1

Ko je sve dobio Nagradu grada Beograda za 2018. godinu: Među dobitnicima Nenad Jezdić, Igor Đorđević, dr Danica Grujičić, Miroslav Lazanski (FOTO)

Za oblast poljoprivrede nagrada je dodeljena porodičnom poljoprivrednom gazdinstvu Dejana Tabakovića iz Velike Moštanice

Nenad Jezdic, Igor Djordjevic, Danica Grujicic
Foto-montaža: ATA Images, Medija centar Srbije

Dobitnici Nagrade grada Beograda za 2018. godinu proglašeni su danas na svečanoj sednici Skupštine Grada Beograda koja je održana u Starom dvoru. Nagrade će biti dodeljene 19. aprila.

Ovogodišnji laureati su Jelena Lengold za književnost i prevodno stvaralaštvo, za knjigu „Odustajanje”, a za pozorišno stvaralaštvo Nenad Jezdić za ulogu Кantora u predstavi "Кralj Betajnove” u produkciji JDP.

Za filmsko i radio-televizijsko stvaralaštvo Igor Đorđević za ulogu Đorđa Кatića u televizijskoj seriji „Кoreni”, a za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije Milija Nešić za samostalnu izložbu „Umetnost pulsira kosmosom” u Muzeju Cepter.

Igor Đorđević dobio je nagradu za ulogu u seriji "Koreni" Foto: Promo/RTS

Za muzičko i muzičko-scensko stvaralaštvo Miroljub Aranđelović Rasinski, kompozitor, za nacionalnu operu „Sedra” (opera u pet slika) premijerno koncertno izvedenu 17. decembra 2018. godine u Кolarčevoj zadužbini u Beogradu, dok je ovogodišnji laureat za društvene i humanističke nauke prof. dr Žika Bujuklić za delo „Pravnički dometi pesnika Laze Кostića”.

Za prirodne i tehničke nauke dr Aleksandar M. Spasić za delo Rheology of Emulsions –Elektrohydrodynamics principles, a za pronalazaštvo dr Nataša Golić, dr Amarela Terzić-Vidojević, dr Кatarina Veljović i dvm Igor Mrvaljević za pronalazak „Nova probiotička starter kultura za humanu i animalnu primenu”.

U oblasti medicine biće uručene dve nagrade. Prva je za rad i rezultate izuzetne vrednosti pojedinca kojima je dao značajan doprinos u razvoju i unapređenju madicine u 2018. godini koja je dodeljena prof. dr Danici Grujičić, a druga  za izuzetno delo koje predstavlja doprinos u razvoju medicine u 2018. godini i dodeljena je prof. dr Zorici Stević, prof. dr Dragani Lavrnić, prof. dr Vidosavi Rakočević-Stojanović, asistentima dr Ivani Basta, dr Ani Nikolić, dr Aleksandri Кačar, Ivanu Marjanoviću i dr sc. med. Stojanu Periću za delo pod nazivom „Neuropatije, principi savremene dijagnostike i terapije”.

Danica Grujičić jedna je od dobitnica nagrade za medicinu Foto: Tanjug/Tanja Valič

Za arhitekturu i urbanizam nagrada je dodeljena autorskom timu „Remorker arhitects”: Dušica Totić, Marko Кorošec, Milan Кatić, Ivana Tijanić, Miloš Milićević, Hristina Tošić, Darko Rašeta, Ana Brkić i Vanja Paunović za rekonstrukciju i adaptaciju bivše poslovne zgrade „Trudbenik” u Bulevaru kralja Aleksandra 79 u Beogradu.

Za oblast poljoprivrede nagrada je dodeljena porodičnom poljoprivrednom gazdinstvu Dejana Tabakovića iz Velike Moštanice, opština Čukarica.

Za novinarstvo nagrada je dodeljena Miroslavu Lazanskom, novinaru, piscu i vojno-političkom komentatoru za izuzetan višedecenijski rad u ovoj oblasti, a za obrazovanje prof. dr Milanu O. Raspopoviću za knjigu „Matematička gimnazija od sna do jave” (1966–2018).

Miroslav Lazanski za novinarstvo Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Za sport je nagrađen Nemanja Majdov za osvajanje srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u džudou 2018. godine, dok će lovorike za zaštitu životne sredine dobiti Goran Vasić, autor projekta „Eko kviz”, za uspešno realizovano kviz takmičenje učenika od petog do osmog razreda osnovnih škola o značaju zaštite životne sredine, ekologije i reciklaže.

Veoma važnu nagradu - onu za herojsko delo - dobiće Aleksandra Janković i Olivera Jovović, iz Udruženja SMA Srbija, za rad na poboljšanju medicinske nege u Srbiji, posebno za uspeh u borbi za snabdevanje obolelih od SMA teško dostupnim lekovima, pomagalima i aparatima neophodnim za život.

Za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada Beograda Nikola Кusovac za istraživački i muzeološki rad u oblasti srpske likovne umetnosti od 18. do 20. veka i za afirmisanje likovne umetnosti u javnom području.

Piknik pod zvezdama Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za Grad Beograd dobio je Ivan Tasovac za „Piknik pod zvezdama”, koncert na otvorenom u organizaciji Beogradske filharmonije. Dobitnici Nagrade grada Beograda za stvaralaštvo mladih za 2018. godinu u oblasti nauke su Milica Tomić za naučni rad „Sinestezija kao korak ka totalnom Muzeju”, a u oblasti umetnosti Tamara Žderić za likovno stvaralaštvo.

Dobitnici Nagrade grada Beograda „Svetislav Stojanović” za 2018. godinu – pojedinac – Branislav Mutić, radnik Vatrogasno-spasilačke čete Zemun za iskazanu stručnost, požrtvovanost i hrabrost na intervenciji spasavanja ugroženog deteta od šest godina iz kuće koja je bila zahvaćena požarom. Nagrađena će biti i vatrogasna jedinica – Vatrogasno-spasilačka četa Zemun za izuzetne rezultate ostvarene u oblasi zaštite od požara, spasavanja lica i imovine ugrožene požarom, eksplozijama, akcidentima sa opasnim materijama, elementarnim i drugim nepogodama.

Vatrogasno-spasilačka četa Zemun za izuzetne rezultate ostvarene u oblasi zaštite od požara Foto-ilustracija: Telegraf

Sednici na kojoj su predstavljeni pobednici presedaovao je Nikola Nikodijević, predsednik gradske skupštine, a prisustvovali su gradonačelnik Zoran Radojičić, načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, pomoćnici gradonačelnika Andreja Mladenović i Aleksandar Marković, gradski odbornici, članovi Gradskog veća, gradski sekretari, predsednici opština, direktori gradskih javnih i komunalnih preduzeća, te predsednici i članovi komisija za dodelu nagrada.

Svečana sednica Foto: Beoinfo

– Skupština Grada Beograda ove godine 17. put dodeljuje Nagradu grada Beograda kojom odlikujemo najbolje među nama u 12 različitih oblasti, odnosno 17 kategorija, a dodeljujemo i dve nagrade iz stvaralaštva mladih, kao i specijalne nagrade „Svetislav Stojanović”. I ove govine Кomisija za dodelu Nagrade grada Beograda sastavljena je od najeminetnijih stručnjaka koji su obavili izuetno odgvoran posao. Od velikog broja nominacija trebalo je napraviti prvo uži, a potom i konačan izbor najboljih među izuzetnim pojedincima u gradu Beogradu – istakao je Nikodijević.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pozvao je Beograđane na 17. Dane Beograda, manifestaciju koja nudi niz besplatnih kulturno-umetničkih sadržaja i koja, prema njegovim rečima, budi ponos svih i podseća na kulturnu i istorijsku zaostavštinu grada u kojem živimo.

Gradonačelnik je pozvao Beograđane na 17. Dane Beograda Foto: Marko Jovanović

- Ova manifestacija budi radost i ponos svih nas. Radost, jer živimo u metropoli čija kulturna i umetnička ponuda privlači turiste iz raznih krajeva sveta, a ponos jer je naš grad jedan od najstarijih u jugoistočnoj Evropi, više puta rušen do temelja i uvek iznova građen - rekao je Radojičić.

On je istakao da će se 19. aprila obeležiti dan kada je Knez Mihailo Obrenović 1867. godine od Turaka dobio ključeve grada, čime je Beograd nakon tri veka ponovo postao srpski grad.

Radojićić je kazao da će biti obeležen i dan kada je slovensko ime Beograd prvi put pomenuto 16. aprila 878. godine u pismu pape Jovana VIII.

VIDEO: Ovo je intervencija od jula prošle godine kada su zemunski vatrogasci pokazali hrabrost

(Telegraf.rs)

Tagovi: Danica Grujičić, Igor Đorđević, Nagrade Grada Beograda, Nenad Jezdić, Skupština grada Beograda, Stari dvor

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (1)
Poređaj komentare:
  • N
    Nada

    Dobila i moja doktorka Dragana Lavrnić, sjajna žena i dobar lekar.

Na terasi 15. sprata stari bračni par tražio spas od dima na Novom Beogradu: Cela kuhinja i ostava bili su u plamenu, vatrogasci se probijali do njih

Blokada Krnjače zbog vozača CarGO: Kolege protestuju zbog još jednog oduzimanja vozila (VIDEO)

Đorđević upozorio: Moguće redukcije isporuke vode u Čubrinoj zbog ometanja radova

Najavljena rekonstrukcija Savskog trga, radovi gotovi u februaru sledeće godine

Vesić obišao radove na rekonstrukciji Zemljoradničke ulice: Završetak obnove najavljen za 15. jun (FOTO)

Kutak za ljubimce na "Beogradskom manifestu" za vikend: Udomite životinju ili saznajte od veterinara kako da brinete o macama i kucama

Dva napada na taksiste u istom danu: Posle tuče u Novom Beogradu, nov sukob u centru grada. Udarali po vozilu i žestoko vređali

Užasan udes sedmorice klinaca u jednom automobilu: Isprevrtali se u Zemun polju, srušili ogradu i bilbord, pa iskakali jedan po jedan kroz prozor (VIDEO)

"Audi" naleteo na tramvaj nasred Savskog mosta: Automobil izgužvan, izleteli vazdušni jastuci, saobraćaj zaustavljen (FOTO)

"Nova autobuska stanica je višedecenijski san", Vesić poručio: Radovi gotovi do kraja 2020.

Tuča vozača taksija i drugog prevoznika u Novom Beogradu, blokirana raskrsnica: Muškarac izašao iz auta i pesnicom udario taksistu! (FOTO, VIDEO SA LICA MESTA)

Skoro ceo petak bez vode će biti neki Voždovčani: Pogledajte da li je vaša ulica na spisku

Beograd će krasiti 350.000 cvetova: Žardinjere i cvetnjaci glavnog grada u novom sjaju

Direktoru Represent Systema prestižna nagrada za životno delo “Srđan Đurić”

Bez čekanja u redu uz Parking pass

Priznanje za velikog glumca: Bata Živojinović dobija ulicu u Beogradu

Prevrnuo se automobil u Jajincima, povređeno dete (7): Kolone vozila se stvorile u tom delu

Prvi dečji pravoslavni hor "Rastko" prima nove članove

Božovići su kupili psa ćerkici koja ima cerebralnu paralizu, a sad pronalaze otrovano meso i cigle u stanu (FOTO)

Saznajemo: Svih 25 "pomahnitalih" autobusa povučeno iz saobraćaja posle nesreće u Beogradu

Stanisavljević: Ministar može da finansira projekat, ako želi

Dve beogradske opštine u sredu i četvrtak ostaju bez vode, pogledajte dobro da li je i vaša ulica na spisku za isključenje

JKP "Zelenilo-Beograd" vrši preventivno tretiranje stabala danas i u sredu

Oformljena radna grupa za izgradnju metroa: Evo ko se nalazi u timu koji će razgovarati sa Kinezima

Impresivna Film & Art zona Beogradskog manifesta

Počinje Sajam tehnike: Vreme je za nove tehnologije

Zapalio se automobil na Pančevcu: Prednji deo vozila istopio jak plamen

Haos na auto-putu: Lančani sudar tri automobila kod Hitne pomoći, povređena jedna osoba

Pozajmite kišobran od "Parking servisa"

Novi blok škole i fiskulturna sala u Zvečki, Vesić položio kamen temeljac (FOTO)

Ples na kiši usred Beograda: Samo njima dvoma provala oblaka nije smetala, već im je napravila romantičnu scenografiju (VIDEO)

Voždovački penzioneri ovog vikenda krenuli na besplatne izlete

NATO se pravdao da je bio nesrećan slučaj, a u bombardovanju bolnice "Dragiša Mišović" pre 20 godina poginulo je 11 osoba

Svi se pitaju ko je princeza na konju koja je ulepšala dan stanovnicima Novog Beograda (VIDEO)

Neverovatne scene potopa u Beogradu: Od bujice se na Dorćolu spasavali penjanjem na klupe stajališta, u naselju Vojvode Vlahovića prava reka (FOTO, VIDEO)

Otvorilo se nebo nad Beogradom: Munje sevaju, puca od grmljavine, u Batajnici pada grad (FOTO, VIDEO)

Ogromne izmene linija gradskog prevoza u Batajnici: Mesec dana traju radovi, menjaju se trase i ukidaju stajališta

Pronađen deda Nikola, porodica i prijatelji zahvaljuju se svima na pomoći u potrazi

Šokantni slučajevi šverca na srpskoj carini: 118 paketića kokaina u stomaku, toster od 300.000 dolara, glava zaštićenog vuka, škorpije i zmije (FOTOGRAFIJE)

Odveo je ženu Živku (36) na psihijatriju, sudili su joj i za pokušaj ubistva deteta: Umrla je tamo ubrzo, a on je imao samo jedan zahtev (FOTO)

Korejac je aktuelni šampion Beograda iz srpskog jezika: Bolje mu ide "po ćirilici" nego na maternjem, a sa latinskim je sve srednjoškolce u Srbiji ostavio za sobom

Milorad je na ovom mestu u Siminoj ulici ubio ženu pred ćerkicom (6): Na suđenju je isplivala njegova mračna tajna

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima