10 minuta više nije po ceni punog sata: Parking u Beogradu možete da plaćate manje, a evo u čemu je caka

Pola sata u crvenoj zoni sada vredi 28 dinara, dok je Beograđane ranije to koštalo 56 dinara

  • 1

JKP "Parking servis" od ponedeljka, 1. februara, uvodi novu uslugu i način plaćanja parkiranja prema iskorišćenim minutima. Korisnici zona i SMS parkirališta u Beogradu od sada mogu putem mobilne aplikacije "Start-stop" da plaćaju parkiranje za onoliko minuta koliko su proveli na parkingu.

- Beograd je poznat po tome što sugrađanima nudi pogodnost plaćanje parkiranja putem SMS-a. Međutim, ta pogodnost plaćanje parkiranja bila je ograničena na sat vremena. Sada "Parking-servis" nudi pogodnost korisnicima da parkiranje plate po minutu, odnosno onoliko minuta koliko su bili parkirani – rekao je gradski menadžer GoranVesić.

Parking karta se aktivira klikom na "start" u opciji "započni parkiranje", tako što se upiše registracija i izabere zona ili SMS parkiralište. Vreme parkiranja može više puta da se pokrene i zaustavi sve dok je u vremenskim okvirima odgovarajuće zone (Zona 1 – 60 minuta, Zona 2 – 120 minuta, Zona 3 – 180 minuta).

- Kao što smo obećali "Parking-servis" je izašao u susret vozačima, koji su imali pritužbe da parkiranje od desetak minuta plaćaju kao da su proveli sat vremena. Sada će na primer za zadržavanje od 30 minuta u crvenoj zoni, plaćati 28 dinara, dok ih je ranije to koštalo 56 dinara, kao da su bili parkirani sat vremena. Znamo da građanima znači svaki dinar i zato im naša  aplikacija omogućava da više ne brinu o vremenu i svoje obaveze usklađuju kako bi iskoristili pun sat parkiranja koji su platili. Sada mogu sami da upravljaju vremenom korišćenja parkirališta, a aplikacija sabira minute za svaku od zona i na kraju meseca plaćaće mnogo manje račune, samo za vreme koje su stvarno proveli na parkingu! – kaže Andrija Čupković, direktor "Parking-servisa".

Foto: Parking-servis

Ukoliko maksimalno dozvoljeno vreme parkiranja za zonu istekne, a korisnik nije stopirao transakciju, sistem će je automatski prekinuti. U ovom slučaju, korisnik je dužan da vozilo pomeri iz zone u kojoj je parkirao. Korišćeni minuti i pauze sabiraju se unutar vremenskog ograničenja. Na primer, ukoliko u prvoj zoni istekne maksimalnih 60 minuta, do aktiviranja novog intervala mora da prođe minimum 30 minuta, da bi korisnik mogao, kao i prvi put, da aktivira korišćenje novih 60 minuta. Ako ne pomeri vozilo kada vremensko ograničenje istekne, kontrolor će izdati nalog za plaćanje dnevne parking karte. Sva ostala pravila i uslovi parkiranja propisani Odlukom o javnim parkiralištima, primenjuju se i prilikom korišćenja Start-stop aplikacije.

Parkiranje se obračunava posebno za svaku zonu. Na primer, minuti iz crvene zone ne mogu da se iskoriste u žutoj ili zelenoj zoni, već se obračunavaju za svaku zonu posebno.

Kada potpiše ugovor, korisnik dobija link pomoću koga može da pristupi Stat-stop. U zavisnosti od toga da li su za korišćenje zainteresovani pojedinci ili firme, podnosilac prilikom potpisivanja ugovora treba da dostavi na uvid ličnu kartu i saobraćajnu dozvolu, odnosno dokaz o registrovanom sedištu firme na teritoriji grada Beograda. Pravo korišćenja aplikacije odobrava se samo onim korisnicima koji nemaju dugovanje na ime izdatih dnevnih naloga.

Zahtev i sve potrebne informacije o korišćenju aplikacije, dostupni su na sajtu "Parking-servisa",  i u poslovnicama Korisničkog servisa (Kraljice Marije br. 7, Starine Novaka br. 22, Mileševska br. 51). Osobe koje nemaju vozilo u svom vlasništvu ili nisu ,"ovlašćeni" korisnik vozila, ne mogu da potpišu Ugovor za korišćenje START-STOP aplikacije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA