• 44

Održan svečani marš "Besmrtnog puka" u Beogradu: Povorku predvodili "Noćni vukovi", građani nosili fotografije nastradalih, vijorile se srpske i ruske zastave (FOTO)

Kolona se kretala Ruzveltovom ulicom i Bulevarom kralja Aleksandra ka Skupštini Beograda ispred koje je bio održan svečani koncert, koji je organizovao Ruski dom iz Beograda

  • 44

Svečani marš "Besmrtnog puka" počeo je oko 17 sati ispred Spomen-parka oslobodiocima Beograda gde su prethodno položeni venci.

Polaganjem venaca, svečanim maršom "i koncertom na platou ispred Skupštine grada Beograda obeležen je dan Pobede nad fašizmom, 9. maj.

Mars Besmrtnog puka

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Besmrtni puk", u kojem su učestovali brojni građani i predstavnici republičke i gradske vlasti, kao i gosti iz Rusije, kretao se od Spomen-groblja oslobodiocima Beograda, Ruzveltovom ulicom i Bulevarom kralja Aleksandra do Skupštine grada Beograda, gde je održan svečani koncert.

Koncert je organizovao Ruski dom iz Beograda, uz podršku Grada Beograda i Vlade Grada Moskve, a nastupili su ruski i srpski umetnici i ansambli.

Mars Besmrtnog puka

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Pre početka koncerta, okupljenima su se obratili ministar za inovacije i tehnološki razvoja Nenad Popović, ministar za rad Zoran Ðorđević, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Popović je rekao da se na današnji dan moramo prisetiti ideja zbog kojih su naši preci, nadljudskom hrabrošću i nepokolebljivošću, bili spremni da bespogovorno, u ratu žrtvuju svoje živote.

Moramo se prisetiti tih ideala prošlosti, jer na njima je zasnovana i naša sadašnjost i budućnost - rekao je Popović i istakao da su ti ideali sloboda i nezavisna otadžbina.

Mars Besmrtnog puka

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin je okupljenima čestitao Dan pobede i istakao da je poznato da su Srbi i Rusi braća.

- Ali, mi smo i braća po oružju. Ovo je dan kada treba da pamtimo svakog srpskog i ruskog heroja, od maršala do vojnika - poručio je Čepurin.

Mars Besmrtnog puka

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Zamenik gradonačelnik Goran Vesić se, u ime Grada Beograda, zahvalio prijateljima iz Rusije koji su došli da zajedno sa građanima Srbije proslave pobedu nad fašizmom.

- Ako ima naroda koji sa punim pravom slave pobedu nad fašizmom, onda su to ruski i srpski narod. Podneli smo najveće žrtve, proporcionalno broju stanovnika, i bili na pravoj strani čovečanstva - istakao je Vesić.

Mars Besmrtnog puka

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je dodao da je današnji dan prilika da se zahvalimo i Crvenoj armiji na učešću u oslobođenju Beograda 20. oktobra 1944. godine.

- Nikada nećemo zaboraviti da je 1.000 Crvenoarmejaca i skoro 3.000 pripadnika NOB-a dalo život da Beograd bude slobodan - rekao je Vesić.

On je istakao da marš "Besmrtni puk", treba da podseti na pretke koji su dali život u borbi protiv fašizma, da podseća buduće generacije šta je fašizam i da bude brana revizije istorije.

Ministar Ðorđević rekao je da je nemamo pravo da zaboravimo naše pretke pale za slobodu i da je naša obaveza da čuvamo sećanje na njih.

Mars Besmrtnog puka

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Nakon koncerta, na kojem će nastupiti ruski i srpski umetnici i ansambli, na platou ispred Skupštine grada biće priređena besplatna projekcija ruskog filma "Balkanska međa" u kojem glavnu ulogu igra srpski glumac Miloš Biković.

Mars Besmrtnog puka

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U delu gde se marš odvijo saobraćaj je bio obustavljen, a građani su pozravljali učesnike i fotografisali ih.

Povorku je predvodio motociklista "Noćni vukovi", a u prvom redu su ministar za inovacije i tehnološki razvoja Nenad Popović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, šef odbora za spoljne poslove ruskog Saveta federacije Konstantnin Kosačov i Valerij Rjazanski, ministar za rad Zoran Ðorđević, direktor kancelarije za KiM Marko Ðurić...

Mars Besmrtnog puka

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ovo je četvrti put da se u Beogradu održava svečani marš "Besmrtnog puka" povodom Dana Pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

VIDEO: Ovako je bilo prošle godine

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima