≫ 

Na Beograd danima padaju "mace": Bela pošast je apsolutno svuda, a evo da li je to opasno za nas (FOTO)

Sada su aktuelne "mace", ali one nisu polen

  • 3

Bele pahulje, odnosno "mace", koje ovih dana padaju sa topola, iritiraju sugrađane jer napadaju nos, oči i usta. Izazivaju svrab i kijanje, grebuckaju grlo i iritiraju na kašljucanje, ali ne izazivaju hemijske reakcije u organizmu i nisu alergeni.

Polen topola prošao je krajem februara i početkom marta. Sada su aktuelne "mace", ali one nisu polen, već su zaštitni deo ploda ženskih topola.

Topole su masovno sađene pre oko 60 godina, kao nova brzorastuća vrsta u našim staništima, a "mace" se stvaraju prilikom pucanja ploda ovog drveta.

"Mace” topole mogu izazvati svrab u nosu ili kijanje, ali alergija se može javiti ukoliko na njoj ostane polen nekog drugog drveta koje izaziva alergije, što građani bez lekarske provere ne mogu da znaju.

Foto: Telegraf

GDE U BEOGRADU IMA NAJVIŠE TOPOLA?

Topola najviše ima pored Save i Dunava. Sađene su kao poljozaštitni i vetrozaštitni pojasevi uz reke, kako bi čuvale obalu, i saobraćajnice, ali i kao izolator od buke i prašine. Jači vetrovi nose mace nekoliko desetina kilometara i mogu ih doneti iz pojedinih delova Vojvodine čak do Beograda.

U Beogradu se u poslednjih 20 godina ne sade topole. Od toga se odustalo jer njihov polen izaziva alergiju. Sade se pored reka i u močvarnim staništima gde druge vrste ne mogu da opstanu ili u brzorastućim plantažama kao ekonomski isplativa vrsta. Topola u našem gradu ima, u delu od stambenog naselja na Dorćolu do Pančevačkog mosta i uz Dunavski kej, ali je reč o samoniklim stablima. U gradskim drvoredima topola nema.

Foto: Telegraf

KADA SE ŠIRI POLEN?

Topli dani idealni su za širenje polena, a naročito ako je osim više temperature i suvo i vetrovito vreme. Preporuka za osetljivi deo populacije je da ne suše veš na otvorenom, jer se polen lepi za mokar veš. Takođe, da izbegavaju šetnju u prepodnevnim časovima, već da to odlože za veče ili posle kiše.

KOJI SU NAJVEĆI ALERGENI

U Beogradu postoje 24 biljne vrste, a posebno trave koje mogu izazivati alergiju u ovo doba godine.

Najveći alergeni su polen breze, trave, korovi ambrozije, jove, hrasta, oraha, a osobe kod kojih se pojavi neka alergijska reakcija trebalo da se jave lekaru, kako bi se utvrdilo na šta su tačno alergični, a ukoliko jesu, odredi adekvatna terapija.

VIDEO: Koje cveće najbolje odbija insekte

(S.Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aca alergija

    12. april 2019 | 10:56

    milim vas rešite taj problem...ubi nas alergija...pa topola nija autohtona biljka..bolje zasadite slive u drvorede nego topole..pa u MONTE Karlu su pomorandže u drvoredu po gradu a ne toplole...

  • ana56

    12. april 2019 | 13:36

    Malo više četinara po gradu,molim vas....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA