Dragana je kupila stan sa "urednim papirima", a onda se pojavio naslednik: Posle skoro 14 godina života u njemu, mora na ulicu (FOTO)

Dom u kom Dragana živi skoro deceniju i po, više nije na njeno ime

  • 44

Pre skoro 14 godina, Dragana Milisavljević (78) je kupila stan u Cvijićevoj ulici u Beogradu. Prodavac B.M. imao je "čiste papire", stan je bio uknjižen na njega i nije bilo nikakve sumnje. Nekoliko dana nakon useljenja je saznala da ga je on kupio od A.B. koja je preminula osam godina pre nego što ga je "prodala". Iza sebe je ostavila naslednika S.G.

Dom u kom Dragana živi skoro deceniju i po, više nije na njeno ime. Sad je uknjižen na naslednika S.G. koji je Draganu tužio 2009. godine. Od tog trenutka se sude.

Profesorka Više škole likovnih primenjenih umetnosti u penziji dočekala me je u mračnom i hladnom stanu. Razgovor smo vodile uz sveće, jer je Dragani pre oko mesec dana isključena struja zato što stan, po presudi suda, više nije njen.

KUPOVINA STANA

- Stan sam preko agencije kupila u oktobru 2005. godine od kupca koji je imao urednu dokumentaciju. Papire su proverila dva advokata, a vlasnik koji mi ga je prodao bio je uknjižen u Katastru nepokretnosti. Čak je i stan bio pod hipotekom. Kako one detaljno i pažljivo proveravaju dokumentaciju pre nego što daju kredit, smatrala sam da je i to dokaz da je sve u redu - započela je svoju priču Dragana Milisavljević.

Sagovornica je, da bi kupila stan u Cvijićevoj ulici na Paliluli, prodala porodičnu kuću u Jagodini i stan u Novom Beogradu. Svu imovinu koju je sticala decenijama, kao i njeni roditelji, uložila je u njega.

Dragana Milisavljević uz sveće Foto: Telegraf

- Uselila sam se u stan misleći kako ću od njega da napravim novi dom. Međutim, posle šest dana sam saznala da ga je moj prodavac kupio od A.B. koja u trenutku sklapanja ugovora odavno nije bila među živima. Ne znam ko je umesto nje potpisao kupoprodajni ugovor. Znam samo da je on overen u sudu i da je moj prodavac uspeo da se uknjiži kao vlasnik - objašnjava Dragana.

Kako kaže, nije joj jasno, kako je ugovor sačinjen između pokojne žene i njenog prodavca mogao da bude overen u sudu. Napominje da misli da je verovatno i njen prodavac prevaren i da nije znao da osoba koja je potpisala ugovor, zapravo, nije prava vlasnica stana.

Ali se pita, kako su državni organi mogli da naprave grešku zbog koje će ona sad, najverovatnije, morati da napusti svoj dom.

NIŠTAVI UGOVORI

Iako je Dragani posle nekoliko dana rečeno da je A.B. imala naslednika koji ima pravo na stan, nije verovala da može da ga izgubi.

- Kupila sam stan kao savesni kupac. Sve sam uradila kako treba. Nije mi palo na pamet da može da se desi da završim na sudu. Međutim, posle četiri godine dobila sam tužbu od S.G. Tokom suđenja je utvrđeno da  je ugovor između B.M. i A.B. ništav. Samim tim je i moj ugovor takav. Nadam se da će Vrhovni sud da promeni presudu. Ukoliko ne, jedino što mi preostaje jeste da tužim državu - priča sagovornica.

Foto: Telegraf

Međutim, nakon suđenja sa S.G koje traje skoro deset godina, Dragana kaže da ne veruje da će imati hrabrosti da se odluči na taj korak. Smatra da bi i taj proces trajao godinama i da za njega ne bi imala snage.

MIŠLJENJE ADVOKATA

- Činjenica je da sud ima dokaze da je A.B. preminula 1995. godine i da 2003. B.M. sa njom overava ugovor što je svakako nemoguće, te je, dakle, takav ugovor proizvod falsifikata i vrlo jednostavno je bilo da se utvrdi njegova ništavost. Međutim, u ovom slučaju je kao posledica ništavosti tog ugovora utvrđena ništavost i drugog ugovora koji je zaključila Dragana Milisavljević sa B.M. a koji je bio potpuno pravno valjan - započeo je razgovor za Telegraf.rs advokat Đorđe Gačević.

Prema rečima sagovornika Dragana je na putu da pretrpi štetu jer je bila savestan kupac i verovala u javne knjige, odnosno u ono što je u njima predstavljeno.

- U javnim knjigama čiju evidenciju vode državni organi B.M. kao prodavac je bio uknjižen kao vlasnik. Sud, koji je overio ugovor, takođe je dao svoj kredibilitet tom pravnom poslu, tako da bi Dragana, kao savesni kupac, trebalo da bude zaštićena. Međutim, prema zakonskoj regulativi - nakon što je utvrđena ništavost prvog ugovora usledilo je da je ništav i Draganin ugovor sa B.M. mada bi pravičnije bilo da, uz primenu člana 104 st. 1 Zakona o obligacionim odnosima, naslednik bude usmeren na namirenje štete od strane B.M. - istakao je Gačević.

Sud je doneo presudu da savesni kupac, Dragana Milisavljević, ostaje bez stana. Uložena je žalba Vrhovnom sudu.

- Kasacioni sud može da ukine presudu po kojoj je Draganin ugovor proglašen ništavim. Trebalo bi da njen advokat pošalje urgenciju da se što pre reši revizija jer je tužena za iseljenje od strane naslednika. Ona neće imati gde da živi, niti će imati uslova za život i to su humani razlozi da se postupak, koji može da traje i više godina, završi što pre - kazao je sagovornik.

Prema rečima sagovornika Dragana je na putu da pretrpi štetu jer je bila savestan kupac i verovala u javne knjige, odnosno u ono što je u njima predstavljeno Foto: Telegraf

Prema mišljenju advokata postoji izgledi da će Vrhovni kasacioni sud da obori presudu.

- Bilo bi apsolutno nepravično da Dragana Milisavljević izgubi imovinu - stan koji je kupila kao savesni kupac. Jer šta bi to značilo? Da ne možemo da se pouzdamo u javne knjige? Svakako joj ukazujem na mogućnost da tuži državu, čiji organi vode javne knjige u koje se pouzdala - tačnije katastar i da traži naknadu štete - završio je razgovor za Telegraf.rs advokat Đorđe Gačević.

Dragana Milisavljević u životu ima jedino dom koji je godinama stvarala. U avgustu prošle godine dobila je dve tužbe za iseljenje. Sa 78 godina boji se da će ostati na ulici...

VIDEO: Ovo je divlji investitor kojeg je Telegraf raskrinkao

(Ivana Vlajković/i.vlajkovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA