Da li će ovo biti najdrastičniji protest taksista ikada? Hoće da blokiraju auto-put pet dana po 12 sati

Samo na prvi pogled izgleda da ovaj protest ima široku podršku struke. Čim se malo zagrebe ispod površine vidi se da ona i nije toliko velika

Društvenim mrežama se od juče širi obaveštenje o protestu taksista koje najavljuje drastične proteste čiji je cilj gašenje aplikacija za taksi prevoz.

Najavljen kao "blokada taksi preduzetnika kod Dobanovačke petlje", ovaj protest trebalo bi da blokira Dobanovačku petlju u oba smera.

Drastičnost skupa ogleda se u tome što bi petlja bila blokirana od 6 sati ujutro do 18 sati posle podne od 11. do 15. marta.

- Kretaće se sa većih taksi stanica od 5:20 sati - stoji u obaveštenju uz apel "spasimo ujedinjeni svoje preduzetništvo i egzistenciju svojih porodica".

Foto: Facebook

Nakon ovog plakata koji je podigao veliku prašinu u javnosti "Telegraf" je razgovarao sa jednim od predstavnika taksi preduzetnika, koji su se zalagali za ovaj protest.

- Taksi preduzetnici, sindikati, kao i taksi komore juče su održale sastanak i pregovore. Za sad je taj najavljeni protest pomeren za 3. april, kada smo se, kako je dogovoreno, odlučili za soluciju da ćemo u centar Beograda, pa blokada ulica - rekao nam je jedan od taksista čiji posao jedva opstaje od kada je uvedene aplikacije za taksi prevoz.

On je za "Telegraf" dodao i da je na tim pregovorima postavljen uslov da ako se do dogovorenog datuma ne ugase aplikacije, oni izlaze na ulice.

- Imamo presudu iz Luksemburga kojoj je rečeno da takve aplikacije nisu po zakonu iz Strazbura. Ubeđivali su nas da odustanemo od tog protesta od 11. do 15 marta i da institucijama damo još malo vremena da reše problem, zbog kog, sa porodicama ostajemo bez zarade - izjavio je jedan od onih taksista koji je učestvovao u pregovorima.

Na naše pitanje, da li je blokada auto-puta ipak odbačena, pa zbog toga odustaju, odgovorio nam je:

- Ne, nama je auto-put odobren, ali kao što rekoh, zatražili su nam još malo strpljenja, jer sve, kako nam je rečeno, ide u tom smeru koji bi taksistima vratio "hleb u ruke" - kazao je naš sagovornik, koji je najavio da ako do razrešenja ove situacije ne dođe i te aplikacije ne budu ugašene, taksisti će na ulice.

Štrajk je, ako se ne ugase aplikacije, najavljen za 3. april; Foto: Mateja Beljan/Telegraf.rs

TAKSI UDRUŽENJA IPAK NISU ZA PROTEST NA AUTO-PUTU

Samo na prvi pogled izgleda da ovaj protest ima široku podršku struke. Čim se malo zagrebe ispod površine vidi se da ona i nije toliko velika.  

Telegraf.rs je pričao sa predsednikom jednog od najvećih beogradskih taksi udurženja koji je rekao da su sva udruženja protiv tog protesta.

- Oni koji se zalažu za taj protest nemaju podršku za njega. Njih je možda 20-ak i to su najekstremniji među nama. Misle da mogu frustracije da izleče tako što će napraviti haos.

U ovom udruženju kažu da neće da prostestuju, već će dati šansu Vladi i pregovorima.

- Neće oni ni dobiti dozvolu za takav vid protesta. Grad će vam dozvoliti da zatvorite Nemanjinu, da stanete ispred Vlade, ali nijedna policija vam neće odobriti da blokirate auto-put kroz Srbiju, jer je to međunarodni put kojim prolazi reka automobila - kaže on.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • iskreno

    veci je problem zasto nisi dozvolili gigantskoj firmi UBER da udje na trziste a jesu nekoj nasoj go pro. bokje se zapitajte zasto je to tako i ko je stavio pare u dzep. koniza svega stoji. brate nas andrija.

  • Plahi

    Ne radi se ovde o konkurenciji ili car go. Taksisti su besni jer ih drzava zavlaci poslednjih 30 god. Menjali su zakon i donosili uredbe ne znam ni ja koliko puta, ali sama drzava se nije drzala iste. Nije lako raditi kada neko odozgo stalno menja pravila. Pisem ovde u ime postenih taksista koji nikoga nisu pokrali, niti je iko imao problema sa njima. Takvih je vecina. Razumem da se prevareni ljute, i ja bi, ali stavljati sve u isti kos nije pravedno. Kazu neki, zasto taksisti nisu ovo ili ono... Trebam li ja da radim posao policije i inspekcije? Njihov je posao da jure divljake i lopove. Koliko je bilo prijava od strane pokradenih, pa jel i jedna procesuirana? Razmislite malp pre nego sto napisete nesto. Mi cemo verovatno nestati sa trzista, i mozda je tako najbolje, ali zelimo da kazemo sta su nam radili svih pvih decenija. Bar nama koji smo postwno radili ovaj posao.

  • Lepi

    Fiskalna kasa j zakon za sve.kada mogu trgovcici mogu I moraju taksisti,advokati,obucari itd

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima