Posle trovanja 21 učenika, pod lupom firma koja dostavlja hranu OŠ "Radoje Domanović"

Pošto ručak donosi ketering služba, odmah je obustavljena dostava, dok ne stignu zvanični nalazi.

  • 0

Na osnovu podataka dobijenih epidemiološkim istraživanjem, sa simptomima zaraznog trovanja hranom oboleo je 21 učenik OŠ "Radoje Domanović" na Novom Beogradu, a ukupno je ručao 161 đak, navode u Gradskom zavodu za javno zdravlje. Obolela deca su učenici prvog razreda koji idu u produženi boravak.

Veći deo laboratorijskih analiza je završen, a preostale su u toku. Rezultati svih nalaza biće dostavljeni Republičkoj sanitarnoj inspekciji.

U istraživanje je uključena i Republička veterinarska inspekcija.

Posle svih ispitivanja znaće se da li je uzrok trovanja hrana koju su mališani jeli u školi ili su stomačne tegobe nastale zbog nekog drugog obroka.

- U kliničkoj slici obolele dece, kako navode u GZJZ, dominirali su mučnina, povraćanje, bolovi u stomaku, malaksalost, dijareja (četiri deteta) i povišena telesna temperatura (dva đaka). Sedmoro mališana je pregledano u zdravstvenim ustanovama. Simptomi kod obolele dece su se ispoljavali u periodu od tri do šest sati nakon jela, a kod većine su se smirivali nakon nekoliko sati - kažu epidemiolozi.

Pojedini prvaci su se požalili na stomačne tegobe prošle srede, posle povratka iz produženog boravka. Pošto ručak donosi ketering služba, odmah je obustavljena dostava, dok ne stignu zvanični nalazi.

- Deca i dalje nemaju ručak u školi, ali su se svi vratili na nastavu. Čekamo zvanične rezultate, posle kojih ćemo znati da li nastavljamo saradnju sa sadašnjom ketering službom ili raskidamo ugovor - kaže Goran Šobotović, direktor OŠ "Radoje Domanović".

UZETI UZORCI

U okviru epidemiološkog istraživanja obavljeno je uzorkovanje različitog materijala za laboratorijske analize - hrane, briseva radnih površina, opreme i pribora, briseva grla i nosa.

Dve epidemiološke ekipe Centra za kontrolu i prevenciju bolesti GZJZ, u saradnji sa republičkim sanitarnim inspektorom, započeli su epidemiološko istraživanje 28. marta, na osnovu prijava roditelja.

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA