0

Održana konferencija „Deca i internet – pametno od početka“

Značajan napredak u nivou digitalnih veština kod vaspitača, učitelja i roditelja

„Deca i internet – pametno od početka“
Foto: Emil Vaš/ UNICEF Srbija

Na konferencijiDeca i internet – pametno od početka“, koju su otvorili Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Marija Vujanić, direktorka komunikacija i održivog razvoja Telenora i Severin Leonardi, zamenica direktorke UNICEF-a u Srbiji, predstavljeni su rezultati projekta „Bezbedan internet za celu porodicu“ koji su pokazali da je 50% učesnika (roditelja, vaspitača i učitelja) značajno napredovalo u nivou digitalnih znanja i veština.

Roditelji, vaspitači i učitelji su kroz treninge i obuke učili kako da pomognu deci uzrasta od 4 do 8 godina u prvim koracima koje prave u digitalnom okruženju. Rezultati sprovedenih aktivnosti govore o tome da su vaspitači imali najveću korist od realizacije ovog projekta, a da su zajedno sa roditeljima i učiteljima najviše naučili o zaštiti od zloupotreba u digitalnom svetu i bezbednom ponašanju dece na internetu.

Osim bezbednosti dece, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja posebnu pažnju posvećuje razvoju učeničkih kompetencija za aktivno učešće u savremenom društvu koje se svakodnevno menja.

„Svesni značaja digitalne pismenosti, definisali smo je kao jednu od ključnih kompetencija u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Naša obaveza i naša misija je da omogućimo maksimalnu dobit digitalnih tehnologija za svako dete i učenika uz preveniranje svih rizika nebezbedne i nepravilne upotrebe. To je ujedno i jedan od izazova sa kojim smo se suočili tokom realizacije projekta“, rekla je Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje.

Kompanija Telenor, dugogodišnji partner UNICEF-a, se strateški bavi temom bezbednog korišćenja interneta i digitalnih tehnologija od strane dece i mladih.

Danas, nakon završenog projekta ,Bezbedan internet za celu porodicu’, imamo 100 hiljada roditelja i dve hiljade učitelja, nastavnika i vaspitača obučenih da pomognu deci da lakše prepoznaju i iskoriste sve prednosti interneta, ali i zaštite se od rizika sa kojima se susreću. Stvaranje digitalnih kompetencija među najmlađima je ključno ulaganje u budućnost Srbije, i za nas u Telenoru, građenje bezbednog internet okruženja i podrška digitalizaciji društva su oblasti kojima smo dugoročno posvećeni“, kaže Marija Vujanić, direktorka komunikacija i održivog razvoja Telenora Srbije.

„Deca i internet – pametno od početka“

Foto: Emil Vaš/ UNICEF Srbija

Deca počinju da koriste digitalne uređaje i internet u sve ranijem dobu zato je ključna podrška deci predškolskog i mlađeg školskog uzrasta da bezbedno i konstruktivno koriste digitalne uređaje i internet.

Istraživanje sprovedeno u okviru projekta ,Bezbedan internet za celu porodicu’ pokazalo je da većina roditelja, vaspitača i učitelja nema dovoljno znanja i veština da decu usmere na korišćenje digitalnih tehnologija na konstruktivan način i kako da im pomogne da budu bezbedni na internetu. Ovaj projekat je dobar primer kako je moguće prevazići taj jaz. Kod roditelja, vaspitača i učitelja koji su prošli obuke unapređeno je znanje o bezbednom korišćenju interneta, kao i o merama zaštite dece od rizika na internetu. Da bismo osigurali da su prava svakog deteta zaštićena u digitalnom svetu - moramo da nastavimo da radimo zajedno“, istakla je Severin Leonardi, zamenica direktorke UNICEF-a u Srbiji.

Digitalni vodič daje doprinos zaštiti i ostvarivanju prava deteta na zaštitu od nasilja i diskriminacije, zaštitu od štetnih i neprimerenih sadržaja, zaštitu privatnosti.

Prava deteta garantovana UN Konvencijom o pravima deteta važe i u digitalnom svetu, kao i obaveze države i odraslih da omoguće deci da ostvare i uživaju svoja prava. Prvenstveno, to se odnosi na pravo deteta na zaštitu od nasilja i diskriminacije, zaštitu od štetnih i neprimerenih sadržaja, zaštitu privatnosti, ali i prava na slobodu izražavanja i dostupnost informacija koje su značajne za dečji razvoj, pravo na kvalitetno obrazovanje, igru, slobodno vreme i kulturne aktivnosti. Projekat ,Bezbedan internet za celu porodicu’ dao je doprinos zaštiti i ostvarivanju prava deteta kroz jačanje digitalnih kompetencija dece, roditelja, učitelja i vaspitača, razvoj saradnje i partnerstava svih relevantnih aktera i ukazujući na važnost ove teme u javnosti“, poručio je Radovan Cicvarić, direktor Užičkog centra za prava deteta.

Projekat „Bezbedan internet za celu porodicu“ pokrenuli su UNICEF i Telenor, a sprovode ga Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Užički centar za prava deteta. Cilj projekta je informisanje i pružanja podrške deci predškolskog i mlađeg školskog uzrasta da bezbedno i konstruktivno koriste digitalne uređaje i internet.

(Telegraf.rs/ PR)

Tagovi: Deca i internet, konferencija, Severin Leonardi, UNICEF

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

"Nova autobuska stanica je višedecenijski san", Vesić poručio: Radovi gotovi do kraja 2020.

Tuča vozača taksija i drugog prevoznika u Novom Beogradu, blokirana raskrsnica: Muškarac izašao iz auta i pesnicom udario taksistu! (FOTO, VIDEO SA LICA MESTA)

Skoro ceo petak bez vode će biti neki Voždovčani: Pogledajte da li je vaša ulica na spisku

Beograd će krasiti 350.000 cvetova: Žardinjere i cvetnjaci glavnog grada u novom sjaju

Direktoru Represent Systema prestižna nagrada za životno delo “Srđan Đurić”

Bez čekanja u redu uz Parking pass

Priznanje za velikog glumca: Bata Živojinović dobija ulicu u Beogradu

Prevrnuo se automobil u Jajincima, povređeno dete (7): Kolone vozila se stvorile u tom delu

Prvi dečji pravoslavni hor "Rastko" prima nove članove

Božovići su kupili psa ćerkici koja ima cerebralnu paralizu, a sad pronalaze otrovano meso i cigle u stanu (FOTO)

Saznajemo: Svih 25 "pomahnitalih" autobusa povučeno iz saobraćaja posle nesreće u Beogradu

Stanisavljević: Ministar može da finansira projekat, ako želi

Dve beogradske opštine u sredu i četvrtak ostaju bez vode, pogledajte dobro da li je i vaša ulica na spisku za isključenje

JKP "Zelenilo-Beograd" vrši preventivno tretiranje stabala danas i u sredu

Oformljena radna grupa za izgradnju metroa: Evo ko se nalazi u timu koji će razgovarati sa Kinezima

Impresivna Film & Art zona Beogradskog manifesta

Počinje Sajam tehnike: Vreme je za nove tehnologije

Zapalio se automobil na Pančevcu: Prednji deo vozila istopio jak plamen

Haos na auto-putu: Lančani sudar tri automobila kod Hitne pomoći, povređena jedna osoba

Pozajmite kišobran od "Parking servisa"

Novi blok škole i fiskulturna sala u Zvečki, Vesić položio kamen temeljac (FOTO)

Ples na kiši usred Beograda: Samo njima dvoma provala oblaka nije smetala, već im je napravila romantičnu scenografiju (VIDEO)

Voždovački penzioneri ovog vikenda krenuli na besplatne izlete

NATO se pravdao da je bio nesrećan slučaj, a u bombardovanju bolnice "Dragiša Mišović" pre 20 godina poginulo je 11 osoba

Svi se pitaju ko je princeza na konju koja je ulepšala dan stanovnicima Novog Beograda (VIDEO)

Neverovatne scene potopa u Beogradu: Od bujice se na Dorćolu spasavali penjanjem na klupe stajališta, u naselju Vojvode Vlahovića prava reka (FOTO, VIDEO)

Otvorilo se nebo nad Beogradom: Munje sevaju, puca od grmljavine, u Batajnici pada grad (FOTO, VIDEO)

Ogromne izmene linija gradskog prevoza u Batajnici: Mesec dana traju radovi, menjaju se trase i ukidaju stajališta

Pronađen deda Nikola, porodica i prijatelji zahvaljuju se svima na pomoći u potrazi

Šokantni slučajevi šverca na srpskoj carini: 118 paketića kokaina u stomaku, toster od 300.000 dolara, glava zaštićenog vuka, škorpije i zmije (FOTOGRAFIJE)

Odveo je ženu Živku (36) na psihijatriju, sudili su joj i za pokušaj ubistva deteta: Umrla je tamo ubrzo, a on je imao samo jedan zahtev (FOTO)

Korejac je aktuelni šampion Beograda iz srpskog jezika: Bolje mu ide "po ćirilici" nego na maternjem, a sa latinskim je sve srednjoškolce u Srbiji ostavio za sobom

Milorad je na ovom mestu u Siminoj ulici ubio ženu pred ćerkicom (6): Na suđenju je isplivala njegova mračna tajna

Vesić inicirao akciju "Slava Beogradu, slava Srbiji": Na preko 100 bilborda motivi srednjovekovne Srbije (FOTO)

Dodeljene nagrade za najbolja idejna rešenja budućih suvenira u Muzeju Nikole Tesle

Beograd je, posle Vojvodine, najveći poljoprivredni region Srbije: Ove godine je hit pčelarstvo, a u vinovu lozu tek će se ulagati

Ovako će izgledati najmoderniji KLP logistički centar u Srbiji: Nalazi se tik uz auto-put i građen je prema FM Global i LEED standardima

Taksista udario ženu na Slaviji: Detalji nesreće još se ispituju

Sledeće nedelje suve slavine zbog radova u Zemunu, Novom Beogradu i Barajevu: Spremite zalihe vode

Užasna scena u Beogradu: Deda se skinuo pred decom u Mekdonaldsu na Slaviji (VIDEO)

Vozač autobusa snimio bahatost Beograđana za volanom: Na kvarno bi da zaobiđu semafor, a samo što ne izazovu nesreću (VIDEO)

Pet puta veće kazne za bahate vozače: 25.000 dinara za parkiranje na šinama, pešačkom prelazu...

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima