≫ 

Na leto saznali da im se zatvara škola: 1.000 đaka iz Batajnice ne zna gde će kad dođe septembar

Pregovori gde će đaci ići na časove još su u toku, kaže direktor Stevo Janjanin

  • 27
Osnovna škola Mitraljeta Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock/Google maps

Dok i đaci i nastavnici uživaju na letnjem raspustu, ni ne razmišljajući o novoj školskoj godini, u batajničkoj OŠ "Svetislav Golubović Mitraljeta" baš sada je najveći haos!

Više od 2.000 roditelja saznalo je da će škola cele sledeće školske godine biti zatvorena i da će njihova deca nastavu morati da pohađaju negde drugde. Pričalo se čak da će zgradu da ruše, što je mnogima ulilo dodatan strah, jer se zna da su sve škole u Batajnici popunjene i da bi njihova deca onda morala da putuju u mnogo udaljenije škole na nastavu.

DVE ŠKOLE U OPTICAJU KAO ALTERNATIVA

Ipak, Stevo Janjanin, direktor OŠ "Svetislav Golubović Mitraljeta", kaže da se škola zatvara isključivo zbog renoviranja, a da se za đake trenutno traži najbolje moguće rešenje.

- Predviđeno je renoviranje cele škole i nadogradnja celog jednog sprata koji će otprilike ponuditi još ovoliko prostora koliko sada imamo. Reč je o velikim radovima koji će trajati godinu dana. Za to vreme, đaci će biti raspoređeni u druge škole, a trenutno pregovaramo u koje, pa to još ne mogu da vam kažem - navodi Janjanin za Telegraf.rs.

Aleksandar Jovičić Još se ne zna u koju će školu đaci krenuti u septembru, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Roditelji su izneli svoj predlog i to je, poručuju, jedini na koji su spremni da pristanu.

- Naš predlog je da đaci od prvog do četvrtog razreda od septembra krenu u susednu OŠ "Branko Radičević". To je škola koja je već nadograđivana i u kojoj bi bilo mesta i za našu decu, a dovoljno je blizu da tako mali ne moraju da putuju autobusom. S druge strane, pristali bismo da stariji đaci, od petog do osmog razreda, krenu u OŠ "Ilija Birčanin" u Zemun polju. Ono što nam se ne sviđa je što je direktor te škole predložio da naši đaci cele godine dolaze u popodnevnu smenu. Na to nećemo pristati. Naša deca, kao i sva druga, imaju svoje obaveze i van škole, treninge, hobije, i ne mogu cele godine pohađati nastavu samo popodne - kaže jedna od majki.

REĐAJU USPEHE, A NEMAJU KABINETE NI PRODUŽENI BORAVAK 

Konačnu odluku o tome gde će đaci OŠ "Svetislav Golubović Mitraljeta" od septembra pohađati nastavu doneće Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu. U Opštini Zemun kažu da ta odluka još nije doneta, ali da će se voditi računa da se ne remete vannastavne aktivnosti đaka.

OŠ OŠ "Branko Radićević" u koju treba da se presele đaci od prvog do četvrtog razreda, Foto: osbrankoradicevic.edu.rs

- Inicijativa građana Batajnice za ovu vrstu radova postoji već 15 godina, a Grad Beograd je uložio ogromne napore da se obezbedi novac za izvođenje radova kako bi ova škola dobila epitet najsavremenijeg objekta namenjenog osnovcima sa najboljim uslovima za rad. Još uvek nije doneta konačna odluka gde će osnovci pohađati nastavu, a u svakom predlogu će odlučivati Sekretarijat za obrazovanje spram potreba i interesa dece kako bi se sprečilo bilo kakvo remećenje njihovog vremena koje provode u školi i tokom obavljanja vanškolskih aktivnosti - odgovaraju u Opštini Zemun.

Da škola vapi za obnovom ne poriču ni roditelji. Samo ne pristaju da njihova deca godinu dana trpe zbog toga.

- Škola nema nijedan kabinet. Nema kabinet za fiziku, za hemiju, za biologiju... Nema ni trpezariju ni produženi boravak, pa naši prvaci nemaju gde da budu kad nisu u školi. Ali isto tako, ova škola ima sjajne nastavnike, dobila je nagradu Sveti Sava, održava puno manifestacija i priredbi. Mi volimo našu školu i ne bismo je menjali ni za jednu drugu. Podržavamo renoviranje, jedino nećemo pristati da zbog loše organizacije trpe naša deca - zaključuje jedan od roditelja.

Pitanje o tome gde će biti raspoređena deca iz OŠ "Svetislav Golubović Mitraljeta" poslali smo i Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, ali još nismo dobili odgovor.

VIDEO: Škola sreće iz snova, đaci iz nje neće kući

(M. Leskovac/ M. Bogovac)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    2. jul 2019 | 10:20

    Za ovaj problem postoji vrlo jednostavno resenje. Batajnica ima sve vise dece i pravljenje nove skole koja bi nekoj deci pomogla da mnogo manje putuju do skole (oko 7km) bi resilo problem. Ali iz nekog razloga se i dalje insistira da se Mitraljeta zatvori i nadogradi sprat umesto da se napravi nova skola pa onda nakon preraspodele dece renovira postojeca. Na taj nacin deca bi bila privremeno izmestena u novu skolu na teritoriji Batjnice a kapacitet obe skole bi se rasteretio nakon renoviranja. Kapacitet skole bi ostao isti a deca bi dobila sve potrebne uslove. Drugo pitanje koje se postavlja, gde su nestale dosadasnje pare koje je grad izdvojio za modernizaciju skole jos pre par godina??

  • Milan

    2. jul 2019 | 10:12

    E moja srbijo.skole po bg i okolnim selima prepune al zato ostatak zemlje jad tuga i beda.zato cemo videti ko cemo i sta biti za pola veka...

  • V. M

    2. jul 2019 | 11:12

    Na zapadu se prvo resi smestaj dece a onda renoviranje skole tako da Srbija ima jos da uci dok dodje u EU A na jugu ni skole ni deca zato i beze za Bg. Ili u gradove

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA