≫ 

Pomešali despota Stefana Lazarevića i velikog župana Stefana Nemanju: O ovom plakatu priča ceo Beograd (FOTO)

Stručnjaci kažu da se na ovom plakatu ipak krije više od jedne greške

  • 5

Kako bi građane prestonice setio na slavu velikih predaka, Grad Beograd postavio je čitav niz bilborda širom centra sa istorijskim sadržajima. Jedan od njih privukao je naročitu pažnju - onaj na kome je veliki župan Stefan Nemanja nazvan despotom.

Da li je u pitanju slučajna greška, nehotično mešanje dva istorijska Stefana, ili ipak naše temeljno neznanje, pitanja su koja Beograđani postavljaju otkako je bilbord osvanuo u blizini zgrade Tanjuga.

Stručnjaci ipak naglašavaju da ovde nije posredi samo jedna omaška, već da je plakat netačan po više osnova.

- Pre svega, velikog župana Stefana Nemanju i despota Stefana Lazarevića deli 200 godina. Pripadali su različitim dinastijama i epohama. U pitanju su i dve različite titule: despot je vizantijska titula koju je knez Stefan dobio 1402. godine i koju niko pre njega od naših velikaša nije imao. Sa druge strane, Stefan Nemanja je bio vizantijski vazal, on nije bio vladar - kaže istoričar Dejan Ristić.

Despot Stefan Esteban Lazarević Despot Stefan Lazarević Foto: Wikipedia

S tim u vezi, i sama ilustracija je loše odabrana.

- Na ilustraciji veliki župan je prikazan u vizantijskom carskom ornatu, a bio je vizantijski vazal. Nije nosio, niti je imao pravo da nosi krunski nakit, jer nije bio vladar samostalne države, već vazalni gospodar. To što ga mi doživljavamo kao vladara, to je naša percepcija, ali formalno, on je bio vazal drugog cara. Prvi Nemanjić koji je ikada krunisan bio je njegov sin. Na bilbordu se, rekao bih, nalazi neka prekopirana romantičarska ilustracija iz naše literature, a bilo bi dovoljno iskopirati neki od Nemanjinih freskoportreta, na primer iz Studenice ili Mileševe, koji su rađeni neposredno po njegovoj smrti - dodaje ovaj istoričar.

Stefan Nemanja, takođe, nikada nije ni za svog, ni za života svojih najbližih potomaka bio prikazan sa krunom na glavi, već isključivo kao monah.

Veliki zupan Stefan Nemanja Veliki župan Stefan Nemanja. Foto: Wikipedia/CrniBombarder!!!

- Uz to, Stefan Nemanja nema nikakve dodirne tačke sa Beogradom. Beograd nije bio deo njegove oblasti, niti je on ikada kročio nogom u našu sadašnju prestonicu. Staviti ga u kontekst Beograda je bespredmetno. Tek je kralj Dragutin, njegov praunuk, dobio Beograd nakratko, u vidu miraza, kada se oženio ugarskom princezom - ističe Ristić.

Po njemu, kada se pobrkaju dinastije, epohe i titule, ne možemo govoriti o lapsusu, već samo o našem kolektivnom temeljnom neznanju.

- Stefan Nemanja je rodonačelnik srpske države, jedan od očeva nacije, ne smemo mu ovako olako pristupati. Prikazati ga ovako je zaista uvredljivo za sve nas. Jednako besmisleno bi bilo da smo, na primer, Svetog Savu prikazali kao turskog bega iz 17. veka, ili da Francuzi Luja XIV predstave kao cara u ruskoj vladarskoj odeći - ističe on i ponavlja da je u ovakvim situacijama bilo veoma bitno konsultovati struku.

Kako Telegraf saznaje u gradskoj upravi, "plakat na kome se potkrala štamparska greška biće uskoro zamenjen".

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neki tamo

    5. jun 2019 | 15:37

    Ako Vesic kaze da je bio onda je bio.

  • Ljikas

    5. jun 2019 | 15:13

    Ha,ha,ha...nije nista cudno na tom bilbordu. Pa zna se ko je zamenik gradonacelnika, valjda Vesic zna sta treba da bude na bilbordu. Sve je to za dobrobit nase omladine. Strasno.

  • Besna glista®

    5. jun 2019 | 14:58

    Greška ili neznanje, svejedno je. Oba su nedopustiva kod ozbiljnih ljudi. Za predpostavku je da u tom organizacijskom odboru ne sede ljudi koji ne vladaju poslom kojim se bave. Ovako će sada politikanti da imaju odličan razlog za 'šiljenje stojka'.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA