Ekološka svest stiče se od malih nogu: "Gradska čistoća" kroz "Eko kviz" uči decu pravilnom odlaganju otpada, evo zašto đaci obožavaju tu igru (VIDEO) (FOTO)

Uzbuđenje raste pred veliko finale 19. aprila u Centru za kulturu "Vlada Divljan"

  • 0

Da se otpad baca u kantu, a ne na ulicu, i dalje je lekcija koju mnogi sugrađani nisu savladali. Pravilno razvrstavanje otpada već je korak dalje. JKP "Gradska čistoća" brine o budućnosti zemlje, pa generacije koje još nisu stasale na vreme uči kako se otpad pravilno odlaže, šta znači reciklaža, i koliko je važno da brinemo o životnoj sredini.

Ovo preduzeće već petu godinu zaredom organizuje takmičenje beogradskih osnovaca u znanju o ekologiji, reciklaži i pravilnom odlaganju otpada "Eko kviz". „Eko kviz“ je projekat edukativnog karaktera i namenjen je učenicima osnovnih škola od petog do osmog razreda.

O tome kako takmičenje izgleda, koliko je važno i koliko doprinosi podizanju ekološke svesti kod najmlađih, razgovarali smo sa Goran Vasićem, referentom za ekološku edukaciju i informisanje u JKP "Gradska čistoća".

Goran Vasić, Foto: Milena Đorđević

Kako izgleda "Eko kviz" kroz koji đaci uče o ekologiji, reciklaži i pravilnom odlaganju otpada?

Ovaj kviz krenuo je pre pet godina, eksperimentalno, sa osam osnovnih škola. Kako je vreme prolazilo, imali smo sve više zainteresovanih. Danas smo došli do toga da samo u Beogradu imamo 45 osnovnih škola koje učestvuju u "Eko kvizu" na dobrovoljnoj bazi. Sve smo proširili i na republički nivo, gde imamo 20 gradova i opština koji će se ove godine takmičiti. Kada je u pitanju republički deo, želim da najavim da ćemo 19. aprila imati važno finale u Centru za kulturu "Vlada Divljan" sa početkom u 10 časova. Četiri osnovne škole već imaju spremne navijače i transparente. To je jedna sjajna energija koja nam je potrebna da bi naš grad bio lepši i čistiji.

Deca luda za kvizom, Foto: Gradska čistoća

Čuli smo da đaci imaju pravi takmičarski duh, da zaista uživaju u tom takmičenju i da to nije nalik suvoparnim časovima, već da kroz igru nauče puno o ekologiji. Na koji način se obrazuju kroz kviz?

Kada smo krenuli s ovom idejom, želja nam je bila da se razlikujemo od njihove svakodnevne nastave. Onda smo uveli reciklažne igre. Na primer, prvo imamo pitanja za učenike petog razreda, a onda sledi razigravanje. Imamo jednu veliku kutiju u kojoj su plastika, papir, limenke... S druge strane su tri kante u koje oni moraju pravilno da razvrstaju otpad u roku od 20 sekundi. Tako ih kroz igru učimo da brzo razmišljaju i pravilno razvrstavaju otpad. Za širenje proojekta moram da zahvalim direktoru Marku Popadiću. Pre dve godine u kvizu su učestvovala četiri grada, 2018. godine osam gradova, a zahvaljujući direktoru, danas imamo 20 gradova i opština.

Projekat širite i na predškolske ustanove.

Tako je. Obilazimo predškolske ustanove i organizujemo predstave iz ekologije, s tim što ni to nisu obične predstave, već imamo interakvitnu komunikaciju sa decom, kao što je nekada radio Branko Kockica. Kada uspemo da im objasnimo šta je reciklaža, osećamo da smo ispunili najvažniji cilj. To su generacije koje će da grade budućnost i kod kojih je važno na vreme izgraditi ekološku svest.

Foto: Gradska čistoća

Koliko je kviz značajan za podizanje ekološke svesti?

Kviz je izuzetno značajan. Ono što radimo teoretski, primenjujemo i praktično. Deca razmišljaju kako da selektuju otpad i na ulici i u svojoj kući. Dobijali smo od njih fotografije kako sa roditeljima idu do reciklažnih ostrva, kojih ima 80 u našem glavnom gradu. Pravimo novu generaciju koja će biti svesna zašto je bitna reciklaža i zašto pravilno odlaganje otpada mora da bude stvar navike, kao što jedemo ili legnemo da spavamo. Kod nas procenat reciklaže nije na zadovoljavajućem nivou, a samo jedna četvoročlana porodica godišnje prikupi 40 kilograma plastike. Moramo raditi na buđenju ekološke svesti.

Đaci se raduju velikom finalu 19.aprila, pretpostavljam i Vi?

Naravno. Ovom prilikom želim da pozovem i vašu redakciju da osetite tu sjajnu ekološku atmosferu koja se širi Beogradom. Želim da se zahvalim Skupštini grada Beograda i izdavačkim kućama Datat Statut i Laguna, koje su ove godine pomogle tako što su obezbedile knjige za finaliste. Želim da pozovem i sve druge da nam se priključe i pomognu deci. Krajnje finale očekuje nas u Gornjem Milanovcu 24. maja, kada će se znati konačni pobednik koji će biti domaćin narednog republičkog takmičenja.

Ovako izgleda finale "Eko kviza", Foto: Gradska čistoća

(M. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA