≫ 

Šokantni prizor na Tašu: Na spomeniku patrijarhu Pavlu kecelja, a na njoj natpis o abortusu. Sveštenik stoji pred njim pognute glave (FOTO)

Feministkinje su odlučile da skrenu pažnju na neka pitanja za koja se bore

  • 18

U nedelji u kojoj se obeležava 8. mart, Dan žena, aktivistkinje nekoliko ženskih organizacija izvele su performans tako što su na nekoliko spomenika muškaraca važnih u srpskoj istoriji okačile kecelje sa porukama poput "Nauka je ženskog roda", "Abortus je žensko pravo" i "Podržavam ženski štrajk".

Jedan takav natpis našao se i na spomeniku patrijarhu Pavlu na Tašmajdanu. Fotograf je čak uspeo da zabeleži i momenat kada sveštenik stoji pred spomenikom pognute glave.

Kako su istakle, one su to uradile "kako bi skrenule pažnju na nevidljiv i neplaćen ženski rad, kao i na neravnopravnost koja je i dalje prisutna".

Kecelju je čak dobio i Nikola Tesla.

"NAJGNUSNIJE UBISTVO": OVAKO JE PATRIJARH PAVLE GOVORIO O ABORTUSU

U božićnoj poslanici 2007. godine patrijarh je jasno rekao šta misli o abortusu.

"Najveći previd činimo u vezi sa čedomorstvom, jer nećemo da priznamo da je to greh ubistva deteta, motivisan sebičnošću nedostojnih roditelja. To je najgnusnije ubistvo, odbijanje blagoslova Božjeg i uskraćivanje prava na život novoj ličnosti. Još nerođeno dete nije bezimeni zametak, fetus, to je čovek - duša živa".

Foto: Profimedia/AFP

"Znamo da će neki samozvani zaštitnici opet reći kako Crkva uskraćuje ljudska prava i slobodu, ali neka znaju da mi opominjemo iz ljubavi, bez omalovažavanja! A njima Bog blagi neka oprosti greh i neka ih prizove u zajednicu ljubavi", rekao je tada patrijarh Pavle.

"Pokušajmo, u radosti božićnjega slavlja, da se izmirimo i da prevazidjemo sve naše besmislene podele", kazao je patrijarh Pavle dodajući da o svemu treba promišljati, suočavati različite stavove i raspravljati, ali da to ne sme da bude razlog za međusobnu mržnju ili za mržnju prema bilo kome.

VIDEO: Spomenik patrijarhu Pavlu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dal je moguce?!

    6. mart 2019 | 14:43

    Demokratija je zlo.

  • FANTOM

    6. mart 2019 | 14:37

    Vidi se vasa nauka i kultura a o znanju da nepricamo. Zato i ima toliki broj abortusa. Tarlakaj i dalje, a 8 mart nije bila borba za abortus vec pravo zena da se zajedno sa muskarcima ukljuce u zivot bez predrasuda. Nepreterujte vec skupite malo none i imajte ponosa prema sebi samima!

  • S. M.

    6. mart 2019 | 15:44

    Ne dirajte patrijarha Pavla. Patrijarh srpski,živi svetac,postovan i od nevernika. Izvinite Pavle veličino srpskoga naroda za ovakve poteze pojedinaca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA