Parking servis uvodi novu opciju: Dodatnih 60 minuta za one koji "probiju" dozvoljeno vreme

Dodatnih pola sata u crvenoj, odnosno sat vremena u žutoj i zelenoj zoni, uvode se da bi vozači izbegli plaćanje dnevne parking karte

  • 1

Sve veći broj vozila na beogradskim ulicama i sve veća potreba za slobodnim parking mestom, doveli su do uvođenja zonskog sistema parkiranja u najužem centru grada, koji ima za cilj povećanje izmenljivosti vozila na jednom parking mestu. Zone su uvedene prvenstveno zbog građana koji žive u najužem gradskom jezgru i koji zahvaljujući ovom sistemu lakše pronalaze slobodno parking mesto.

Cena povlašćene parking karte za stanare zoniranog područja, koja iznosi 457 dinara, ista je već 10 godina i neće se menjati. Takođe, cena parkiranja po satu u zonama ostaje ista i neće poskupeti.

U zonskom sistemu se uvodi dodatni sat parkiranja - nakon isticanja dozvoljenog vremena parkiranja, sat vremena u crvenoj zoni, dva sata u žutoj zoni i tri sata u zelenoj zoni, vozačima se pruža mogućnost da doplate dodatno vreme parkiranja. Uvođenje produženog vremena parkiranja u zonama, koje je skuplje od redovne cene parkiranja po satu, ima za cilj da destimuliše vozače da se parkiraju na ulici i, ukoliko im je potrebno duže zadržavanje, da se opredele za parkiranje u garaži.

Dodatnih pola sata u crvenoj, odnosno sat vremena u žutoj i zelenoj zoni, uvode se kako bi vozačima omogućili da izbegnu plaćanje dnevne parking karte ukoliko probiju dozvoljeno vreme zadržavanja u zonama, a nisu stigli da dovrše planirani posao.

Dodatna naplata parkinga značiće onima koji nisu stigli da završe svoje obaveze; Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Kada je dnevna karta u pitanju, njena cena jeste povećana, jer je to vid motivisanja vozača da poštuju vremensko ograničenje parkiranja predviđeno za određenu zonu i one se od sada razlikuju u zavisnosti od zone za koju se kupuju. Ukoliko nalog za dnevnu parking kartu plate u roku od 8 dana od dana izdavanja, "Parking servis" i dalje odobrava popust od 50 odsto.

Dnevna parking karta za zelenu zonu koštaće 1.960 dinara, za žutu zonu 2.520 dinara i za crvenu zonu 2.800 dinara, sa popustom 980, 1.260 odnosno 1.400 dinara. Cena dnevne parking karte u "plavoj" zoni nije promenjena, jer je to zona bez vremenskog ograničenja te nije bilo potrebe za ovim korektivnim merama.

Cena dnevne parking karte u tzv. plavoj zoni, ostaje ista i iznosi 720 dinara, odnosno 360 dinara za plaćanje u roku. Podsećamo da je dnevna parking karta u "plavoj" zoni pojeftinila skoro 2,5 puta i da je do 2015. godine koštala 1.870 dinara.

U ulicama oko Kosančićevog venca uvodi se Zona A, u kojoj je parkiranje ograničeno na 30 minuta. Na ovaj način se izlazi u susret korisnicima, koji imaju obaveze u najužem centru grada, da na području koje se neposredno "naslanja" na pešačku zonu parkiraju vozila kratak vremenski period.

Zona "A" uvodi se sa ciljem da se posetioci centra grada svojim vozilima kraće zadržavaju u ovim ulicama, a da za duže zadržavanje biraju i koriste obližnje garaže. Takođe, putem ograničavanja vremena parkiranja na 30 minuta, stanarima se omogućava lakše pronalažnje slobodnog parking mesta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ns

    28. januar 2019 | 13:05

    I novi sad da se ugleda dobio sam tri ovakve prosle god....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA