Beograd će krasiti 350.000 cvetova: Žardinjere i cvetnjaci glavnog grada u novom sjaju

Najveći broj cvetova krasiće opštinu Stari grad – oko 90.000 komada

  • 2

JKP "Zelenilo-Beograd", započelo je radove na sadnji sezonskog cveća u žardinjerama i u cvetnjacima širom Beograda. Pažljivim odabirom vrsta i boje cveta, kao i lokacija na kojima se sadi sezonsko cveće i njegovim redovnim održavanjem,

- "Zelenilo" se trudi da Beograđanima ulepša svaki novi dan i svaku šetnju kroz beogradske ulice. U cvetnjacima, cvetnim lejama i na parterima, na teritoriji 10 gradskih opština biće zasađeno više od 350.000 komada letnjeg cvetnog rasada - kažu iz ovog preduzeća.

Na zelenim površinama najviše će biti zasađeno salvije, kadife, vinke, Alisuma i begonije. Paleta boja sezonskog cveća proteže se od bele, preko žute, narandžaste, crvene, roze, ljubičaste, do plave.

Cveće, sadnja Foto: Promo

Najveći broj cvetova krasiće opštinu Stari grad – oko 90.000 komada. Na Novom Beogradu i u Zemunu biće zasađeno preko 82.000, a ne zaostaje ni Savski venac sa blizu 55.000 cvetova. Na opštini Palilula biće zasađeno 45.200 komada sezonskog cveća.

U urbanim sredinama u kojima preovlađuju beton i asfalt, zelenilo je neophodno. Sve zelene površine, bez obzira na njihovu veličinu su svakako doprinos zdravijem i lepšem životu.

- U tom smislu određeno mesto i značaj pripada i žardinjerama u gradu. One nemaju samo značaj sa aspekta očuvanja i unapređenja čovekove životne sredine već u velikoj meri doprinose lepšem izgledu prostora ali imaju i svoju praktičnu funkciju. Obezbeđuju razdvajanje saobraćajnih traka i imaju ulogu zaštite odrećenih površina u gradu - trgova, skverova, posebnih gradskih zona, trotoara itd - objašnjavaju iz JKP "Zelenilo-Beograd"

JKP "Zelenilo-Beograd" vodi brigu o 3616 žardinjera različitog oblika i veličine, od kojih je 1.667 visećih, postavljenih na kandelabrima.

Cveće, sadnja Foto: Promo

Ukrasne žardinjere su raspoređene duž saobraćajnica ali i na drugim slobodnim i zelenim površinama, pre svega ispred različitih institucija i u gradskim pešačkim zonama.

U toku jedne godine sadni materijal u žardinjerama se menja tri puta: u proleće, na leto i na jesen. Tokom maja i juna meseca u žardinjerama će biti zasađeno ukupno 14.500 komada sezonskog cveća različitih vrsta i boja. Viseće žardinjere oplemenjene su sadnicama visećih muškatli i surfinijama. Ostale žardinjere zasađene krasiće salvije, kadife, vinke, prkos, ageratum, itd.

JKP "Zelenilo-Beograd", Beograd sezonskom zamenom cvetnog rasada uz mnogo truda i ulaganja obezbeđuje uvek lep i atraktivan izgled zelenih površina u Beogradu. Upravo to i jeste jedan od glavnih zadataka ovog Preduzeća.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA