Najavljena rekonstrukcija Savskog trga, radovi gotovi u februaru sledeće godine

- Savski trg će biti potpuno nov trg, pešačka zona, a tramvajski i automobilski saobraćaj će ići po obodu trga

  • 1

Za mesec dana počinju pripremni radovi na rekonstrukciji Savskog trga, a za tri meseca građevinski radovi, najavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i dodao da će obnova trga trajati do sredine februara sledeće godine.

- Savski trg će biti potpuno nov trg, pešačka zona. Saobraćaj će ići po obodu trga, i tramvajski i automobilski. To će biti zelena zona sa više stotina stabala - rekao je Vesić za Tanjug i dodao da će se na Savskom trgu nalaziti spomenik osnivaču srednjovekovne srpske države Stefanu Nemanji visok 21 metar, koji će biti najveći spomenik u Srbiji i jedan od najvećih na Balkanu.

Narednih nedelja počinje rekonstrukcija fasade na zgradi nekadašnje zelezničke stanice koja će postati muzej, rekao je Vesić i dodao da je u planu i rekonstrukcija fasade na zgradi pošte u Savskoj ulici koja je nekada bila jedna od najlepših fasada u Beogradu.

Naveo je i da će se na Savskom trgu u budućnosti ukrštati dve linije metroa - prva koja ide od Makiškog polja do Mirijeva, čija izgradnja počinje 2020. godine, i druga od Tvorničke ulice u Zemunu do Ustaničke ulice.

- S obzirom da će se na Savskom trgu ukrštati te dve linije metroa, da će trg biti velika pešačka zona, da će imati spomenik Stefanu Nemanji, da će se u blizini, na prostoru Beograda na vodi, nalaziti novi centralni park, nove ulice kao što je Bulevar Vudroa Vilsona... Savski trg će postati jedan od novih gradskih centara jer Beograd je dovoljno veliki grad da ne mora da ima samo jedan centar već može da ih ima više i imaće ih - dodao je Vesić.

Gradski urbanista Beograda Marko Stojčić rekao je da je na sednici Komisije za planove Ministarstva građevinarstva, održanoj 20. maja, usvojeno konačno rešenje izgleda Savskog trga čime su rešeni svi detalji vezani za taj projekat koji podrazumevaju poziciju ulaza u stanice metroa, tačnu poziciju spomenika Stefanu Nemanji i konačno definisane sve zelene i pešačke površine koje su sastavni deo trga.

- Važna izmena u projektu u odnosu na prvonagrađeno konkursno rešenje jeste da će tramvajske šine biti izmeštene po obodu trga, što je veoma važno za bezbednost pešaka, ali i za sam izgled i funkcionisanje trga - pojasnio je Stojčić.

On je dodao da će plato ispred zgrade nekadašnje železničke stanice, na kome će se nalaziti spomenik Stefanu Nemanji, biti mesto gde će moći da se održavaju događaji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nik

    23. maj 2019 | 19:31

    Bravo, sto vise rekonstrukcija u sto vise gradova sirom srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA