pokazao da je spreman da se suoči sa ovim problemom  i stane iza tih žena – zaključio je zamenik gradonačelnika.

Sekretarka Stanisavljević je podvukla da se Grad Beograd zalaže za nultu toleranciju prema bilo kojem vidu nasilja, posebno nasilja nad ženama i decom. U budžetu Grada Beograda za 2019. godinu obezbeđena su sredstva za nesmetani rad Sigurne kuće, ukazala je Stanisavljević i podsetila da je Beograd jedan od retkih gradova koji obezbeđuje novčanu pomoć do godinu dana za žene koje izađu iz Sigurne kuće.

Ona je najavila da se naredne godine, na inicijativu Gorana Vesića pokreće novi projekat „Na pola puta” kojim je predviđeno da se ženama - žrtvama nasilja u porodici omogući socijalno stanovanje, dok se neosamostale i nastave nezavistan život. Drugi deo ovog projekta je, prema njenim rečima, njihovo ekonomsko osnaživanje, kroz saradnju sa preduzećima Grada Beograda i ostalim društveno odgovornim kompanijama koje  će zapošljavati žene iz Sigurne kuće.

Direktor Ustanove kulture „Vuk Karadžić” i istaknuti glumac Svetslav Bule Goncić je poželeo mališanima lepšu Novu godinu, kao i svim ljudima dobre volje koji, kako je rekao, shvataju koliko je socijalna odgovrnost bitna stvar.

– Želimo, napredno i moderno društvo koje ima razumavanja, a danas ovim simboličnim činom želimo svima da poželimo Novu godinu sa više razumevanja – rekao je Goncić. On je podsetio da je Ustanova kulture Vuk Karadžić, kao vid podrške obezbedila besplatne novogodišnje predstave za decu iz Tiršove, Kliničkog centra Srbije, Sigurne kuće i iz drugih ustanova socijalne zaštite.

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević se zahvalila Gradu Beogradu na paketićima i celokupnoj podršci.

– Ovo je dobar putokaz da ćemo i naredne godine raditi još bolje za žene koje su žrtve nasilja. Ovo je veliki problem o kome se godinama nije govorilo na pravi način, jer se smatralo porodičnim, a ne problemom društva. Nažalost ova deca nemaju mnogo izbora, jer rastu u nasilničkim porodicama. Ako porodica nije u stanju da reši taj problem, onda toj deci moramo da pomognemo mi, kao društvo  – ukazala je Stanojević.

(Telegraf.rs/Beoinfo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA