Od jeseni novo mesto susreta Beograđana: Vidimo se na Savskom trgu kod spomenika (FOTO)

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da će Savski trg biti uređen tako da će postati pešačka zona sa mnogo zelenila, a danas je otvorena izložba 25 radova koji su učestvovali na, nedavno završenom, međunarodnom urbanističko-arhitektonskom konkursu

  • 2

U holu Starog dvora danas je otvorena izložba 25 radova koji su učestvovali na, nedavno završenom, međunarodnom urbanističko-arhitektonskom konkursu za područje Savskog trga i skvera na uglu Karađorđeve i Travničke ulice, među kojima je i pobedničko rešenje autorskog tima iz Madrida.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da će Savski trg biti uređen tako da će postati pešačka zona sa mnogo zelenila i dodao da će ispred nekadašnje glavne železničke stanice biti postavljen spomenik osnivaču srpske države Stefanu Nemanji.

- Očekujemo da tokom jeseni, na rekonstrukcijom Savskom trgu, bude postavljen taj spomenik - rekao je Vesić novinarima i dodao da će zgrada nekadašnje železničke stanice biti pretvorena u objekat kulture.

- Na ovaj način obezbedićemo spoj starog i novog, spoj Beograda na vodi, kao nagoveštaj novog Beograda, sa starim delom grada i dobićemo potpuni preobražaj Savamale i ovo dela grada - istakao je Vesić.

On je naglasio da će Savski trg biti prostorno veći od Trga Republike i da se očekuje da će to postati jedan od glavnih trgova u Beogradu.

Naveo je da će čitav taj deo grada biti potpuno rekonstruisan i dodao da će grad nastaviti da uređuje prostore kroz javne međunarodne konkurse.

Foto: Skupština grada

Vesić je izrazio zadovoljstvo odzivom arhitekata na konkursu i dodao da je to za njih veliki izazov i veliko iskustvo.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, predsednik i potpredsednik žirija na konkursu Janez Koželj i Milutin Folić, predsednik Skuštine grada Beograda Nikola Nikodijević, pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenovićm, zamenica predsednika Skupštine grada Beograda Andrea Radulović...

Na konkursu, čiji su rezultati objavljeni prošle nedelje, pobedio je tim biroa iz Španije "Fenwick Iribarren Arcitects", koga predstavljaju Mark Fenvik i Havijer Iribaren, kojima je dodeljena novčana nagrada u iznosu od 50.000 evra.

Drugu nagradu u iznosu od 15.000 evra dobio je slovenacki arhitekta Rok Žnidaršič i njegov tim, a treću nagradu vrednu 10.000 evra tim iz Kalifornije.

Dva otkupa u iznosima od po 5.000 evra dodeljena su radovima domaćeg i tima iz Abu Dabija.

U žiriju konkursa su, osim Koželja i Folića, bili domaći arhitekti Jovan Mitrović i Milena Kordić, kao i pejzažni arhitekta iz Abu Dabija Osama Al Hasan.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • brana

    5. februar 2019 | 22:08

    Moze biti glavni za novopridosle seljacine,novokomponovane Beograđđane a za one prave kojih je sve manje,ni ka da!Znaju Beogradjani gde je i sta je centar a vi novi mozete i u novi centar,Borca Gredu da izadjete u disko!

  • Ja

    5. februar 2019 | 18:50

    Kako je to lako napraviti. Maketu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA