Krajem godine oslikavanje podzemne etaže Hrama Sv. Save

Oslikavanju će prethoditi izložba umetnika koji se bave duhovnim temama

  • 0

Krajem ove godine trebalo bi pristupiti oslikavanju zidnih površina u al fresko ili al sečo tehnici podzemne etaže Hrama Svetog Save, saopštio je danas Izvršni odbor za dovršenje Spomen-hrama.

U saopštenju se navodi da su "tokom protekle godine izvršene pripreme za uređenje i oslikavanje crkve posvećene Svetom Knezu Lazaru i kripte srpskih patrijaraha, a da će oslikavanju prethoditi izložba umetnika koji se bave duhovnim temama".

Organizator izložbe je Uprava Hrama u saradnji sa umetničkim udruženjima - ULUS-om i ULUPUDS-om i Duhovnom akademijom pri SPC.

Početkom naredne godine, na izložbi sličnog karaktera, svoja dela će javnosti prikazati umetnici - mozaičari.

Ovoga puta biće pozvani umetnici iz svih pravoslavnih zemalja koji se bave slikanjem duhovnih pravoslavnih tema u tehnici mozaika, a među njima i ruski umetnici, budući da je već više puta sa najvišeg mesta potvrđena donacija Ruske Federacije upravo u mozaičkoj tehnici, navodi se u saopštenju.

Izvršni odbor podseća da je Sveti sinod sredinom prošle godine imenovao novi širi odbor na čelu sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, koji je zamenio sve ranije komisije, izabrao uže izvršno telo i dao opšte smernice za dovršenje Hrama.

Za direktora projekta dovršenja Hrama imenovan je arhitekta Miloš Stanković, a za glavnog arhitektu, autora unutrašnjeg uređenja, dekan Fakulteta za primenjene umetnosti Zoran Bulajić.

Profesor Vojislav Milovanović i dalje vodi organizaciju izvođenja i finansiranja svih radova na Hramu. 

U želji da se u skoroj budućnosti pristupi i uređenju neposredne okoline Hrama, Izvršni odbor je imenovao posebnu urbanističku komisiju koja ima nekoliko zadataka, a pre svega bi trebalo da ispita mogućnosti preuređenja napuštenog višespratnog objekta na uglu ulica Katanićeve i Bore Stankovića, koji bi potom bio predat Crkvi na korišćenje.

Takođe, komisija bi trebalo da raspiše konkurs za objekte na novoj regulaciji Ulice Bore Stankovića.

U budućim zadacima Izvršni odbor računa na stručnu pomoć Asocijacije srpskih arhitekata, navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA