"Za nasilje u porodici samo doživotna. Treba menjati zakon. Ne idem ulicom noću": Pitali smo Beograđanke šta misle o nasilju nad ženama

Naši sagovrnici sa ulica Beograda složili su se da "stari zakon o nasilju nad ženama treba menjati, zbog svih slučajeva koji se dešavaju, zbog uopšte promene razumeš u ponašanju ljudi"

  • 22

Broj žrtava porodičnog nasilja u Srbiji, prema statističkim podacima, u konstantnom je porastu. Mi smo pitali Beograđanke da li se one osećaju bezbedno, kao i šta misle o zakonu o nasilju u porodici i njegovim merama.

- Potrebne su promene, zbog neke brže i efektnije reakcije nadležnih. Ne samo kada je u pitanju nasilje nad ženama, nego kada su u pitanju bilo koje vrste krivičnih dela - kaže jedna Beograđanka.

Druga je rekla da se oseća bezbedno, ali smatra da bi slučajeve poput trostrukog ubistva u Novom Sadu trebalo "rešavati po kratkom postupku - doživotnom robijom".

- Čula sam za taj slučaj u Novom Sadu, to je tragedija i mislim da tu nema praštanja. Po mom mišljenju, ubica ne zaslužuje ni da ostane živ, izvinjavam se, ali ja sam po tom pitanju vrlo žestoka, zato što niko nema prava nikoga da ubije. Može da se posvađa, da se razvede, da se ne razvede, može da prijavi policiji taj slučaj, da ga neko maltretira, bivša žena, njeni... To ubistvo, to nema opravdanja, to je ipak bolest, po meni mentalna - ljutito je rekla jedna žena.

Goran Janković hapsenje

Hapšenje Gorana Jankovića, osumnjičenog za trostruko ubistvo u Novom Sadu; Foto: Pink.rs

Naši sagovrnici sa ulica Beograda složili su se da "stari zakon o nasilju nad ženama treba menjati, zbog svih ovih slučajeva koji se dešavaju, zbog uopšte promene razumeš u ponašanju ljudi".

- Nešto ne funkcioniše u sistemu uopšte, u odnosima porodice i socijalne službe, tu nešto ne štima - navodi naša sagovornica.

NEKE ŽENE SE IPAK NE OSEĆAJU BEZBEDNO

- Ne osećam se bezbedno. Iz raznih razloga, mislim da ima mnogo ljudi koji mogu da povrede i na ulici i gde god. Mislim da smo jako nezaštićeni, ne samo žene, svi - u prolazu nam je odgovorila devojka.

Nasilje nad ženama

Porodično nasilje beleži sve veći broj žrtava; Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Još jedna ispitanica, rekla je da se ne oseća sigurno, te da "ide ulicom samo kada je dan, ne po mraku". Ona je dodala i da "ako postoji mnogo evidentnih slučajeva nasilja, treba menjati zakon".

O TIJANINOM ZAKONU

- Upućen sam da je donet zakon o doživotnoj kazni, koja je zasnovana na slučaju Tijane Jurić, tu odluku je donela vlada naše zemlje. To je prvi put da je uvedena doživotna kazna od kako postojimo kao država Republika Srbija. Tako treba pooštriti zakone o porodičnom nasilju, jer je takav neki čin strašan i nehuman - rekao nam je jedan Beograđanin.

(S.Č/I.T)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Muz

    27. maj 2019 | 23:09

    A nasilje nad muskarcima ni jedna ne spomenu.Znaci zena ima sva prava i zakon je na njenoj strani a mi muskarci smo ti koji moramo trpeti sva psihicka maltretiranja od zena.

  • Aca

    27. maj 2019 | 22:58

    Nasilje u porodici a ne osecaju se bezbedno na ulici. Sedi jedan...

  • N

    28. maj 2019 | 06:06

    Kuma moja radi kao zamenik tužioca, i kaže mi da žene obilato koriste što ih zakon stiti pa i lažno prijave nasilje. Ja sam za da se robija više godina za nasilja nad ženama, ali sam i za da se robija i za lazno prijavljivanje više godina, pa da se neki red uspostavi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA