• 21

Prvi sneg ove godine napunio je ortopediju: Pljuštaće kazne ako ne uradite ono o čemu svi neprestano polemišu

Obaveza je čišćenje staze oko kuće širine pet metara, a kazne su od 5.000 do 50.000 dinara

  • 21

Lekari Hitne pomoći od jutros zbog snega imaju pune ruke posla, povećan je za 30 odsto broj poziva sa javnih mesta zbog padova na ulici i lomova kostiju. Očekuju još veći broj poziva.

- Za sada stižemo sve pacijente da zbrinemo. Problem nam predstavlja to što su očišćene samo glavne ulice, ali nisu sporedne, pa se teže dolazi do pacijenata - pojašnjavaju u Hitnoj za Tanjug.

Najviše je pacijenata sa prelomima ruku i nogu, a sve ih zbrinjavaju na ortopediji Zemunske bolnice.

PONAVLJANJE PROBLEMA

Zbog izlomljenih kukova i nogu na snegu i ledu beogradska Hitna pomoć imala je pune ruke posla u i decembru. Prošetavši se gradom, niste mogli da ne primetite da ispred mnogih kuća i zgrada nije bilo počišćeno. Komunalna policija reagovala je zato 35 puta i izdala dva prekršajna naloga.

Mada su predviđene kazne 5.000 dinara za građane, 25.000 za preduzetnike, a najviše za pravna lica, u koje spadaju i stambene zajednice - 50.000 dinara, veliki broj oglušio se o propise tokom decembarske vejavice. Sneg i led nestali su tek kada su se otopili sa temperaturama u plusu poslednjih dana u godini, uporni recept nesavesnih građana, koji će najverovatnije biti primenjen i od danas sa prvim padavinama ove godine u prestonici.

- U decembru 2018. godine, komunalni policajci postupali u 35 slučajeva povodom neočišćenog snega, leda i ledenica, po prijavama građana, kao i samostalnim postupanjem, kojom prilikom su izdali dva prekršajna naloga zbog postupanja suprotno odredbama Odluke o komunalnom redu - rekli su iz Sekretarijata za informisanje.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kada počne sneg da pada, komunalna inspekcija počinje da vrši kontrole za neočišćeni sneg i led. Subjekti koji su pod nazorom obaveštavaju se o obavezama, a nakon prestanka padavina inspektori proveraju da li je sneg očišćen. U slučaju da nije pokreće se upravni postupak i izdaju se prekršajni nalozi.

Za uklanjanje snega i leda sa trotoara širine do 5 metara koji se nalazi ispred zgrade, i poslovne i u izgradnji, ledenice odgovorni su vlasnici i zakupci, prema Odluci o komunalnom redu Grada Beograda. U slučaju da nije moguće uklanjanje lednica sa zgrade mora biti postavljen znak upozorenja na opasnost od obrušavanja lednica i odgovarajuće zapreke radi obilaženja.

VIDEO: Haos zbog snega u saobraćaju na ulicama prestonice

(M.Ro.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan Moto

    A izvinite, gde da bacim taj sneg sto očistim ispred kuće?

  • Aca

    Upravnik ima sto zgrada da neće ispred svake da čisti? Profesionalni upravnik, lopata, so, Srbija napred!

  • Milan

    Samo vi nas kaznjavajte vlast ste moze vam se ali mi cemo vas da kaznimo na izborima!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima