Incident drugog dana festivala "Mirdita, dobar dan": Huligani pokušali da upadnu u prostorije dok je išla projekcija filma o nestalima na Kosovu

Na samom ulazu u Dorćol Platz i dalje je kordon policije, a učesnici i posetioci festivala se upućuju na druge izlaze i savetuje im se da odatle ne idu peške

  • 24

Jake policijske snage u opremi za razbijanje demonstracija primenom sile rasterale su veću grupu huligana, koji su se okupili ispred Dorćol Platza u Beogradu, za vreme festivala "Mirdita, dobar dan", na kome se beogradskoj publici predstavljaju savremeni umetnici sa Kosova, prenosi Radio Slobodna Evropa.

 

Kako Radio Slobodna Evropa nezvanično saznaje od policije, u pitanju su pripadnici navijačkih grupa. Nosili su transparente sa zastavom Kosova preko kojeg je grb Srbije i natpis "Nema predaje" i skandirali su pogrdne parole Albancima.

Oko 21 sat, stotinak metara iznad ulaza u Dorćol Platz, postavljen je kordon policije koji sprečava manju grupu okupljenih da priđu tom objektu. U Ulici cara Dušana bila je veća grupa huligana, ali nešto pre 22h ih više nije bilo u toj ulici.

Na samom ulazu u Dorćol Platz i dalje je kordon policije, a učesnici i posetioci festivala se upućuju na druge izlaze i savetuje im se da odatle ne idu peške. Većina posetilaca je i dalje u dvorištu Dorćol Platza, a današnji festivalski program završen.

Uoči incidenta na festivalu je trajala debata "Život sa sećanjem na nestale", a potom je održana projekcija dokumentarnog filma "Ferdonija" o nestalim licima tokom rata na Kosovu.

Festival "Mirdita, dobar dan" otvoren je 29. maja u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), a pred sam početak ove manifestacije ispred CZKD-a se okupila i grupa od nekoliko desetina desničara, mahom mlađih muškaraca koji su pevali navijačke pesme, a koje je kordon policije sprečio da priđu bliže mestu održavanja festivala.

Desničari su prvobitno pokušali da se probiju kroz kordon policije koja obezbeđuje ulaz, ali u tome nisu uspeli. Ispred kordona su potom razvili transprente, te uzvikivali "Ovo je Srbija" i sa razglasa puštali pesme o Kosovu. Svi okupljeni su se razišli oko dva sata nakon početka festivala.

(Telegraf.rs/Radio Slobodna Evropa)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ЈКЦЗ

    30. maj 2019 | 22:47

    Браво за навијаче!

  • Srbija Rusija

    30. maj 2019 | 23:22

    Koji huligani bre ? Koga to stite,ko im je naredio.... Bruka i sramota da se takvo nesto odrzava u Srbiji. Neka stite nase na Kosovu !!!

  • bsoD

    30. maj 2019 | 22:46

    Da li su potrebne ovakve manifestacije? Čemu ovo?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA