≫ 

Dve priče iz zoološkog vrta su uzburkale Beograd: Jedna je o bolesnom tigru, druga o misterioznoj bebi nosorogu, a ovo je istina (FOTO) (VIDEO)

Mnogi mediji upecali su se juče na priču o mladunčetu nosoroga koje je postalo novi stanovnik Beo zoo vrta. Drugi su se pak zabrinuli zbog "neuhranjenog" tigra

  • 2

Poenta 1. aprila, Dana šale i jeste da nekome "prodate" foru u koju će da poveruje. Baš kao što je juče jedan korisnik Fejsbuka objavio informaciju da je Beo zoo vrt dobio novog stanovnika, mladunče indijskog nosoroga, Kirila - Kiću, koje je na svet donela mama Mileva. A mnogi mediji se "upecali". Ali, to nije sve što se juče desilo, a vezuje se za stanare zoo vrta. Postoji i jedna, ne tako vesela priča, koja je mnoge zabrinula.

Fotografiju i propratni tekst preneli su pojedini mediji ne odolevši mladunčetu retke i ugrožene životinjske vrste. Na stranu to što beogradski zoo vrt i nema nosoroge među svojim stanarima. Sve i da nismo proverili fotografiju, inače nastalu u Zoo vrtu u Torontu, pročitali smo objavu do kraja, a bogami i komentare. U kojima shvatismo da dotični, koji je sve objavio, ima običaj da na taj način "slavi" 1. april.

Cela objava na Fejsbuku, Printskrin:Facebook/Aleksandar Savić

Ako nije pre, sve je bilo jasno u poslednjoj rečenici objave, "po svemu sudeći ovo proleće će biti jedno od plodnijih u Beo zoo vrtu budući da prinove očekuju i pande, gorile, snežni leopardi, dodoi, delfini, tasmanijski tigrovi, jetiji i čupakabre".

Ipak smo zvali za svaki slučaj i Zoo vrt da proverimo. Prvoaprilska šala, potvrdiše nam.

Takođe, na Tviteru se juče pojavio snimak tigra iz Beo zoo vrta, a mnogi su, pročitavši objavu bili zabrinuti za tigrovu dobrobit i pozivali na zatvaranje vrta.

U objavi se navodilo da je tigar na izmaku snage, da je neuhranjen i da jedva hoda. Kada je u pitanju sibirski tigar, iz Zoo vrta navode da je on star više od 20 godina, što su pozne godine u njihovom životnom veku. Osim što je u dubokoj starosti, ima i ozbiljne zdravstvene probleme. Pre više od godinu dana, urađeni su detaljni pregledi, zajedno sa profesorima Fakulteta veterinarske medicine.

- Urađen je ultrazvučni pregled organa, hemataloška i biohemijska analiza krvi i tom prilikom otkrivene su velike cistične promene na unutrašnjim organima, jetri, bubrezima, ali je odlučeno da eventualna operacija ne bi dala željene rezultate i životno bi ugrozila životinju.

RAZMIŠLJALO SE I O EUTANAZIJI

Sibirski tigar već duže vreme, uz redovne obroke, dobija vitaminsku terapiju koja pomaže u ublažavanju tegoba. Dobija propisane količine hrane svakodnevno i nema govora o zanemarivanju.

Sibirski tigar, Foto: Telegraf

- Preporuka nakon urađenih analiza bila je da se razmisli o eutanaziji, ali kako Beo zoo vrt uvek pokušava do poslednjeg trenutka da izbegne takvo rešenje, odlučili smo da dodatnom pažnjom i negom pokušamo da olakšamo teško stanje u kojem se naš tigar nalazi. Na kraju hteli bismo da da napomenemo da svakodnevnu brigu o svim našim životinjama vode zaposleni i veterinari i sa istom pažnjom se ophode prema svakoj od njih - zaključuju iz Beo zoo vrta.

A nije da Beograd nikad nije imao nosoroge, pogledajte kako je izgledalo kada je par crnih nosoroga stigao u glavni grad kao poklon Vlade Zimbabvea i predsednika Roberta Mugabea, 1984. godine. Nažalost, životinje su živele svega nekoliko meseci:

Jedna od poslednjih prinova u Beo zoo vrtu bila je malena dorkas gazela, o kojoj je Telegraf pisao.

(J. V/j.vucic@telegraf-rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kowach

    2. april 2019 | 18:06

    Iskreno ja bih zabranio i zatvorio sve zoološke vrtove i cirkuse!To je mučenje životinja koje ne vide ništa sem zidova i tako prođe ceo život ne osetivši kako izgleda sloboda!Ima slučajeva da su neke puštene u poznim godinama,kao slonovi i koji plaču od sreće!Mislim da su ljudi nemarni i nebrižni!Sistematski uništavamo planetu i sve u njoj!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA