≫ 

Beograđani u čudu gledali šarene leptire, džinovske peščane satove, pečurke i pande: Svetleća bajka na Kalemegdanu (FOTO) (VIDEO)

Neverovatne figure našle su se u vrtovima oko kojih se okupilo na stotine građana

  • 5

U znak obeležavanja lunarne Nove godine koju proslavljaju Kinezi, danas u Beogradu održan je festival svetala na Kalemegdanskoj tvrđavi. Ukrasi koji su bili postavljeni pored šetačkih staza najpoznatijeg beogradskog utvrđenja na trenutke su sve prolaznike ubedili da se nalaze u bajci.

Neverovatne figure našle su se u vrtovima oko kojih se okupilo na stotine građana, a svi su želeli samo jedno - da svojim mobilnim telefonima i objektivima foto-aparata uhvate prelepe boje svega onog što je bilo ispred njih.

Foto: Snežana Čenad
Foto: Vlada Srbije

A bilo je, zaista, svega. Prvo na šta ćete naići u ovom malom bulevaru najtoplijih i najživopisnijih boja, jeste mali šumski kutak - pečurke, puževi, leptiri. Sve je toliko bilo nerealno, da smo pomislili da je reč o nekoj grafičkoj iluziji. Na momente je delovalo kao da će svi oni leptiri poleteti i da će sve zaživeti.

Foto: Vlada Srbije

Fenomenalna igra boja, ali su još bolji bili komentari sugrađana koji su u čudu gledali sve oko sebe. Kada kažemo u čudu, to se odnosi na činjenicu da je ovaj bajkoviti stil zapravo način na koji Kinezi ukrašavaju svoje dane čekajući novu godinu.

Foto: Snežana Čenad

"Kod nas je sve nekako drugačije", najčešće smo čuli od onih koji su prolazili tražeći najbolji ugao za fotografisanje. Niz ograđenog prostora u kome su bila prava mala životinjska i biljna carstva.

Foto: Snežana Čenad

ODUŠEVLJENI I BEOGRAĐANI I KINEZI

Dok smo šetali Kalemegdanom, razgovarali smo sa posetiocima, a prvi koji su nam zapali za oko bili su dvojica Kineza koji su došli da vide svečanost priređenu u čast Nove godine koju oni obeležavaju, ali i dobrih odnosa Srbije i Kine. Prišla sam im i obratila se na engleskom, a onda mi je jedan od njih rekao da govori srpski.

Foto: Snežana Čenad

- Jako nam se sviđa sve ovo, tako se u Kini kite ulice i domovi za Novu godinu, puno jakih boja, ptice i životinje - kazao je za "Telegraf" prvi koji se osmelio da porazgovaramo na srpskom.

Foto: Snežana Čenad

Praktično preko puta njih, na jednoj od klupa koje su okrenute bile tako da gledaju u prelepi vrt sa irvasima, sedeli su unuk Aleksandar i njegov deka Radovan. Nešto su pričali, sa ogromnim osmehom i očima koje su lutale od jednog do drugog vrta, a onda smo ih prekinuli. Kao iz topa su rekli "ovo je fenomenalno".

Foto: Snežana Čenad

- Mnogo je lepo ovde, znamo da je povod za ovakvo ukrašavanje Kineska Nova godina, ali nismo znali kako će sve izgledati, niti kako uopšte izgledaju njhovi novogodišnji ukrasi. Nestvarno je - rekao nam je unuk Aleksandar.

Njegov deka se složio da je divno, ali i priznao da mu se ovakvi ukrasi više sviđaju nego naši.

Aleksandar i njegov deka Radovan; Foto: Snežana Čenad

NA CEREMONIJI I BRNABIĆ, RADOJIOČIĆ I NOVA AMBASADORKA KINE

Svečanosti priređenoj povodom Kineske nove godine, prisustvovala je i premijerka Srbije, Ana Brnabić, gradonačelnik Zoran Radojičić, kao i nova ambasadorka Kine u Srbiji, Čen Bo.

Nova ambasadroka Kine, Čen, poželela je sve najbolje narodima dveju zemalja i poručila da će prijateljstvo i saradnja biti još bolji.

Ana Brnabić, Zoran Radojičić i Čen Bo; Foto: Vlada Srbije

U jednom trenutku počelo je odbrojavanje, a na nebu iznad Kalemegdanske tvrđave pojavio se višeminutni vatromet.

VIDEO: Kalemegdan nikada nije bio sjajniji

(S.Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    4. februar 2019 | 21:29

    Svetleci majmuni su zakon ha ha ha🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒lepo da vide mala deca a i velika deca😉

  • DaDa

    4. februar 2019 | 23:15

    Simpatično i veselo. 😄

  • ana

    5. februar 2019 | 00:46

    Jako mi se svidja. Zivopisniji su ukrasi od nasih, deluje bas nekako bajkovito. Moram otici da pogledam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA