≫ 

Vesić: Završavamo obnovu Velikog stepeništa, za rekonstrukciju izdvojeno 14,5 miliona dinara (FOTO)

Podsećamo, početak radova na obnovi Velikog stepeništa bio je na meti oštrih kritika i spočitavalo se gradskoj vlasti da uništava Kalemegdan

  • 6

Obnova Velikog stepeništa na Kalemegdanu se privodi kraju. Uređeni su stepenici, ograde i vraćene kamene žardinjere koje su krasile stepenište kada je sagrađeno, tridesetih godina prošlog veka, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

- Kada je stepenište sagrađeno korišćen je brački kamen koji se nije pokazao najboljim u našim vremenskim uslovima. Zavod za zaštitu spomenika izabrao je za rekonstrukciju kamen iz Danilovgrada koji je najsličniji bračkom, a bolji je u našim uslovima. Stepenište je premazano posebnom zaštitnom bojom koja ga štiti od padavina, visokih i niskih temperatura, ali i grafita - istakao je Vesić.

Stepenice Kalemegdan Foto: Facebook/Горан Весић

Grad Beograd je za rekonstrukciju Velikog stepeništa odvojio 14,5 miliona dinara, a planirano je da se nastavi restauracija dela Savskog šetališta od Velikog stepeništa ka ravelinu "Kralj kapije".

- Dovoljno je da na fotografijama vidite kako je izgledalo Veliko stepenište do pre par meseci, a kako danas kada je restauirano - napisao je on pored fotografija koje je objavio na Fejsbuku.

Vesić je dodao kako je nedavno obnovljen most ka Sahat kuli, a pre toga česma i Malo stepenište Jelisavete Načić, česma Mehmed - paše Sokolovića, Damat Ali - pašino turbe, plato oko Pobednika, Spomenik zahvalnosti Francuskoj. Ove godine počinje restauracija Pobednika, a naredne godine rekonstrukcija Paviljona Cvijete Zuzorić.

Stepenice Kalemegdan Foto: Facebook/Горан Весић

- Decenijama nije uloženo u Beogradsku tvrđavu koliko poslednjih nekoliko godina - zaključio je on.

Podsećamo, početak radova na obnovi Velikog stepeništa bio je na meti oštrih kritika i spočitavalo se gradskoj vlasti da uništava Kalemegdan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Živoje

    29. jun 2019 | 13:24

    Kada napraviš komplet novo stepenište i još ga prefarbaš, to se ne zove restauracija. Možda bi mogli da napravite i novog Pobednika jer se nije pokazao najbolje u našim vremenskim uslovima?

  • Beogradjanka

    29. jun 2019 | 13:24

    Odvratno.Ne slazu se stepenice i ograda.Ubijena auteticnost.

  • Marina

    29. jun 2019 | 14:32

    Meni je staro lepse. Ima neku pricu i patinu. Mogli su da ga lepo saniraju, a ovonovo se nesto po meni ne uklapa u celinu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA