≫ 

Beograđani ljuti zbog seče stabala, "Zelenilo" najavljuje sadnju 300 mladica

"Zelenilo – Beograd” najavilo je da sutra sadi 300 stabala u parkovima Kalemegdan i Ušće

  • 11
Foto:Facebook/Ljiljana Ružin
Foto:Facebook/Ljiljana Ružin

Mnogi Beograđani bili su kivni kada je posečeno veliko, razgranato drvo oko kog je postavljena klupa na Kalemegdanu. Mnogi su bili ljuti kada je nedavno posečen drvored u Ulici cara Dušana, a na redu su i stabla na Ušću. 

Pored 100 posečenih stabala, posečeno je i ovo, veliko i prelepo drvo ispod koga su penzioneri igrali šah, a mladi Beogradjani sedeli i ćaskali, navodi se u Fejsbuk grupi "Ima li Beograđana u Beogradu".

Možda delimično i želeći da ublaži srdžbu javnosti, "Zelenilo – Beograd” je najavilo da sutra sadi 300 stabala u parkovima Kalemegdan i Ušće.

U okviru Programa redovnog održavanja javnih zelenih površina, radnici „Zelenila” započeće sadnju 300 stabala lišćara i četinara u parku Kalemegdan i parku Ušće, saopšteno je iz ovog preduzeća. Namenska sredstva za sadnju, u iznosu od 25 miliona dinara, obezbedilo je JP "Skijališta Srbije" kao deo nadoknade za posečena stabla u okviru realizacije projekta "Beogradska gondola".

Deo ovih sredstava biće usmeren na sutrašnju sadnju, navodi "Zelenilo". Broj stabala koja će biti posađena u parkovima Kalemegdan i Ušće dva puta je veći od broja stabala koja su posečena. Sve sadnice su visokog kvaliteta i „školovane” u rasadniku, čime se povećavaju šanse za njihov opstanak u teškim uslovima gradske sredine.

Stalnim usavršavanjem tehnika sadnje, održavanja i nege stabala „Zelenilo” se trudi da očuva i poveća broj stabala u Beogradu, navode u saopštenju. Tokom 2018. godine Beograd je postao bogatiji za 4.500 novih stabala. Koliko je "Zelenilo – Beograd" odlučno u nastojanjima da očuva i poveća zeleni fond u gradu, pokazuje činjenica da broj stabala koji će biti zasađen neprestano raste, pa je u toku 2019. godine planirana sadnja novih 5.000 stabala, navodi se u saopštenju.

VIDEO: SzS najavljuje krivične prijave zbog gradnje gondole i seče stabala

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleks

    13. mart 2019 | 23:45

    U normalnoj zemlji projekat koji zahteva seču ovilog broja zdravih stabala nikada ne bi bio usvojen. U normalnoj zemlji, svako gradsko drvo se čuva, ugušićemo se u smogu, koliko treba da mlada stabljika postane drvo? Ovo uništavanje svega što su generacije čuvale i negovale, je odraz agresivnog primitivizma, divljaštva i nedostatka svesti. Isto to je radila i prethodna vlast sa Bulevarom i sečom platana. Kako ko dođe, uništava uz neka jalova objašnjenja i sađenje novog koje će da propadne pre no što izraste. Dokle više?

  • Haha

    13. mart 2019 | 19:02

    Napredno

  • Borko

    13. mart 2019 | 18:22

    Ne treba vi sutra da sadite,nego sada da ne sečete

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA