≫ 

Profesor koji je udario šamar učenici kaže da je dobio 3 udarca u glavu: Evo šta mu je rekao direktor škole

Ekskluzivna ispovest profesora na portalu Telegraf.rs - "Niste Vi nikakav čovek, ni autoritet kada ja ovako mogu da sedim i ne možeš mi ništa". - Zbog njegovih udaraca lekari su konstantovali da je trauma pretrpljena i stavili mi kragnu.

Zvonko Obradović Foto: Facebook/Zvonko Obradović

- Oborili su me na pod i udarali po glavi i leđima. Okrenuo sam se i video učenika P. P. kako zamahuje ka meni pesnicom uz reči: "*ebaću ti majku, razbiću te", a potom me udara po slepoočnici - ovako za Telegraf.rs priča Zvonko Obradović, profesor koji je na času fizike udario šamar dvema učenicama u Sedmoj beogradskoj gimnaziji.

U razgovoru sa nama kaže da nikada ranije ni sa jednim odeljenjem nije imao problema, i da je pre ovog nemilog događaja održao čas sa učenicima četvrtog razreda, na kom je sve bilo kako treba.

- Prvi put u profesorskoj karijeri počeli su problemi kada sam počeo da predajem ovoj generaciji druge godine. Čak u tom odeljenju nisu bezobrazni dečaci, već devojčice. Imaju potrebu da stalno pokazuju neki revolt: ne uče ništa, spavaju na času, njih ne interesuje fizika. One su mi same rekle da su upisale Sedmu beogradsku da bi imale diplomu gimnazije, ali da ih ne interesuje nikakvo znanje. Sa tim devojčicama sam i ranije imao problema, rasprave. Više puta su mi govorile da sam nesposoban i da ne znam da radim, to sam prijavio direktoru i imali smo više puta razgovore na tu temu. Pokušavao sam da im se približim i da kroz jedan još slabiji nivo znanja sa njima razgovaram, da tražim onaj minumum znanja koji bi trebalo da znaju po planu i programu, ali ništa nije vredelo - kaže profesor Zvonko i dodaje.

Foto: Privatna arhiva

- Ta deca su naučena na jedan bezobrazan stav, da kroz život prolaze samo svađom i ružnim rečnikom. Nažalost. Pokušavao sam da zadržim neki nivo, ali je teško kada vas dete vređa i kada vam ne dozvoljava da radite. Koji je onda smisao tog posla? Direktor mi je rekao da je samo trebalo da napustim čas, ali ja sam već dva puta napuštao čas traživši od njega da mi obezbedi uslove za rad. On je razgovarao sa njima, smire se i opet nastave.

Profesor Zvonko je potom do detalja opisao zbog čega je došlo do njegovog sukoba sa učenicima i kako se, prema njegovim rečima, sve odigralo.

- Prilikom pregledanja testa, zamolio sam dve devojčice da ostanu samo kako bismo zajedno dali ocene. One su proanalizirale svaki kontrolni zadatak koji ja pregledam, kada su imale sugestiju rekle su mi, dodao sam bod gde je moglo. Svima sam izašao u susret. Nakon toga opet neko nezadovoljstvo. Kontrolni učenice koja se pobunila nije bio ni za jedan. Dati jednu rečenicu, bez ikakvog smisla, to nije ni za jedan.

Foto: Telegraf.rs

- Svoje nezadovoljstvo izražavala je kroz histeričnu viku, te sam je opomenuo rekavši da ne može tako da se ponaša, nakon čega je učenica sela na klupu i okrenula mi leđa. Na moja upozorenja, ona je odgovarala sa: "Niste Vi nikakav čovek, ni autoritet kada ja ovako mogu da sedim i ne možeš mi ništa". Sledi da sam učenicu uputio na razgovor kod direktora, na šta mi se dete unelo u facu i reklo: "Ajde, izbaci me ako možeš" i uštivnuši me, onda se okrenula tako da me je kikom udarila po očima. U tom trenutku, u stanju neuračunjljivosti, za šta imam dokaz od psihijatra, ja sam je ošamario, te je ubrzo učenik P.P. ustao i tri puta me udario u glavu. Zbog njegovih udaraca lekari su konstantovali da je trauma pretrpljena i stavili mi kragnu.

Kako profesor Obradović kaže, učenici su ga oborili na pod i nastavili sa udarcima dok im je bio okrenut leđima.

- Udarali su me više puta, ali od P. P. sam dobio jedan udarac u predelu slepoočnice i jedan jači udarac u predelu vrata i glave. Video sam ga kako zamahuje pesnicom ka meni, uz reči "jebaću ti majku, razbiću te". Baš od tog učenika P.P., juče sam poklonio trojku na kontrolnom. Nakon bezuspešnih pokušaja da ga namolim da nauči nešto, napokon je naučio i rekao sam mu da je kontrolni za 2+, ali da mu poklanjam trojku jer sam video da se potrudio i da sad može da se posveti svom sportu. Da bi me na drugom času, pod izgovorom da je branio drugaricu, s leđa udario 2-3 ili više puta.

Zvonko Obradović nije hteo pred naše kamere jer kaže da se previše podigla galama oko jedne ocene.

Foto: Facebook/Zvonko Obradović

- Oko jedne bezobrazne učenice i jedne ocene. Ono što je izgubilo kompas to je taj odnos đaka prema profesorima i prema bilo kakvom autoritetu. Sve se svelo na to da učenici gledaju rijalitije i kopiraju odatle način ponašanja. Neznanjem se bore za sebe.

Iako su se pojavili navodi da je pre zaposlenja u Sedmoj beogradskoj gimnaziji Zvonko dobio otkaze u Šestoj i Osmoj gimnaziji, profesor Obradović je to negirao.

- U Šestoj gimnaziji sam radio na određeno vreme kao zamena, takođe i u Osmoj, i sada je u Sedmoj poslednje tri godine. Nigde nisam dobio otkaz, već raskid jer sam svugde radio na određeno vreme, kao zamena.

Podsetio se i na jedan događaj iz Šeste gimnazije.

- Pre jedno 6-7 godina kada sam radio tamo, došao je dečak sa "pežoom 206", udario ga je neko iz bočne ulice, polomio mu branik i oštetio gumu. I on me pita šta da radi. Ja mu kažem da zameni gumu, ali mi on odgovara da to ne zna da radi. Onda sam ja skinuo sako i zamenio mu gumu, zbog čega su me kolege popreko gledale kada sam se popeo da operem ruke. Rekli su mi: "Na šta vam to liči, kolega, vidite li sa kakvim kolenima on dolazi u školu, a sa kakvim vi?" Moje je bilo ljudski da pomognem, a on će se naučiti.

Zorana Mihajlović najoštrije osudila ponašanje profesora

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović najoštrije je osudila nasilno ponašanje profesora fizike.

- Zgrožena sam ovim postupkom, kao žena i majka. U vremenu kada država čini sve da smanji nasilje, ogromnu pošast svakog društva, apsolutno je neprihvatljivo i za svaku osudu da bilo ko, a posebno prosvetni radnici, šamaraju decu.

I dok se borimo da se nasilje nad ženama iskoreni, ukazujući svakodnevno da mlade, treba da učimo toleranciji, nenasilju i poštovanju, imamo situaciju da onaj ko treba da ih podučava, sprovodi upravo suprotno. Da li su to lekcije koje jedna devojčica treba da nauči, da je šamar normalna stvar - rekla je ona.

VIDEO: Mogao je da zgazi troje dece na pešačkom prelazu kod škole

(J. S)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    19. april 2019 | 17:28

    Srednja škola nije obavezna.Učenik koji pokaže ovaj nivo bezobrazluka treba biti udaljen sa nastave trajno.Pa onda neja roditelji biju glavu gde će sa njim.

  • Jovana

    19. april 2019 | 17:19

    Podrska profesoru

  • Nada

    19. april 2019 | 18:34

    Zao mi je ovog coveka,naj iskrenije, trudi se covek da zaradi za surovo prezivljavanje ali ne daju mu idioti. Nema vise ni kome da se zalis! Pukao mu je film, pala roletna i sad je obelezen dok je ziv! I onako nema posla, grehota i sramota!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA