Radovi u centralnoj gradskoj zoni Beograda: Kreće popločavanje Trga republike, a evo zašto radovi kasne na nekim lokacijama

Projekti spremaju centar za turističku sezonu

  • 3
Trg republike Virtemberška kapija Foto: M. Beljan

Radovi u centralnoj gradskoj zoni odvijaju se na nekoliko lokacija, rekonstruišu se ulice i javni prostori, radi se na širenju pešačke zone i uređenju beogradske "boemske četvrti" u Skadarliji. Svi ovi projekti spremaju centar grada da bude atraktivniji u novoj turističkoj sezoni, međutim njihovo izvođenje teče sporo i sa manjkom organizacije, pa će projekti kasniti.

To je posebno bilo izraženo na nedavno završenoj rekonstrukciji Balkanske ulice, pošto je planirana rekonstrukcija umesto tri trajala pet meseci. Slična situacija sa rokovima dešava se i na tekućem projektu uređenja Ulice Strahinjića bana, gde su radovi planirani da traju dva meseca već duboko zagazili u četvrti, a još uvek nisu završeni. Rekonstrukcija Topličinog venca takođe je počela prošle godine, ali ako se ostane na dosadašnjoj dinamici sigurno je da će i ovaj projekat značajno probiti ugovorene rokove.

U Ulici Strahinjića bana radovi se privode kraju, završeno je popločavanje trotoara i kolovoza, a krenulo je i postavljanje stubova javne rasvete. Rok za završetak ovih radova bio je u oktobru prošle godine, ali su rokovi u međuvremenu zanemareni. Deo Ulice Strahinjića bana, od Francuske do Skadarlije, pretvoren je u pešačku zonu, sa uskim kolovozom za usporen saobraćaj. Pored širokih granitnih tortoara, na ulazu iz Francuske ulice postavljena je i manja fontana. Očekuje se postavljanje preostalog mobilijara, a bilo bi pozeljno i fizički odvojiti tortoare od kolovoza. I radovi na obnovi kaldrme u boemskoj četvrti su završeni posle četiri meseca, a privode se kraju radovi i na prilazima Skadarliji - u Zetskoj, Siminoj i Ulici Emilijana Josimovića. Na taj način će sve bočne ulice iz Skadarlije biti uređene i objedinjene u jednu gradsku celinu.

Foto: Facebook/Горан Весић

Na Topličinom vencu radovi su počeli u septembru, a podrazumevaju rekonstrukciju svih saobraćajnica koje okružuju Park vojvode Vuka, uključujući Ulice Topličin venac, Carice Milice i Vuka Karadžića. Zasad radovi se izvode samo na delu Ulice Vuka Karadžića, gde je završeno oko pola predviđenih radova. Imajući u vidu da je za čitav projekat predviđen rok od 280 dana, stanje na terenu posle 120 dana izvođenja potvrdjuje da rokovi ni ovde najverovatnije neće biti ispoštovani. Kada se konačno završi obnova saobracajnića u ovoj fazi radova na Topličinom vencu, uslediće rekonstrukcija javnih površina i Parka vojvode Vuka.

Ovih dana kreće i popločavanje Trga republike, gde su isporučene prve količine kamenih ploča koje će biti postavljene na izlivenu asfaltnu podlogu. Prva faza rekonstrukcije Trga republike počela je krajem avgusta, a sa ugovorenim rokom od čak 420 dana izvođac je u relativno udobnoj poziciji. Tokom prve faze biće završeno popločavanje pešačkih površina na trgu, dok bi u drugoj fazi bile rekonstruisane saobraćajnice. Međurok za završetak prve faze najavljen je za 1. mart ove godine.

(Telegraf.rs/Beobuild)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Timocanin

    23. januar 2019 | 11:11

    Neka radi Timocka Krajina za Beograd , I rudnici I dve hidrocentrale . Vi se gradite a mi se vozimo krpljenim putevima jos iz 80 ih . Sve u Beograd da vidimo do kad .

  • NIKO

    23. januar 2019 | 12:37

    Znaci mi u ostalim delovima Srbije moramo i dalje da isemo puetm bez asfalta .Samo se u PBeogradu grade ulice.Od sada ne placam porez.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA