• 3
 ≫ 

Građani ogorčeni - da li je vrtiću mesto u bivšem logoru? Vlasnik ne vidi u čemu je problem i navodi da imaju sve dozvole

 ≫ 

Beograđani besni zbog toga što su nadležni odlučili da taj prostor ne zaštite

  • 3

Iako vrtić na Starom sajmištu još nije ni počeo sa radom, uveliko se o njemu priča u javnosti. Razlog je što su prostorije u kojima će boraviti deca nekada bile zloglasni logor.

"Mesto gde će se vaša deca osećati sigurno i voljeno" navodi se iznad naziva vrtića "Savsko obdanište". Vrtić još zvanično nije otvoren, ali se, kako kaže vlasnik ovog privatnog obdaništa Miodrag Krsmanović, očekuje da ga uskoro pohađaju prvi predškolci. Krsmanović u svemu tome ne vidi ništa neobično.

NE ZNAM ZBOG ČEGA SE JAVNOST UZBUDILA, IMAMO SVE DOZVOLE

- Video sam da se javnost uzbudila, ali ne znam samo zbog čega. Mi imamo sve dozvole i otvaranje tog vrtića se planira već sedam meseci. Naše prostorije će biti u renoviranoj zgradi koja je zadužbina Nikole Spasića - rekao je za Blic Miodrag Krsmanović, vlasnik ove predškolske ustanove i dodaje da nije upoznat sa brojem predškolaca koji su trenutno prijavljeni za pohađanje ovog vrtića.

Činjenica da neko na mestu koje je nekada bilo najveći nacistički logor na jugu Evrope pravi odbdanište razbesnela je Beograđane, te se mnogi pitaju gde je to izostala reakcija nadležnih.

MINISTARSTVO PROSVETE: IMAJU DOZVOLU ZA PREDŠKOLSKI PROGRAM

U Ministarstvu prosvete navode da su oni verifikovali 30. marta da ovaj privatni vrtić može da počne sa radom i da obavlja delatnost predškolskog vaspitanja i obrazovanja u skladu sa zakonom, kao i da je ovaj vrtić dobio dozvolu za predškolski program. Kako dalje navode iz ovog ministarstva, oni nisu nadležni za određivanje lokacije gde će se ustanova nalaziti, nego je to nadležnost lokalne samouprave.

- Rešenje je doneto nakon što je prosvetni inspektor Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Gradske uprave grada Beograda utvrdio da su ispunjeni uslovi za početak rada i obavljanje delatnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja - navode u Ministarstvu za Blic.

SEKRETARIJAT ZA OBRAZOVANJE: PREISPITATI VERIFIKACIJU

Međutim, u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu navode za Blic da gradski prosvetni inspektori po Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja pri otvaranju novih vrtića ispituju uslove u pogledu prostora, opreme i didaktičkih sredstava, kao i vaspitnog osoblja i planova za upis dece, ali da to ne obuhvata i lokaciju objekta.

- Nakon dopisa sektora za inspekcijske poslove Ministarstva prosvete od 7. februara 2018. godine, prosvetnoj inspekciji prosleđen je zahtev za utvrđivanje uslova i početak rada Predškolske ustanove „Savsko obdanište“. Inspekcija je 26. marta prošle godine konstatovala da privatna predškolska ustanova „Savsko obdanište“ u Novom Beogradu ispunjava navedene propisane uslove, a koji ne obuhvataju lokaciju objekta. Bliže uslove za osnivanje, početak rada i obavljanje delatnosti ustanove propisuje ministar i konačno rešenje o verifikaciji ustanove donosi Ministarstvo prosvete. Očekujemo da u ovom slučaju Ministarstvo preispita verifikaciju ustanove i ako je bilo propusta kazni odgovorne - navode u Sekretarijatu.

KAD MESTO SEĆANJA POSTANE VRTIĆ

Kako se navodi u objavi na Fejsbuku, "Postoji li bilo gde u Evropi primer da jedno stratište iz perioda Drugog svetskog rata, umesto da bude mesto sećanja, postaje teretana, restoran, noćni klub i/ili, na kraju, vrtić u kome će se naša "deca osećati sigurno i voljeno"?

- Zamislite vrtić u Aušvicu, restoran u Dahauu, teretanu u Mathauzenu ili noćni klub u Jasenovcu. Ne možete to da zamislite. Ne mogu ni ja... Naravno... Jer to nije moguće... Osim kod nas - revoltirano je napisao Beograđanin Dejan Ristić, podelivši fotografiju ovog vrtića na svom Fejsbuk profilu.

To nema nikakve veze s politikom, već sa time da smo kao ljudi potpuno otupeli, dodaje Ristić, navodeći da je kao roditelj zbunjen i tužan.

- Poslednji put kada su deca bila uvođena tu bio je onaj kada su uvođena u pokretne gasne komore, zloglasne "dušegupke" - navodi Ristić.

Logor Staro sajmište, Foto: Privatna arhiva Baneta Gajića

Kako se navodi u jednom od komentara, "prostor se tretira kao bilo koji drugi prostor za komercijalno iznajmljivanje". "U drugim zgradama stanuju ljudi, neki pravno neki bespravno. Nije problem u onima koji su iznajmili prostor za posao, niti u onima koji tu žive, nego u onima koji su odlučili da taj i te prostore ne zaštite i ne upotrebe za ono što je jedino ispravno, ljudski, moralno i na kraju krajeva istinski dugoročno korisno - kao memorijalni centar za komemoraciju, sećanje i učenje."

VIDEO: Novak Đoković otvorio vrtić uz ovacije mališana

(Telegraf.rs/ Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok