≫ 

Borča, Ovča, Krnjača i Kotež dobijaju kanalizaciju: Izgradnja počinje sledeće godine

Odbornici su danas zaključili i razloge koji su doveli do plavljenja određenih delova grada

  • 11

Na početku sednice Skupštine grada Beograda, odbornici su danas usvojili Zaključak o dostavljanju informacija o razlozima koji su doveli do plavljenja određenih delova grada, šta je preduzeto po pitanju vremenskih nepogoda i koje su mere koje će nadležne gradske službe ubuduće preduzimati. Usvajanje tog zaključka, kojim je dopunjen dnevni red, predložio je šef odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Mirković.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je podsetio da je zbog velike količine kiše koja je ovih dana pala u Beogradu došlo do problema, naročito na levoj obali Dunava - u naseljima Borča, Ovča, Krnjača i Kotež.

- Za razliku od leve obale Dunava, kada je građen Novi Beograd nasipano je oko šest metara podloge pre nego što su postavljani temelji i zbog toga je Novi Beograd iznad nivoa reke. Nažalost, kompletna leva obala Dunava nalazi se ispod nivoa reke. Kada se tome dodaju podzemne vode, jasno je da zemlja u tom delu Beograda ne može da ''primi'' veliku količinu vode posle obilnih padavina - rekao je Vesić.

Naveo je da na levoj obali Dunava živi oko 200.000 ljudi i dodao da se završava dogovor sa Evropskom investicionom bankom o kreditu od 35 miliona evra, na koji će Grad dodati 13 miliona kako bi se krenulo sa izgradnjom kanalizacione mreže na levoj obali Dunava.

- Tu pre svega pričamo o fekalnoj kanalizaciji. Dakle, sa 50 miliona evra biće u potpunosti rešen problem fekalne kanalizacije u ovim naseljima - rekao je Vesić.

IZGRADNJA KREĆE POČETKOM 2020. GODINE

Izgradnja kanalizacione mreze, Goran Vesić U februaru i martu kreće izgradnja kanalizacije u naseljima s leve obale Dunava, Foto: Beoinfo/Predrag Mitić

Rekao je da je ugovor za projektovanje već potpisan i dodao da će izgradnja kanalizacije na levoj obali Dunava početi u februaru-martu sledeće godine. Na dnevnom redu sednice gradske skupštine su predlozi odluka o podizanju spomenika despotu Stefanu Lazareviću, ruskom arhitekti Nikolaju Krasnovu, koji je učestvovao u izgradnji mnogobrojnih zgrada u Beogradu, i čuvenom voditelju i novinaru Miloju Mići Orloviću.

Pred odbornicima su i predlozi rešenja o obrazovanju odbora za podizanje tih spomenika, izmene i dopune Odluke o utvrđivanju naziva ulica na teritoriji opština Rakovica i Čukarica, kao i o izmeni naziva ulica na teritoriji Vračara i Zemuna. Odbornici će raspravljati i o izmenama i dopunama Odluke o komunalnom redu i dopuni Odluke o određivanju komunalnih delatnosti, a na dnevnom redu je i nekoliko predloga planova detaljne regulacije od važnosti za razvoj grada.

Odbornici će raspravljati i o Predlogu odluke o završnom računu gradskog budžeta za 2018. godinu, Predlogu odluke o boravišnoj taksi, Predlogu odluke o izmenama i dopunama Odluke o naknadama za korišćenje javnih površina za teritoriju grada Beograda, kao i o Predlogu odluke o konverziji potraživanja Grada Beograda po osnovu neizmirenih izvornih i ustupljenih javnih prihoda u trajni ulog u kapitalu akcionarskog društva "Holding industrija kablova" iz Jagodine.

Na dnevnom redu sednice su i Predlog odluke o usvajanju projekta institucionalnog javno-privatnog partnerstva uvođenja sistema javnih bicikala u Beogradu, izmene i dopune Odluke o javnim parkiralištima, izmene i dopune Odluke o načinu postupanja s nepokretnostima koje su u javnoj svojini Grada Beograda, kao i Izveštaj o radu Saveta za zdravlje Grada Beograda za 2018. godinu.

Po skraćenom postupku, odbornici će odlučivati o predlozima rešenja o razrešenju i imenovanju članova upravnih i nadzornih odbora u jednom broju preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad Beograd, kao i o predlozima rešenja o razrešenju i imenovanju članova školskih odbora u jednom broju osnovnih i srednjih škola na teritoriji srpske prestonice.

VIDEO: Potop u Beogradu: Voda kulja i iz šahti za kanalizaciju

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • spg

    25. jun 2019 | 17:35

    Ahhh ta pusta sl godina... nista odmah,sutra,za nedelju dana.. nego sve sledece godine dok glasanje prodje

  • Ђурађ

    25. jun 2019 | 13:12

    Канализација је део проблема. Решиће питање септичких јама. Али кад ће власти овога града схватити да мора да се ради паралелно и кишна канализација ? Потоп у насељима није због изливања јама, него због велике количине падавина. Ако урадите само фекалну канализацију пливаће опет у својим кућама.

  • Zorica

    25. jun 2019 | 16:24

    A gde je Sremčici da dobije kanalizaciju? Divlja naselja dobila a mi plansko sa dozvolama građeno naselje ni govora. Trećina Sremljana dobila a ostali ništa. A tolike pare smo pre 35 godina dali,i ništa. Bezbroj puta pisali peticije,nista. Jedino nam ostaje da idemo kod Predsednika Vučića I on će sigurno rešiti taj problem. Kao siročići smo .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA