Počelo sistematsko uništavanje pacova i miševa: Ako vidite traku, znaćete da su bili i u vašoj zgradi. Ne smete nikako da radite ove stvari

Operativni tehničari ne samo da obilaze priobalje i rastinje, već ovih dana ulaze i u zgrade

  • 0
Zavod za Biocide i Medicinsku Ekologiju, Komarci, Pacovi  22 Foto: Telegraf

Suzbijanje glodara u Beogradu je počelo! Operativni tehničari Zavoda za biocide ne samo da obilaze priobalje i rastinje, već ovih dana ulaze i u zgrade, za koje postoji sumnja da su postale stecišta miševa i pacova.

Kako nam objašnjava dr Ivan Aleksić, sistematsku deratizaciju rade tako što preparate postavljaju u podrumskim i drugim pomoćnim prostorijama.

- Preparat se postavlja tako da bude teško dostupan deci i domaćim životinjama. U pitanju je redovna sistematska deratizacija koja se odvija u dva kruga - prolećni i jesenji. Na osnovu rezultata monitoringa i drugih podataka o aktivnosti glodara pravi se operativni plan. Obuhvaćene su sve opštine, a akcija se trenutno sprovodi na opštinama Novi Beograd i Surčin - priča dr Aleksić.

pacov u sahti Počelo suzbijanje glodara, Foto: Berufstierrettung Rhein Neckar/Michael Sehr

U nekim opštinama je, dodaje, sistematska deratizacija već sprovedena. A evo kako da prepoznate da li su bili i kod vas.

- Na mestima gde je sprovedena deratizacija biće zalepljena žuta obaveštenja sa detaljima sprovedenog tretmana. Ne sme se dirati ili premeštati preparat sa mesta na koji je postavljen. Preparati se po pravilu struke postavljaju na mestima koja su teško dostupna deci i kućnim ljubimcima - ističe dr Aleksić.

Prisustvo štetnih glodara (miševa i pacova) građani mogu da prijave na telefon Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju 011/3054-000 i 011/3054-011 ili putem sajta www.biocidi.org.rs ili mejla zavod@biocidid.org.rs ili Beokom servisa.

(M. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA