Na plato ispred stare Železničke stanice stiže poklon iz Moskve: Spomenik Stefanu Nemanji uskoro u centru Savskog trga

Zamišljeno je da spomenik Stefanu Nemanji bude postavljen ispred sadašnje železničke stanice, na sredini Savskog trga, i da bude vidljiv sa Trga Slavija

  • 3

Skoro polovina radova na spomeniku osnivaču srpske srednjovekovne države Stefanu Nemanji je završena i izlivena u bronzi, a prvi delovi će u Beograd stići u maju, pišu "Večernje novosti".

- Dopada mi se projekat - izjavio je ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov, u čijem ateljeu spomenik nastaje.

- Iskreno, pribojavao sam se da neće biti izabrano najbolje rešenje, possto je za spomenik veoma važan kontekst. Međutim pobedničko rešenje auutorskog tima iz Madrida, u kome su Mark Fenvik i Havijer Iribaren, osim što je savremeno, veoma je čisto i jezgrovito - rekao je Rukavišnjikov za "Novosti" tokom posete delegacije iz Srbije njegovom ateljeu.

Zamišljeno je da spomenik Stefanu Nemanji bude postavljen ispred sadašnje železničke stanice, na sredini Savskog trga, i da bude vidljiv sa Trga Slavija.

Foto: Wikimedia Commons/Anastas Jovanović

Postament će biti napukli vizantijski šlem, iz koga se pomalja vladarsko žezlo, a spolja su prikazane njegove dve najznačajnije zadužbine - Studenica i Hilandar.

List navodi da su u delegaciji iz Srbije bili Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike, Goran Vesić, zamenik gradonačenika, Andrea Radulović, zamenik predsednika Skupštine Grada Beograda, Milutin Folić, gradski urbanista, Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu i Zoran Ivanović.

Oni su, kako pišu "Novosti" upoznali ruskog umetnika sa idejnim rešenjem za uređenje Savskog trga, na kome će centralno mesto zauzimati upravo spomenik Stefanu Nemanji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    3. februar 2019 | 10:49

    Spomenik Stefanu Nemanji biće na pravom mestu. Konačno i zasluženo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA