• 14

Počelo rušenje trospratnog bespravnog objekta na Adi Huji koji se nalazi na trasi metroa (FOTO)

Inspektori su na terenu i prate započeto izvršenje

  • 14

Gradska građevinska inspekcija je danas u 10 sati započela uklanjanje bespravnog trospratnog objekta površine oko 1. 600 kvadratnih metara, izgrađenog na budućoj trasi metroa u Višnjičkoj bb, na opštini Palilula, saopšteno je iz Sekretarijata za inspekcijske poslove.

Inspektori ovog sekretarijata su na terenu i prate započeto izvršenje. Rušenje ovog objekta kao prvog u nizu, je rezultat višemesečnog angažovanja Gradske građevinske inspekcije u borbi protiv bespravne gradnje, nakon što je gradu Beogradu povereno vršenje inspekcijskog nadzora.

Foto: Beoinfo

Stupanjem na snagu novog Zakona o planiranju i izgradnji dana 6. novembra 2018. godine, nadležnost građevinske inspekcije na teritoriji grada Beograda je poverena Sekretarijatu za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Beograda, odnosno inspekcijski nadzor u oblasti građevinske inspekcije se više ne vrši u gradskim opštinama.

Od stupanja na snagu navedenog zakona, Gradska građevinska inspekcija je izvršila zatvaranje preko 130 bespravnih gradilišta na teritoriji grada Beograda. Nadležnim tužilaštvima je podneto preko 110 krivičnih prijava zbog osnova sumnje da je učinjeno krivično delo "građenje bez građevinske dozvole". Prema podacima iz tužilaštava do sada je pravnosnažno osuđeno oko 30 lica koja su i pored obustave nastavila sa bespravnom gradnjom ne samo na novčane kazne već i uslovno što znači da ako ponove krivično delo idu na izvršenje zatvorske kazne, a za preostala lica postupci su u toku.

USLOVNE OSUDE I NOVČANE KAZNE ZBOG NELEGALNE GRADNJE

Zbog nelegalne gradnje na Novom Beogradu i Zemunu, dvojica ilegalnih neimara uhapsena su prethodnih dana i uslovno osuđena na osnovu sporazuma o priznanju krivičnog dela sa Trećim osnovnim tužilaštvom u Beogradu.

Ilija Kecman osuđen je uslovno na godinu i po dana zatvora sa rokom provere od četiri godine i novčanu kaznu od 400.000 dinara zbog nedozvoljene gradnje na Novom Beogradu. On je i posle zabrane nastavio da zida objekat dimenzija 9,5 x 42 metra, precizirao je za Tanjug portparol tužilaštva Ivan Marković.

Jovo Ilić je uslovno je osuđen na šest meseci zatvora i novčanu kaznu od 100.000 dinara zbog nelegalne gradnje u Zemunu. On je bez dozvole gradio objekat dimenzija 12 x 22 metara.

Pojačana akcija sankcionisanja nelegalne gradnje počela je krajem prošle godine nakon stupanja na snagu izmena i dopuna Zakona o ozakonjenju objekata.

(Telegraf.rs/Beoinfo)

Komentari

  • RICINUS

    Bacanje prašine u oči

  • Zak

    Dobro je sto je to najzad pocelo , drugi ce sada razmisljati mnogo vise.?

  • Jule

    Daj te to siromasnima,da ne spavaju na klupam i pod mostovima

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima