≫ 

Neki Beograđani strepe da crni panter može da pobegne: Proverili smo da li ga potez deli od slobode

Kavez je star i potrebno je renoviranje, ali ne postoji rizik da životinja pobegne, uveravaju u Zoo vrtu

  • 22

Na društvenim mrežama pojavila se zabrinjavajuća informacija da je kavez crnog pantera u Beo zoo-vrtu, navodno, nebezbedan.

"Vratanca od kaveza vise na dva konca, a potpuno zarđao i izjeden katanac drži vratanca, prostor između vrata i ostatka ograde je oko 4 centimetara. Mislim da je dovoljan samo jedan udarac šapom i da se tolika zver nađe napolju", napisao je jedan od posetilaca Vrta dobre nade.

Tragom ove objave naša ekipa je obišla zoološki vrt, a situacija, kažu zaposleni, nije uopšte alarmantna. Kavez je, objašnjavaju, star, ali postoje planovi da se napravi novi prostor za ovu zverku. Uveravaju da je sve apsolutno bezbedno za posetioce.

ČINJENICE

Crni panter Foto: Mateja Beljan

Panter je, za razliku od nekih drugih "opasnih mačaka" definitivno smešten uz manje mere zaštite, bez električne ograde, ali sa duplom žicom. Zapravo, odmah iza obične žice postavljena je jedna sa gušćim otvorima, kako znatiželjni posetioci ne bi u kavez gurali ruke.

Crni panter Foto: Mateja Beljan

Katanac nije star, niti je zarđao, naoko ništa ne deluje kao da može da se otvori i da se zverka nađe među posetiocima, ali postoji mali otvor između dve ograde kroz koji bi neki posetilac mogao da gurne ruku ili pak panter šapu.

Crni panter je sve vreme mirno ležao i posmatrao nas, a kako kažu zaposleni, on je navikao na posetioce i nije agresivan, a do sada nisu imali nikakvih problema s njim.

DA LI JE ZAISTA BEZBEDNO?

- To je prostor u kojem on boravi već duži niz godina. To je jedna malo starija životinja, mirna, nije agresivna i svi katanci, sve barijere između posetilaca i životinje se svakodnevno proveravaju, naši radnici tu ulaze svakog dana, čiste i hrane - kazao je Srboljub Aleksić, direktor Beo zoo vrta.

Crni panter Foto: Mateja Beljan

On objašnjava da je u pitanju deo zoološkog vrta, koji je star više od četvrt veka, a da je panter u ovom kavezu (tačnije u dva spojena kaveza) već desetak godina.

Ranije, čak, osim ograde i nije bilo sitne mreže, a panter za sve to vreme nije predstavljao opasnost.

Crni panter Foto: Mateja Beljan

Plan je da se za njega napravi moderan kavez, a umesto žice biće postavljeno staklo. Još neko vreme, ipak, panter će živeti u svom starom kavezu i prijatnoj hladovini, a prioritet Zoo vrta je uređenje prostora za medvede.

NE GURAJTE PRSTE

Crni panter Foto: Mateja Beljan

Osnovno pravilo boravka u Zoo vrtu svaki roditelj morao bi, ipak, da zna - nema hranjenja životinja niti guranja prstića. Ma koliko životinja delovala mirno i pitomo, ipak je reč o zveri, pa naš kontakt sa njima ipak mora da bude isključivo "preko žice"

- Mi smo imali i situaciju da je čovek preko zidića prebacivao svoje dete da bolje vidi zebru i morali smo da ga zamolimo da napusti Zoo vrt. Ta ista zebra jednim potezom može da ubije i lava kada je u prirodi. Pravila ponašanja moraju da se znaju, a naš deo posla je da uz poštovanje tih pravila maksimalno obezbedimo posetioce - kazali su u Zoo vrtu.

(Mateja Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr mr

    4. jul 2019 | 16:09

    Beogradski zo vrt je jako los za velike macke,medvede,vukove...ako nemas uslove da drzis zivotinju nemoj je muciti. Treba napraviti peticiju za neku vrstu prepravke zo vrta.

  • Dgbg

    4. jul 2019 | 16:10

    A sta ako ima bonsek??

  • Ana

    4. jul 2019 | 17:11

    Bg zoo vrt treba zatvoriti, jer nema uslove propisane standardom za divlje životinje. Ne možete jednog tigra zatvoriti u onakav kavez, gde nema uslove da se istrči. Ne treba daleko ići, pa videti kako treba da izgleda jedan zoo vrt, dosta je otići do Ljubljane. Ovo u Bg je tuga i ne znam kako se svet ne uključi malo i ne zatvori to ruglo od zoo vrta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA