≫ 

Dečak u centru Beograda radi teške fizičke poslove, a firma tvrdi da nije maloletan! (FOTO)

Mališan je bio usred posla sa još trojicom radnika

  • 12

Dečak, za koga se procenjuje da ima između 9 i 12 godina, iskorišćen je za fizičke poslove tokom sređivanja ulice u samom centru Beograda. Njega je čitalac Telegrafa usnimio dok je u nedelju, sa još trojicom radnika, bio usred posla u Čika Ljubinoj ulici.

Na fotografiji se vidi kako dete drži kolica, dok se drugi radnik sprema da u njih ubaci zemlju. Investitor radova je JP "Putevi Beograda", a radove, kako navode u ovom preduzeću, izvodi SZКTR "Matijašević". Interesantno je da i pored fotografije koju smo im poslali uz pitanja i na kojoj se jasno vidi maloletni dečak, izvođač i dalje tvrdi da je lice punoletno.

- Shodno obaveštenju dobijenom od izvođača radova SZКTR "Matijašević", obaveštavamo vas da svi radnici ispunjavaju uslove za rad. U vezi sa priloženom fotografijom, lice o kojem je postavljeno pitanje je punoletno - odgovaraju u JP "Putevi Beograda".

Zar je dete u crnoj jakni punoletno? Foto: Telegraf

Procene policije su da u ovom trenutku najmanje 400 mališana radi na ulicama prestonice. Od toga, više od 200 njih i živi na ulici.

Zloupotreba, predstavljena statistički, izgleda ovako:

  • 50% dece koristi se za prosjačenje
  • 25% mališana primorano je na krađu i druge nezakonite radnje
  • 15% zloupotrebljava se za prostituciju
  • 10% primorano je na težak fizički rad

Iako najviše iskorišćavanja dece ima na selu, u poljoprivrednim domaćinstvima, sve više slučajeva zloupotrebe prijavljuje se i na teritoriji glavnog grada, kaže ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Slavica Đukić Dejanović: Prijavite zloupotrebu policiji, centru za socijalni rad ili inspekciji, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Zloupotrebe dečjeg rada najviše ima u siromašnim regijama gde majke imaju nizak stepen obrazovanja. Tu se deca uglavnom primoravaju da rade teške fizičke poslove. Međutim, sve je više zloupotreba i na teritoriji Beograda, i to pre svega među romskom populacijom. Na tom planu Srbija je učinila krupne korake i povezala inspekcijske službe, policiju i centre za socijalni rad da zajednički rade na rešavanju problema - napominje Đukić Dejanović.

Tako, kaže ona, kad god ugledate dete koje se zloupotrebljava za rad, treba da obavestite bilo koju od ove tri službe.

- Oni slučaj mogu da okarakterišu kao prekršaj, zloupotrebu dece u svrhu da rade ili najteži oblik zloupotrebe dece - dodaje Đukić Dejanović.

Posledice po mališane su, navodi ona, dvostruke: S jedne strane, deca trpe fizički, a s druge ih emotivno povređuje to što znaju da su iskorišćeni.

Deca ispod 15 godina ne smeju da rade ništa, Foto: pixabay.com

KAZNA ZA ISKORIŠĆAVANJE DECE

Prema zakonu, deci mlađoj od 15 godina nije dozvoljen nikakav rad, pa ni čuvanje stoke. Samo oni između 15 i 18 mogu da rade i to do 35 sati nedeljno, i uz pismenu saglasnost roditelja, usvojioca ili staraoca. Prekovremeni i noćni rad je zabranjen.

Uredbom Vlade maloletnicima je zabranjen i:

  • rad u prašini ili na vrućini
  • nošenje velikog tereta
  • rad sa opasnim alatima ili teškim mašinama
  • rad u povećanoj buci ili izloženost hemikalijama

Novčanom kaznom od 600.000 do 1.500.000 dinara kazniće se za prekršaj poslodavac koji zaposli maloletnika mimo svih ovih propisa. U slučaju dečaka sa početka teksta, kaznu bi zajedno snosili investitor i izvođač radova.

Posle pisanja Telegrafa oglasilo se i Ministarstvo za rad. O tome čitajte OVDE.

(M. Leskovac/m.leskovac@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • YU 2

    11. februar 2019 | 15:21

    Deca ne umiru ni od teškog rada već mnogo više od droge,alkohola,nerada pred računarima sa igricama,slabe ishrane nesavesnih i lenjih roditelja,...

  • Lola

    11. februar 2019 | 15:47

    Samo napred sa snimcima, šaljite i delite. Kad bi tako snimali dripce tih godina kako piju, kako se biju, otimaju, kradu i drogiraju se, bolje bi Vam bilo, svima Vama što branite prava dece. Ali od svoje dece, svaki peti roditelj u Beogradu, ne sme ni da progovori. Naravno da ne kažem da nema zloupotrebe dece, daleko od toga, ali i ako pogura kolica ništa mu biti neće.A otkako zaživeše prava dece u ovoj državi, više se ne poštuju ni roditelji, ni učitelji, ni nastavnici ni okolina. Čast izuzecima koji su svoju decu od rođenja učili, i naučili, poštovanju i obavezama, ali takvih je zaista malo.

  • ŠOJKE

    11. februar 2019 | 14:54

    Čemu sluzi ova Slavica? Zašto je ona na budzetu????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA