≫ 

Beograđanin se zazidao u podrumu zgrade, srušio noseći zid, zauzeo i deo koji pripada glumici Maji Sabljić: Stanari strahuju šta će se desiti (FOTO)

Nasilničko ponašanje, pretnje, pokušaj samoubistva, delovi su Vladanove prošlosti. A u ovom trenutku, on ugrožava sve stanare u zgradi

  • 6

Vladan Đorđević je pozvao redakciju portala Telegraf.rs pre dva dana i glasom, koji je u tom trenutku odražavao njegovu nemoć, rekao da je zazidan u svom stanu i da ne može da izađe. Dao nam je adresu na Cvetnom trgu, i zamolio da dođemo. Nije znao kako ćemo razgovarati jer on iz stana ne može da izađe. Kaže, mogao bi da preskoči samo jedan zid, ali posle ne bi mogao da se vrati u svoj dom. Kada sam krenula na teren, u glavi sam imala samo tu sliku: čoveka zazidanog u stanu.

I zaista, kada smo stigli na adresu, do Vladana nije bilo moguće doći. On je pokušao da komunicira sa nama preko nekog visokog zida koji njegovu zgradu povezuje sa susednom, ali je to bilo neizvodljivo. Kada mi je obezbeđenje te susedne zgrade reklo da ne mogu da prođem kroz njihov hodnik do Vladana, osetila sam se nemoćno. Vladan je izgledao izbezumljeno, baš kao čovek koji je zazidan danima u svom stanu.

Ali, priča je ubrzo dobila sasvim drugi tok.

U razgovoru sa stanarima zgrade, saznala sam da istina nije baš takva kako je na prvi pogled izgledalo. Ova, nova istina, bila je potkrepljena papirima, zvaničnom dokumentacijom, krivičnom prijavom, pričom o Vladanovoj spornoj prošlosti, nasilničkom ponašanju, pretnjama, pokušajem samoubistva, a sadržala je u sebi i onaj deo u kom Đorđević, u ovom trenutku, ugrožava sve stanare u zgradi.

Papir koji dokazuje da je stan prodat Foto: Telegraf.rs

Tačno je da je u Mišarskoj imao stan, ali donedavno, kada je zbog dugova morao da ga proda. Svih 35 kvadrata otišlo je na doboš i Vladan je ostao bez ičega. Ali je novcem od stana bar otplatio dug.

Međutim, pre izvesnog vremena, da budemo precizniji, 3. marta, obavestio je stanare da će u narednim danima izvoditi građevinske radove u podrumskim prostorijama. Potom je tražio da mu se dozvoli da poruši zid u podrumu, kako bi mogao da uđe u deo koji bespravno koristi, a sve u nameri da se useli u podrum i zauzme prostor stanara zgrade.

Radove nije prijavio ni građevinskoj inspekciji jer je smatrao da za tim nema potrebe.

Prijava koju su podneli stanari Foto: Telegraf.rs

Jednoglasnom odlukom na sastanku stanara odbijena mu je molba uz obrazloženje da su podrumske prostorije privatno vlasništvo i da je zid koji hoće da sruši noseći, pa bi njegovo rušenje moglo ugroziti stabilnost čitave zgrade. Đorđević se, ipak, oglušio o ovu odluku i srušio deo nosećeg zida.

Stanari su pozvali zidara kako bi sprečili da se ugrozi stabilnost zgrade, ali je Đorđević samo srušio nogom zid. Na kraju je dopustio da majstori urade svoje, ali samo kako bi mogao da kaže da je živ zazidan.

I upravo je to rečenica koju prvu uzvikne svakome ko dođe do njega: građevinska inspekcija, komšije, policija...

Deo nosećeg zida, koji je Đorđević srušio, a majstor ponovo zidao/ Foto: Telegraf.rs

Ono što sve vreme tvrdi je da za rušenje ima saglasnost jedne od vlasnica podruma, glumice Maje Sabljić. Mi smo, međutim, došli do izjave, koja je predata sudu.

- Ja, Maja Sabljić, izjavljujem da nikada nisam dala saglasnost Vladanu Đorđeviću da može koristiti moje podrumske prostorije na bilo koji način. Takođe, zahtevam da sve stvari koje su unete u moj podrum moraju biti odmah uklonjene. Ovom izjavom potvrđujem da ne dajem saglasnost za bilo kakve buduće radnje vezane za podrumske prostorije od strane gorepomenutog lica - piše u izjavi glumice.

Izjava glumice, Maje Sabljić/ Foto: Telegraf

Kako mi ostali stanari ove zgrade kažu, Đorđević se pre desetak godina popeo na jedno drvo i pretio da će se ubiti. Sada preti da će se zapaliti.

Kako mi dalje objašnjavaju, čak su mu predložili da mu svi daju po 50 evra i da se sa tim novcem preseli u Mladenovac, u kom mu živi bivša žena sa detetom, ali je on to odbio.

- Od tog novca je tamo mogao iznajmiti stan i plaćati ga nekoliko meseci dok se ne snađe. On to očigledno ne želi - priča Đorđevićeva dugogodišnja komšinica.

Iz podruma se sve vreme čuju buka i lupanje, znak da Đorđević ne staje sa radovima, dok su stanari kao na iglama jer ne znaju šta može da se desi. Njihove slutnje u ovom slučaju nisu dobre.

Stvari koje je Vladan uneo u podrum/ Foto: Telegraf

Jasno je da Vladan ne razmišlja o selidbi iz 150 kvadrata podruma, iako mu nijedan od tih kvadrata na pripada, i iako se u iste uselio bespravno.

Čak je uspeo i da se potuče sa novim vlasnikom, kome je prodao svoj stan. Bilo je to istog onog dana kada je nas pozvao i rekao da je živ zazidan. Tada je intervenisala policija, kako bi ih razdvojila.

On se potom vratio u "svoj" podrum i tu ostao. Sada i on, ali i stanari čekaju šta će se dalje desiti.

VIDEO: Komšije dohvatile drvene daske, a onda je krenuo neviđeni fajt

(Jasmina Stakić/ j.stakic/telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ГЦГ

    15. mart 2019 | 16:26

    Ако је разрушио дио носећег зида, ово што је тзв мајстор ,,озидао” поново нема никакву функцију. Једино можда да станарима буде лакше. А да лику треба психолог и здравствена институција, то сигурно

  • Rastko

    16. mart 2019 | 12:05

    Darzava brine o svim svojim gradjanima ''podjednako''.

  • Država

    15. mart 2019 | 16:15

    Da li je Srbija država? Da li ima policiju? Kako to da su ostavili tog čoveka tamo umesto da ga strpaju u zatvor zbog uništavanja imovine i ugrožavanja bezbednosti stanara zgrade, ili da ga odvedu u ustanovu na lečenje. Kako može biti dozvoljeno da stanari strepe šta bi neka budala mogla da uradi. Mi smo stvarno doprli dno ako nemamo institucije koje će izaći na kraj sa ovakvim poremećenim ljudima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA