Vesić: S ponosom se sećamo srpske i ruske uloge u borbi protiv fašizma

"Ako postoje zemlje koje imaju pravo da s ponosom slave 9. maj, to su Rusija i Srbija, koje su procentualno izgubile najviše stanovništva u borbi protiv fašizma"

  • 3

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, zajedno sa ministrom za inovacije i tehnološki razvoj Nenadom Popovićem i predsednikom Odbora za spoljnu politiku Saveta Federacije Rusije Кonstantinom Кosačovim, otvorio je u Кnez Mihailovoj ulici izložbu "Dan pobede: Herojska vremena”, povodom predstojećeg praznika 9. maja.

Vesić je, u ime Grada Beograda, izrazio veliko zadovoljstvo što se sa ruskom braćom obeležava ovaj datum.

Goran Vesic Foto: Beoinfo

– Ako postoje zemlje koje imaju pravo da s ponosom slave 9. maj, to su Rusija i Srbija, koje su procentualno izgubile najviše stanovništva u borbi protiv fašizma. Odnosi dve zemlje nikada nisu bili bolji. Grad Beograd s ponosom ističe bratstvo sa Moskvom jer su pobratimljeni gradovi, kao i to što osim Dana pobede zajedno sa ruskom braćom slavi i Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu - kaže on.

- Nikada nećemo zaboraviti da je hiljadu crvenoarmerajaca izgubilo život u borbama za oslobođenje našeg grada i da zahvaljujući njihovoj žrtvi danas živimo u slobodi. To je neraskidivo bratstvo, izvajano tokom Drugog svetskog rata, ali je postojalo i tokom Prvog svetskog rata, kada je Carska Rusija ušla u rat želeći da zaštiti Srbiju od moćne Austrougarske carevine – istakao je Vesić.

Goran Vesic Foto: Beoinfo

Prvi školski čas posvećuje se pričama o borbi protiv fažizma

Vesić je dodao da sve savremene evropske države u svojim temeljima imaju antifašizam i ukazao da se treba boriti protiv sveprisutnijih pokušaja revizije istorije. On je najavio da će grad inicirati da ubuduće 9. maja u osnovnim i srednjim školama prvi čas bude posvećen pričama o borbi protiv fašizma, kao što se to čini 20. oktobra.

– Deveti maj je veliki dan u istoriji Evrope, Rusije i Beograda jer se tada s ponosom sećamo svoje uloge u borbi za slobodu čovečanstva – rekao je Vesić.

On je podsetio i da se sutra po četvrti put u Beogradu organizuje „Marš Besmrtnog puka” i pozvao građane da učestvuju u odavanju počasti našim precima koji su stradali u borbi protiv fašizma.

Goran Vesic Foto: Beoinfo

Ministar Popović, koji je i počasni predsednik fondacije „Besmrtni puk”, ocenio je da je sutrašnji dan jedan od najvećih u našoj istoriji jer se sećamo naših predaka, koji su svoje živote herojski dali da bismo mi danas živeli mirno i bezbedno.

– Treba da ih se sećamo svakog dana jer je simbolika 9. maja velika za Srbiju. Samo tako ćemo pamtiti njihovo herojstvo – rekao je Popović.

On je podsetio da smo u Drugom svetskom ratu izgubili više od milion građana Srbije, a Rusija više od 20 miliona ljudi, te su naše žrtve najveće. Istovremeno, dodao je Popović, mi smo i najveći pobednici.

Goran Vesic Foto: Beoinfo

Кonstantin Кosačov je naglasio da je naša obaveza da se sećamo žrtava, izražavajući zahvalnost organizatorima izložbe jer, kako je naveo, fotografije najbolje čuvaju činjenice i istoriju.

– Najveću zahvalnost dugujemo, ipak, onima koji su ovekovečeni na ovim fotografijama jer su oni pobedili i zahvaljujući njima danas smo živi. Deveti maj je zajednički praznik dva naroda – rekao je Кosačov.

VIDEO: Počeo svečani marš "Besmrtog puka" u Beogradu

(Telegraf.rs/Beoinfo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vojkan

    8. maj 2019 | 22:56

    Vesic nije ovako govorio 1998,1999 a posebno 5.oktobra 2000. Lepo je sto se transformisao iz ljutog Demokrate...

  • Niki

    8. maj 2019 | 20:25

    Mnogo uopstava sto dovodi do pogresnog zakljucka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA