≫ 

Vreme je za novu SABLJU u Beogradu: Ovo više nije normalno, upucavanja u po bela dana moraju da prestanu!

Ranije se znalo: zabačena garaža, prazna ulica, rafali u noći, i jedan član podzemlja manje

  • 81

Hoću da znam da li sam bezbedna u ulazu svoje zgrade, na putu do posla, dok vodim dete u vrtić, ili dok šetam ulicom danju. Na keca bih prihvatila da noć predamo kriminalcima, pa neka se razračunavaju do istrebljenja. Jedino se bojim da bi nas i tad, s obzirom na "veštine" današnjih "žestokih" momaka, zakucao neki zalutali metak. Dosta mi je da me usred dana preseče vest o novoj likvidaciji u Beogradu i da svaki put strahujem da li je neko nedužan povređen. Neko moj. Neko tvoj. Neko ko je vodio dete u vrtić, išao na posao, šetao ulicom, čekao zeleno svetlo na pešačkom prelazu.

Ranije se znalo: zabačena garaža, prazna ulica, rafali u noći, i jedan član podzemlja manje. U subotu rafali oko podneva na Banovom brdu, pre nekoliko meseci eksplozija na Autokomandi, nešto pre toga eksplozija u Braće Jerković, između ove dve bombe - rešetanje kod vrtića u Pančevu. Nemojmo zaboraviti ni ono puškaranje ispred Prvog osnovnog suda na Novom Beogradu, ni razbacivanje mecima na tramvajskim šinama. I sve ujutru ili oko podneva.

Ubvistvo u sred bela dana na Banovom brdu; Foto: Marko Jovanović

Beogradski kriminalci su ili postali slabovidi, pa se boje da ne promaše metu noću, ili im debelo gori pod nogama i više ne razmišljaju o tajmingu, pa napraviše od prestonice divlji zapad.

Znam, reći će sad Novosađani, Kragujevčani, Nišlije da ni kod njih nije ništa bolje. Ali, hajde da se ne takmičimo i oko ovoga, kao što se nadmećemo u svemu. Jer, bilo bi suludo osporavati da je Beograd poslednjih godinu dana postao epicentar učestalih suludih čistki i likvidacija. Nekako se čini da se u poslednjem periodu sav onaj najgori šljam iz kriminalnog sveta nastanio u prestonici. I ne čudi, ipak je ovde najveće tržište. Čega? Pa, svega.

Na Banovom brdu čovek je ubijen dok je pakovao dečija kolica; Foto: Marko Jovanović

Možda je prosto vreme za novu "Sablju". Podsećamo da se u 2003. godine, nakon ubistva premijera Zorana Đinđića, policija beskompromisno obračunala s organizovanim kriminalnim grupama i pohapsila ozloglašene članove zemunskog klana. U pritvoru su se tad našli svi oni za koje je postojala osnovana sumnja da su upleteni ili bili u vezi sa organizovanim kriminalom - “krupne ribe” beogradskog podzemlja, republički tužioci, sudije, policajci, estradne zvezde, lekari, novinari, razni savetnici...

Bez želje da zvučim romantično i kao da mi nedostaju devedesete i poznati beogradski klanovi, ali samo želim da kažem da se tad znalo ko je ko: koliko klanova ima, ko su članovi kog, koliko ih ima. A za ove nove niko nikad nije čuo, ima ih na tone, i svakog dana se pitam odakle li samo izranjaju.

LIKVIDACIJA KOJE SU NAS POTRESLE U PRETHODNOJ GODINI

U centru Beograda, na najprometnijoj raskrsnici na Autokomandi, 19.juna 2018. u 13 sati eksplodirao džip. Usred saobraćajnog špica. Poginuo je Siniša Milić, član klana Luke Bojovića. Kako tada niko više nije čak ni povređen, evo, ni danas ne znamo. Ne zna niko. U blizini je autobuska stanica, u blizini su i pešački prelazi, ispred i iza njega bile su kolone automobila.

Ovakav akt, s obzirom na način na koji je izveden i na mesto i vreme izvršenja, s punim pravom mogao je da se okarakteriše kao teroristički čin. Po svetu se ovakvi napadi dešavaju svakodnevno, u Beogradu malo ređe, ali njihova težina je ista.

Foto: Telegraf

MARADONA IZREŠETAN ISPRED VRTIĆA

U aprilu 2018. godine celo Pančevo bilo je pod opsadom od ranog jutra. Tada je MMA borac, Vladimir Jovanović Maradona, odveo dete u vrtić. Po izlasku iz ove dečije ustanove, u 7:30 ujutro, upucan je sa sedam metaka u stomak. U prometnoj, nastanjenoj ulici, ujutro, ispred vrtića punog dece.

Jovanović je poznat kao problematičan muškarac, preke naravi, koji je mogao da se potuče u svakom trenutku.

Krvav auto nakon ubistva ispred vrtića; Foto: Privatna arhiva

ĐAVO LIKVIDIRAN TAČNO U PODNE

Početkom maja 2018. u podne kod Prvog osnovnog suda na Novom Beogradu došlo je do pucnjave, začuli su se pucnji i tada je likvidiran Gorgije Gorg Darmanović, poznat i pod nadimcima Mesar i Đavo.

U ovog srpskog špijuna iz Južne Afrike ispaljeno je nekoliko hitaca i reč je o profesionalnom ubistvu zbog načina na koji je ubijen - napadač je ispalio u žrtvinu glavu dva hica, što govori da nije trebalo da bude nikakvog upozorenja, već da je naručilac tražio da Darmanović definitivno bude ubijen.

Parking ispred kog je ubijen Đavo; Foto: Telegraf

PREŽIVEO 3 ATENTATA, 4. BIO KOBAN

Ivan Ćirić (39), kog su atentatori jurili godinama, četvrti pokušaj ubistva nije preživeo. Od ta četiri, upečatljiva su poslednja dva jer su oba izvršena u toku dana. Najpre je 8. februara 2017. ispod njegovog automobila podmetnuta je bomba, koja je eksplodirala u naselju Braće Jerković na Voždovcu, oko 9:30. U blizini mesta eksplozije su brojne prodavnice i kuće, a prasak je ugrozio prolaznike koji su se u tom trenutku zadesili na pešačkom prelazu.

Kako je ovaj pokušaj smaknuća preživeo, atentatori su se primirili do oktobra iste godine, kada je ubijen iz vatrenog oružja, a hici su došli sa skutera u pokretu. Iz ovog obračuna se nije izvukao živ, a sve se desilo u 11:30.

Ćirićev automobil raznet u trećem pokušaju ubistva; Foto: Marko Todorović

10 METAKA IZ ŠKORPIONA NA TRAMVAJSKIM ŠINAMA

Vlastimir Milošević (33), upucan je 2. februara 2017 godine, oko 8 ujutro u centru Beograda i preminuo na tramvajskim šinama u Ulici 27. marta. Bio je poznat po nasilničkom ponašanju i hapšen zbog nasilničkog ponašanja i nanošenja telesnih povreda. Milošević je, inače, bio angažovan i kao obezbeđenje beogradskih splavova.

Ubica je u Miloševića ispalio 10 metaka iz škorpiona sa prigušivačem, ali je ovaj uspeo da istrči iz zgrade na ulicu. Dok je bežao, pao je pored tramvajskih šina. Ubica ga je sustigao i ispalio mu još šest metaka u glavu.

Vlastimir Milošević je ubijen na šinama; Printskrin: Tanjug/Zoran Stanić

ZAKLJUČAK

Ne želim da me sutra u podne preseče vest o zalutalom metku zbog nečijih neraščišćenih narkomanskih, dilerskih, kriminalnih računa. Ne bih da zvuči kao da prizivam nesreću, ali, šta mislite - koliko dugo može da nas služi sreća dok smo na raskrsnici, a oko nas se puškara? Dok se ovi samoproklamovani vitezovi, legende asfalta i kraljevi igraju bogova.

Hoću da znam da li sam bezbedna ili iz stana ne treba da izlazim bez pancira.

VIDEO: Uznemirujući snimak ubistva na Banovom brdu, likvidacija u po bela dana!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Balkanac

    6. januar 2019 | 12:24

    U jednom malom gradu u Kini sa populacijom od 2 miliona stanovnika, za godinu dana, nije pocinjeno niti jedno ubistvo, niti se desila bilo kakvo oruzano razbojnistvo. Da, u toj kako kazu komunistickoj i nedemokratskoj drzavi sa dva milijarde stanovnika. A znate zasto ? Zato sto onaj ko ide nekog da ubije, opljacka pistoljem ili prodaje narkotike, zna da ne postoji ni jedne rupe u zakonu i ni jednog advokata koji ce ga spasiti smrtne kazne za ta teska dela. Nije demokratija anarhija kako je mi shvatamo. Smeniti ministre policije i pravosudja, doneti nove zakone, jasne, proste,precizne i sprovoditi ih. Pocece da nam stradaju neduzna deca po vrticima i skolama jer se vise ne vodi racuna gde i kad se ljudi ubijaju. Pitam se, da li to treba da se dogodi pa da se dozovemo pameti ?

  • Sallee

    6. januar 2019 | 12:27

    Samo rampa i vize prema Crnoj gori i eto delimicnog resenja.

  • milano

    6. januar 2019 | 12:48

    Ministar policije kaze nema kriminala?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA