Trg Republike više neće biti glavni u Beogradu, niti Knez Mihailova centar prestonice: Gradski čelnici imaju druge planove

2019. godine doneće brojne novine

  • 15

Ni nakon što se obnovi i renovira Trg Republike više neće biti glavni u Beogradu, niti će Knez Mihailova zadržati "status" centra grada.  Ideja gradskih čelnika je plato ispred Stare železničke stanice ponese taj laskavi opis, odnosno da on postane novi glavni trg i središte srpske prestonice.

Kako će tačno izgledati taj deo grada znaće se 31. januara, kada će biti objavljeni rezultati nedavno raspisanog konkursa za uređenje Savskog trga i skvera na uglu Karađorđeve i Travničke ulice.

Kako će tačno izgledati Savski trg, znaće se 31. decembra Foto: CIP, gradnja.rs

- Zgrada nekadašnje železničke stanice najverovatnije će postati Istorijski muzej Srbije, prostor ispred tog zdanja biće preuređen, a u njegovom centru spomenik osnivaču srpske države Stefanu Nemanji - rekao je za Tanjug gradski urbanista Milutin Folić.

Iza zgrade stanice planirana je izgradnja javne podzemne garaže i još jednog objekta kulture, dok će saobraćaj ići po"obodu" trga. Preostali deo biće pešački.

- Ovaj trg će postati pandan Trgu Republike i jasan znak da Beograd silazi ka rekama - istakao je Folić.

Novo lice Savskog trga u novoj godini Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Potpuno  rekonstruisana biće i Savska ulica, u kojoj će sada postojati biciklističke staze.

ZGRADA POŠTE  I BRISTOL DOBIJAJU NOVI IZGLED

Obnovljena će biti i zgrada "Pošte" u Savskoj ulici, sagrađena davne 1928. godine. Ona će imati novu namenu, kao objekat za kulturne sadržaje, kreativnu industriju, hotel ili kancelarijski prostor. Planirana je obnova i čuvenog “Bristola” - jednog od najstarijih beogradskih hotela.

I zgradu Pošte čeka obnova Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Savski trg bi mogao da bude u većoj meri gotov u toku 2019. godine - istakao je Folić.

Savski trg je, inače, samo jedno od područja Beograda koje bi tokom 2019. godine moglo da dobije potpuno nov izgled. Kakve nas još pormene čekaju u novoj godini pročitajte OVDE.

Video: Desilo se najgore! Pao sneg u Beogradu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BELGRADE 011

    4. januar 2019 | 15:25

    Ne mogu nama neki kvazi Beograđani i Arapi da određuju gde će biti centar grada na silu.Nije vam ovo Dubai da napravite trg i kažete e ovo vam je centar.Beograd postoji preko 2000 godina,njegovo srce i duša se zna da su Terazije i okolona kao Šanzelize za Pariz...i to ne može niko da promeni nikada!!!!

  • DLZ

    4. januar 2019 | 15:57

    Nema vise bg...otisli su za Ameriku,Kanadu,Austrakiju,N.Zeland...mozete slobodno da napravite centar grada i u Borci.

  • PETAR 1

    4. januar 2019 | 15:53

    Mi koji smo rodjeni u krugu dvojke, nama ce centar sveta biti kod konja i knez. Za one koji su prvi kontakt sa Beogradom imali na zel. stanici normalno je da je tu centar.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA