≫ 

Bačena bomba na kuću bivše žene haškog optuženika Ranka Češića

Ranko Češić, bivši policajac iz Brčkog, prihvatio je svih 12 tačaka optužnice u dogovoru s Tužilaštvom

  • 1

Nepoznati počinilac sinoć je na Novom Beogradu bacio eksplozivnu napravu u dvorište porodične kuće Jelene Radišić, bivše supruge haškog optuženika Ranka Češića. Kako saznajemo, tokom ovog napada su oštećena stakla i fasada na kući, kao i putničko vozilo.

Ranko Češić rođen je 5. septembra 1964. u Bosni i Hercegovini. Živeo je u opštini Brčko pre i za vreme rata a u Beograd se preselio krajem 1996.godine. U žižu javnosti Ranko Češić dospeo je kada je uhapšen u maju 2002. godine zbog ratnih zločina a prilikom prvog pojavljivanja u haškoj sudnici izjavio je da nije kriv.

Na prvobitnoj optužnici koja je u Haškom tribunalu podignuta 21. jula 1995, Češić se nalazio s Goranom Jelisićem, bivšim komandantom logora "Luka", koji je u međuvremenu u Tribunalu osuđen na 40 godina zatvora. Goranu Jelisiću je suđeno i osuđen je 14. decembra 1999. Izmenjena optužnica, koja se odnosi samo na Ranka Češića, podnesena je 26. novembra 2002.

Optužnica se sastoji od 12 tačaka. U šest tačaka Ranko Češić se tereti za zločine protiv čovečnosti. U pet od tih tačaka tereti se za ubistvo a u jednoj za silovanje. U šest ostalih tačaka, u odnosu na iste događaje, Češić se tereti za kršenje zakona i običaja ratovanja. U pet od tih tačaka tereti se za ubistvo a u jednoj za uvredljive i ponižavajuće postupke.

Inače, Ranka Češića uhapsile su vlasti Savezne Republike Jugoslavije u Beogradu 25. maja 2002. a prebačen je u Pritvorsku jedinicu Ujedinjenih nacija u Hagu 17. juna 2002. Prilikom svog prvog stupanja pred sud, tri dana kasnije, Ranko Češić se izjasnio da nije kriv po svim tačkama optužnice. Međutim, 7. oktobra 2003., pre početka suđenja, Češić i tužilac su sklopili sporazum o izjašnjavanju o krivici.

Ranko Češić, Foto: Sense-agency.com

Ranko Češić je priznao krivicu po svih 12 tačaka optužnice i složio se da svedoči u drugim postupcima pred Međunarodnim sudom. Tekst činjenične osnove u kojem se opisuju zločini i Češićevo učešće u njima priložen je sporazumu o izjašnjavanju o krivici.

Češić se nakon toga potvrdno izjasnio o krivici po dvanaest tačaka optužnice pred Pretresnim većem 8. oktobra 2003. Pretresno veće je prihvatilo njegovo potvrdno izjašnjavanje o krivici nakon što se uverilo da je ono učinjeno dobrovoljno, upućeno i nedvosmisleno te pošto je utvrdilo da postoji dovoljna činjenična osnova za zločine i učešće optuženog u njima.

Ranko Češić, bivši policajac iz Brčkog, prihvatio svih 12 tačaka optužnice u dogovoru s Tužilaštvom.

Inače, Češić, nekada pripadnik Interventne brigade policije u Brčkom, složio se s navodima optužnice da je lično, sam ili uz pomoć drugih, ubio 10 muslimana, koji su bili zatočeni u logoru "Luka" i kampu u sportskom centu "Partizan" u Brčkom. Neke žrtve su, priznao je Češić, ubijene automatskom puškom, a jedna je umrla posle premlaćivanja "drvenom palicom na kojoj se nalazio olovni cilindar". Češić, rodom iz Drvara, priznao je i da je 11. maja 1992. u logoru "Luka" prisilio dva brata muslimana da pred ostalim zatvorenicima najpre tuku, a potom i da "vrše seksualne radnje jedan nad drugim".

Tim delom žrtvama je naneta "teška uvreda i poniženje", ali se ono u interpretaciji Tužilaštva, s kojom se saglasio i Češić, tretira i kao zločin silovanja, bez obzira na to što optuženi nije lično učestvovao u nasilju. Priznajući krivicu, Češić je izjavio da je bio svestan svojih postupaka, odnosno da je ubistva zarobljenih muslimana počinio namerno. Tužilaštvo je tražilo da za navedena dela optuženom bude izrečena zatvorska kazna u rasponu od 13 do 18 godina, a Češić se obavezao da će pristati da u drugim procesima, ako bude potrebno, svedoči pred sudom.

Tako je on osuđen na kaznu zatvora od 18 godina, a kaznu je odsluživao u danskom zatvoru. Odande je pušten prevremeno, 2014. godine jer je tada već odslužio dve trećine kazne.

Prema preporuci zatvorskih vlasti – Češić je izrazio kajanje zbog zločina, kao i da „zatočenost nije jedina kazna za njega – jer je još teže živeti s njegovom krivicom“.

(Telegraf.rs/Alo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA