Ovako je izgledao Novi Beograd 30-ih: Gradi se kraljev most preko Save, a okolo plaža i Beograđani u kupaćim kostimima

Most kralja Aleksandra bio je drumski most preko reke Save u Beogradu, a srušen je tokom Drugog svetskog rata

  • 1

Na arhivskoj fotografiji Beogrda iz tridesetih godina prošlog veka vidi se kako Beograđani sa setom prate nestajanje plaže zbog raščišćavanja obale povodom izgradnje Mosta kralja Aleksandra.

Građenje je počelo jula 1930. godine. Ukupna dužina mosta iznosila je 474 metra. Kao prvi drumski most otvoren je 16. decembra 1934. godine, a otvorio ga je princ namesnik, Pavle Karađorđević. Na dan otvaranja preko mosta je prošetalo oko 150.000 građana. 

Most kralja Aleksandra bio je drumski most preko reke Save u Beogradu, a srušen je tokom Drugog svetskog rata, nakon čega je na njegovom mestu podignut Brankov most.

Most kralja Aleksandra, Foto: Wikipedia/staribeograd.weebly.com

Ovaj most nazvan most kralja Aleksandra je porušen u ratnim razaranjima, tačnije 12.04.1941. godine, dizanjem u vazduh od strane vojske Kraljevine Jugoslavije u aprilskim borbama, a u cilju sprečavanja prelaska nemačkih oružanih snaga na drugu stranu, tako da je služio relativno kratko.

Srušen most, Foto: Wikipedia/Muzej grada Beograda

Za rušenje mosta vezan je tragičan događaj: on govori o rasulu u kojem se našla naša vojska tokom Aprilskog rata. Most je, naime, srušen u trenutku kada se ispod njega nalazio brod „Tanasko Rajić“ koji se povlačio ka Ostružnici…

Inženjerci u mrkloj noći nisu videli da tačno ispod mosta prolazi brod sa 110 ljudi. Kako se metalna konstrukcija posle eksplozije survala tačno na lađu, na licu mesta je poginulo 95 osoba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • General Ždanov

    30. april 2019 | 13:58

    Znači tako prođoše oni koji su sve do momenta kada su trebali praktično pokazati ko su i kakvi, marširali i pevali:Marširala marširala kralja Petra garda... E ta je paraderska vojska umarširala pravo u propast i raspad.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA